Blir selvforsynt med squash i store mengder

Squash skal ikke sås for tidlig og de krever varme. I juni er det lunt og godt, og da vokser plante fort. Squash trenger god plass, men til gjengjeld trenger du bare å så et par stykker for å få nok til hele familien. 

Squash krever plass og varme 

Squash er en veldig produktiv plante, det skal ikke mer enn et par planter eller frø før du kan høste så mange squash at hele familien, og sikker naboen også, kan få noen. Squashen krever til gjengjeld god plass. Beregn cirka en kvadratmeter per plante, og finn et lunt og solfylt sted der jorden er god og næringsrik. Putt gjerne masse kompost i jorden, da vil zucchinien din (det italienske ordet for squash) trives godt. Se her: kompostering for nybegynnere.  

Så to squash-frø i hvert hull   

De store og flate frøene sår du i dype hull på to cm. Det er smart å så to og to frø i hvert hull, hvis begge spirer kan du luke bort den svakeste planten. Sett frøene på høykant, da minimerer du risikoen for at de råtner. Sett en pinne ved hullet, slik at du vet hvor du skal lete etter fremspirende planter. 

Lag et minidrivhus til squash-frøet 

Skjær bunden av en plasikkflaske og sette den over det stedet du har plantet frøene, slik at det varmer opp jorden og fungerer som et minidrivhus. Etter en uke spirer plantene. Squash vokser i et rolig tempo i starten, men fra midten av juli går veksten kjapt. Her er våre beste tips til å lykkes i kjøkkenhagen og dyrke egen avling

Klipp de første blomsterknoppene 

Vær konsekvent å klipp av de første blomsterknoppene når de kommer. Da sikrer du at planten bruker krefter på å bli sterk og produktiv i stedet for å legge energi i å utvikle de første fruktene. De kommer med sikkerhet i rikelige mengder senere. 

Zucchini skal ikke tørke ut 

Når du vanner skal du prøve å unngå at det kommer vann på bladene, siden det øker risikoen for å få meldug på squash-planten. Men det er viktig at du vanner i tørre perioder, slik at planten ikke tørkerut. 

Plukk små squash 

Spis de når de fortsatt er små.

Squash-bladene er store, dekorative og marmorete i sølvgrå toner, mens plantens blomst er stor og gul. Squash planten har hannblomster på lange stilker og hunnblomster sitter på toppen av miniatur squash. Humler bringer støv fra en han-til hunnblomst, der frukten etterfølgende begynner å utvikle seg. 

Når blomsten i spissen av squashen visner er det lurt å fjerne den, slik at du ikke får mugg som kan spre seg til squashen. Høst squashen når den er ganske liten, da er de best og det kommer ofte flere planter når du gjør det. 

Squash – Zucchini – Courgette 

Squash er egentlig et gresskar som skal høstes før de blir modne. Squash er det engelske navnet, mens i Frankrike kalles det courgette, og i Italia går de under navnet zucchini. Det finnes et hav av forskjellige sorter med forskjellige former og farger, men dyrking og bruksområde er nesten likt for alle. 

  • Oppbevar squash kjølig, men ikke i kjøleskap. De holder seg best ved 10 grader. 
  • Skjær squash i terning og frys dem sammen med løk, tomater og paprika for å lage ratatouille.