Genialt triks: Bekjemp bladlus i epletrær og frukttrær med teip

Nei, det er ikke bladlusene du skal fange. Det er bladlusenes beste venn og allierte - mauren - som er målet.

Hvis du har et epletre eller annet annet frukttre som har blitt angrepet av bladlus, kan det være vanskelig å bli kvitt skadedyrene.

Triks til å bli kvitt bladlus i trær

Det kan være tusenvis av bladlus man må bli kvitt før du får epletreet i fred. Det er her en tykk og bred teip som gaffateip kan gjøre underverker. Men hensikten med bladlustrikset er ikke, som man skulle tro, å bruke teipen som fluepapir mot bladlusene.

Teipen skal surres rundt trestammen som et dobbeltklebende limbånd. Målet er å stoppe bladlusenes beste venn, mauren. 

Dette smarte trikset kommer fra den danske hortonomen Maren Korsgaard, ekspert på økologisk fruktdyrking ved Pometet – den danske genbank for frukttrær.

Grunnen til at mauren liker bladlus, er honningdugget som bladlusene skiller ut.

– Når det er bladlus i et tre, ser man ofte mauren som går opp og ned stammen. Det gjør de for å «melke» bladlusene. Når bladlusene spiser av treet, så bruker de kun proteinet. Alt sukkeret lar de passere gjennom fordøyelsessystemet. Det er dette såkalte honningdugget som mauren er interessert i. Samtidig forsvarer mauren bladlusene mot andre insekter, og det er det vi vil stoppe, sier Korsgaard.

Teip rundt stammen

Bli kvitt bladlus på trær med teip.
Her er det satt gaffateip rundt et stort og gammelt epletre, men prisippet er det samme for mindre epletrær. Foto: Mikkel Hede.

Selve påføringen av teipen er enkel.

– Hvis du klistrer teip rundt stammen, så forhindrer dette mauren i å komme opp i epletreet og forsvare bladelusene. Det kan brukes dobbeltsidig teip eller gaffateip som er brettet med limet ut, opplyser Korsgaard.

– Hvis du har en hage med et par epletrær, så er oppgaven overkommelig. Det er enkelt å sjekke om mauren sitter fast eller om limeffekten har avtatt. Hvis det siste er tilfellet, så er det på tide å bytte ut teipen.

Når mauren er stoppet vil nyttedyr som for eksempel marihøner, forsyne seg av bladlusene.