5 tips for å få en sunn hage uten plantevernmidler

Vil du at plantene i kjøkkenhagen din og at frukttrærne i hagen skal trives uten å bruke sprøytemidler?  Her får du fem tips til hvordan du kan holde skadedyrene borte uten bruk av plantevernmidler. 

Plantevernmidler, også kjent som sprøytemiddel, er kjemiske midler som ofte brukes mot skadegjørelse av for eksempel plantesykdommer, skadedyr eller ugress på planter. 

Du trenger ikke å bruke plantevernmidler for å holde skadedyrene borte fra kjøkkenhagen din. Det er faktisk både enkelt og billig å få plantene til å trives helt uten bruk av plantevernmidler. Her er fem tips: 

1. Velg robuste plantesorter 

Når du velger planter til kjøkkenhagen din, er det viktig at du velger robuste plantesorter. Se etter økologiske planter dyrket uten bruk av syntetiske plantevernmidler, og sørg for at plantene du skaffer deg er i god vekst når du planter dem. 

2. Plant forskjellige sorter på forskjellige steder 

Det er også viktig at du varierer hvor du planter de forskjellige sortene dine i kjøkkenhagen din. Noen soppsykdommer og skadedyr i jorda er knyttet til de enkelte avlingene, så hvis du varierer hvor du planter, gir du plantene bedre kår til å klare seg uten bruk av plantevernmidler. 

Du trenger ikke å variere hvor du planter de forskjellige sortene hvert år, men du bør gjøre det minst hvert fjerde. 

3. Velg økologiske frukttrær

Når du planter nye frukttrær, bør du gå etter økologiske frukttrær, da de vanligvis er mer robuste mot skadedyr enn ikke økologiske-trær. Du bør helst velge trær og busker som passer til det norske klimaet og de lokale jord forholdene ut fra hvilken sone du bor i. Ditt lokale hagesenter kan gi råd om dette. 

4. Vann plantene regelmessig 

Du bør være klar over at tørre planter er mer utsatte for skadedyr enn planter som vannes ofte. Så sørg for å vanne plantene dine regelmessig. 

5. Fjern bladlus raskt 

Hvis trær og busker blir angrepet av for eksempel bladlus, kan du selv fjerne dem eller fjerne de berørte bladene eller greinene. Du kan enten fjerne bladlus med fingrene eller så kan du skylle plantene med en vannslange for å få bladlusene unna. Det er viktig at du fjerner bladlus raskt med en gang du oppdager dem på plantene dine, slik at de ikke sprer seg. 

Se mer om hvordan du blir kvitt bladlus uten gift her.