Beskjære frukttrær – slik gjør du det

Epletre, kirsebærtre og plommetrær - alle frukttrær må beskjæres hvert år for å holde seg fine og for å gi en god høst. Vi i Villa gir deg noen råd om hva du bør tenke på ved beskjæring. 

Beskjære frukttrær – her er våre beste tips

Et gammelt ordtak sier at du skal kunne kaste hatten gjennom kronen på frukttrær. Treet skal derfor ikke se ut som en tett busk med grener i alle retninger. For å få en god høst med store og gode frukter, trenger frukttrær lys. Lyset skal komme gjennom kronen, ellers får du små og kjedelige frukter.

Når skal du beskjære frukttrær?

Frukttrær kjennetegnes enten ved at de har kjernefrukter (eple og pære) eller at de har steinfrukt (kirsebær, plommer, nektariner og aprikoser). Steinfrukttrærne er mer følsomme for beskjæring og skal i prinsippet kun beskjæres etter innhøstingen i september. Kjernefrukttrær kan beskjæres hardere og kan både beskjæres på høsten og våren. Beskjæringen som skjer på våren, når treet er i dvale, er hovedsakelig rettet mot å bygge nye grener, mens beskjæringen på høsten i stedet begrenser treets vekst.

Soppsykdommer – unngå trimming

Å trimme frukttrær kan imidlertid gi treet soppsykdommer, redusere dets skjønnhet og føre til at det danner seg masse vannskudd, dvs. skudd som vokser raskt og er dårlig festet til stammen.

La treet hvile

Hvis du har frukttrær i hagen din som har blitt forsømt på lenge, bør du ikke gjøre alle inngrep på en gang. Å beskjære frukttrær skader tross alt treet som krever kraft for å helbrede. Da er det bedre å legge beskjæringen på hylla i minst tre år. Maksimalt kan man fjerne en fjerdedel av greiene ved en og samme beskjæring.

En trinnstige er viktig å ha for å nå og stå stabilt når du klipper trærne.

Viktige verktøy når du beskjærer fruktrær

En saks til hekktrimming, en håndsag (også kjent som en hagesag) og en trapp på omtrent tre meter er de viktigste verktøyene når du skal beskjære frukttrær. Begynn med å fjerne de mest åpenbare grenen og roter rundt treet hele tiden. De er det letterer å se hva som må fjernes øverst. Da kan du begynne å utjevne kronen hvis den er for tett.

Fine snitt

Når du velger hvor på grenen du skal beskjære, skal du se på hvilken retning knoppen er og velge en knopp som er rettet mot en passende retning ut av kronen. Kuttet skal være rett over knoppen, som kommet til å vokse til en gren etter beskjæring.

Hvis du skal kutte hele grenen, skal kuttet være utenfor den såkalte grenkragen. Hvis kuttet er plassert innenfor greinkragen – eller for langt ute til å danne en granstubbe på treet – angripes treet lett av sopp og råte.

Å bli god til å beskjære frukttrær er en kunst, så bruk gjerne en bok med illustrerte eksempler på hvordan du kan gjøre det. Men ikke være redd for å teste selv forsiktig og lære av resultatene. Å pleie og beskjære frukttrær med jevne mellom gjør inngrepene mindre dramatiske og trærne holder seg unge og friske.

Grenene er kuttet med hagesag.

Slik beskjærer du frukttrær

Når du beskjærer skal man plassere snittet rett utenfor grenkragen, men uten å etterlate stubber, slik at treet lett kan passe seg selv etter kuttet.

Disse grenene bør først fjernes:

  • Syke
  • For lave
  • De som vokser innover i kronen
  • De som støter inn i andre grener
  • De som vokser rett opp
  • Parallelle grener som sitter for tett
  • Rotskudd

Saging av grove grener

Sag grenen i flere trinn for å forhindre at det flekker i stammen.

  1. Lag først et kutt i grenen nedenfra, omtrent ti centimeter fra grenkragen, det vil si i knekken som sitter ved greinfestet og stammen.   
  2. Lag deretter et snitt ovenfra, ytterligere ti centimeter lengre ut på grenen. Fjern deretter grenene.