5 tips til en sunn hage uten sprøytemidler

Det er fult mulig å få plantene i kjøkkenhagen og frukttrærne i hagen din til å trives helt uten bruk av sprøytemidler. Her får du fem tips til hvordan du kan holde skadedyrene borte fra kjøkkenhagen og frukttrærne - helt naturlig!

Velg robuste plantesorter

Når du velger planter til kjøkkenhagen din, er det viktig at du velger robuste plantesorter. Se etter organiske planter som er avlet uten bruk av syntetiske sprøytemidler, og sørg for at plantene du anskaffer er i god vekst når du planter dem.

Planter de forskjellige variantene forskjellige steder

Det er også viktig at du varierer hvor du planter de forskjellige variantene i kjøkkenhagen din. Noen soppsykdommer og skadedyr i jorda er knyttet til de enkelte avlingene, så hvis du varierer hvor du planter plantesortene dine, gir du plantene en bedre forutsetning for å overleve uten behov for sprøytemidler. Du trenger ikke å variere hvor du planter de forskjellige sortene hvert eneste år, men du bør i det minste gjøre det hvert fjerde år.

Velg organiske frukttrær

Når du planter nye frukttrær, må du se etter organiske frukttrær, da de vanligvis er mer robuste mot skadedyr enn ikke-organiske trær. Du bør helst velge trær og busker som passer for det norske klimaet og for de lokale jordforholdene. Din lokale plantebutikk kan veilede deg om dette.

Vann plantene dine regelmessig

Du bør være klar over at tørre planter er mer utsatt for skadedyr enn planter som vannes ofte. Så sørg for å vanne plantene dine regelmessig.

Fjern bladlus raskt

Hvis trær og busker skal angripes av bladlus, kan du fjerne bladlusene manuelt – eller du kan velge å fjerne de infiserte bladene eller kvistene. Du kan fjerne bladlus med fingrene, men du kan også skylle plantene med en vannslange for å få bukt med bladlusen. Det er viktig at du handler raskt og fjerner dem så snart du oppdager bladlusen, slik at de ikke sprer seg.