Denne delen av hagen må du aldri glemme å gjødsle

Noen steder i hagen kan du unngå gjødsling - men det er et sted du ALDRI må glemme. Se her hvilken slags gjødsel du bør velge, der du alltid må huske på å gjødsle og når du skal bruke den.

I kjøkkenhagen er det ikke mulig å slippe gjødsel. Forklaringen er at man hvert år fjerner mye plantemateriale. Du graver opp potetene og kaster toppen av komposten. Salaten havner i bollen og gulrøttene i matboksen. 

I de andre bedene i hagen får visne planterester i noen grad lov å formere seg, og inngå i et naturlig kretsløp som gir næring tilbake til jorden. I kjøkkenhagen fjernes så godt som alt plantemateriale fra ugress til avling. 

Stallgjødsel er noe av det beste

Før du begynner å så skal du grunngjødsle med gjødsel som lett fordeles i jorden. Velfylt stallgjødsel er noe av det beste du kan gi kjøkkenhagen din. Med dette menes gjødsel fra hest, ku og andre dyr. Den spres jevnt og jobbes inn i jorden med en spade. Du bør ikke legge til fersk stallgjødsel i kjøkkenhagen i løpet av vårmånedene. Det er faktisk fordi det blir for hardt for plantene. 

Kompostér gjødlsingen

Stallgjødsel bør komposteres i minst et halvt år før den spres i kjøkkenhagen. Du kan imidlertid spre den fersk om høsten og la komposteringen foregå på stedet. Etter vinteren blander du det inn i jorden. 

Kompost fra hageavfall er også bra

Kompost av eget hageavfall gir også et godt og allsidig næringstilskudd til kjøkkenhagen din og er bra for jordstrukturen. 

Hvordan bruke komposten

Det tar minst ett år før hageavfallet blir til god, omgjort kompost. Komposten kan med fordel spres i kjøkkenhagen på våren. Fordel komposten i et jevnt lag og innarbeide det i jorden med en spade. Kompost kan inneholde en del ugressfrø. Derfor kan du fint vente litt med å begynne å så. Først bør du gi ugressfrøene en sjanse til å spire så kan du fjerne dem når de titter frem. 

Bruk langtidsvirkende gjødsel før såing

Kjøpt gjødsel er et solid næringstilskudd til kjøkkenhagen. Før såing er det best å velge en langtidsvirkende som frigjør næringsstoffer over tid. Så lenge det ikke er planter i kjøkkenhagen, risikerer du at næringsstoffene i vanlig kunstgjødsel skylles ut eller skader spirende planter som ikke tåler veldig mye på en gang. 

Mineral- eller organisk gjødsel

Langtidsvirkende gjødsel er tilgjengelig som både organisk og mineralgjødsel. De organiske er basert på organiske materialer som tang, benmel eller hønsegjødsel. De uorganiske er basert på mineralmateriale, som utvinnes fra for eksempel undergrunnen. Forskjellen mellom organisk og mineralgjødsel er innholdet av andre elementer enn bare næringsstoffene som er på varedeklarasjonen. 

Den mineralske og organiske er best til hvert sitt

Mens mineralgjødsel er god på å forsyne plantene med de viktigste næringsstoffene, inneholder de organiske gjødslene i tillegg et antall mikronæringsstoffer som har en viss jordforbedrende effekt når det organiske materialet brytes ned, og derved gavner det nyttige mikroliv i jorden.

Kjenn din NPK (nitrogen-fosfor-kalium)

NPK 12-5-14 og NPK 14-3-18 er vanlige blandingsgjødsler som passer behovene til de fleste hager. I april/mai påføres 3-5 kg NPK-gjødsel pr 100 m2. Dette tilsvarer 50 g pr m2. I juni/juli gjødsles kjøkkenhagen igjen med 2-3 kg pr. 100 m2, helst med gjødsel med høyere nitrogeninnhold, for eksempel NPK 23-3-7. Hvis resultatene i kjøkkenhagen er dårlige, kan det være for lite eller for mye av ett eller flere næringsstoffer i jorden. En jordanalyse kan avdekke hva som er galt og henvise deg til den spesielle gjødsel som kan rette opp situasjonen.

Gjødsel når plantene vokser 

Grønnsakene har et høyt næringsforbruk, så det kan fort oppstå mangel hvis du ikke gjødsler igjen. Spesielt bør kompost suppleres med ekstra næringstilskudd. Hvis du tilsetter en annen langtidsvirkende gjødsel i juni til grunngjødselen din, når plantene er i god vekst, vil grønnsaksplantene aldri mangle næring.    

Hvordan fikse en mangelsituasjon

Hvis du i utgangspunktet har vært for gjerrig med gjødslingen, kan det være nødvendig å rette opp mangelsituasjonen. Da er vanlig mineralgjødsel løsningen. De såkalte NPK-gjødslene inneholder de viktigste næringstoffene i en form som er lett tilgjengelig for plantene, og fungerer nesten fra dag til dag. Hvis du bruker den gjødselen kan du med fordel gi plantene litt om gangen. Planter kan bare bruke en viss mengde næringsstoffer, og du risikerer at overflødige næringsstoffer blir utvasket. 

Slik gjødsles kjøkkenhagen hele året

  • Start sesongen med en grunnleggende gjødsel i april/mai, avhengig av hvor du bor og når veksten starter. Bruk godt drenert gjødsel og kompost eller blandet. Les alltid instruksjonene på posen. Velg eventuelt en langtidsvirkende.
  • I juni/juli tilføres en gjødsel med høyt nitrogeninnhold. Du kan velge mellom langtidsvirkende eller mer tradisjonelle.
  • Velfylt gjødsel og kompost kan spres mellom radene i vekstsesongen. 
  • Etter sesongen tilsettes gjødsel og/eller kompost i jorden. Du kan også så grønn gjødsel, som er planter som deretter nedmoldes i jorden.