4 gode grunner til å være en lat hageeier

Er hagen en kilde til evig dårlig samvittighet? Fortvil ikke, du gjør faktisk en god gjerning ved å være en lat hageeier.

Du kjenner det sikkert godt igjen: Den dårlige samvittigheten når du ser naboens knivskarpe gressplen sammenliknet med din egen hage hvor oppgavene bare hoper seg opp. Men fortvil ikke, du lager faktisk en klimavennlig hage ved å la gressklipperen og skuffejernet stå. En klimavennlig hage binder nemlig både CO2 og hjelper dyrelivet.

En lat hageeier hjelper klimaet

Per Gundersen, professor i skogøkologi ved Københavns Universitet, forteller at hvis du lar naturen løpe sitt naturlige forløp i hagen din, kan du binde store mengder CO2 til hagen. Selv har han forvandlet hagen sin til et stykke vill natur, og han etterlater alt det døde materialet – falne blader, falne trær og huggede grener – på bakken. I følge Gundersens beregninger har hagen hans absorbert 6,5 tonn CO2 mer enn en enebolig med samme størrelse de siste 27 årene. Det er som en biltur rundt jorden.

– Jeg har veldig vanskelig for å forstå menneskene som bare vil ha en plen fordi de synes det er det enkleste. En gang i blant må jeg klippe min egen plen så den ikke fyller hele hagen, men etterpå forsvinner den sakte av seg selv. Du hører ofte folk klage på at de må rydde opp i hagen og klippe gresset. Jeg tror at hvis du lar naturen gå mer fri og ikke kun dekket hagen med gress, så ville du også hatt mindre arbeid, sier Gundersen.

Fire tradisjonelle hage-plikter du kan ignorere


Insekter trives in en vill gressplen.

1. En vill gressplen er et palass for insekter

Du har kanskje hørt at gressplenen skal være like trimmet som en golfbane. Her tar du derimot feil. For hvis du lener deg tilbake i solstolen og lar gressklipperen samle støv i skuret, gjør du miljøet en tjeneste. Så snart du lar gresset vokse til en vill eng, vil de hardpressede insektene flytte inn i hagen din, og de vil elske den. I det høye gresset kan insektene finne ly og legge eggene sine, og dette er bra for biologisk mangfold.


Bier elsker ugress!

2. Ugress er verdt sin vekt i gull for sommerfugler og bier

Hvis du ikke orker å gå ned på kne for å fjerne ugresset i hagen, skal du ikke ha dårlig samvittighet. Det beste for miljøet er å la ugress være ugress og å la det spire. Ugress er nemlig som godteri for dyrelivet. Sjeldne sommerfugler og bier elsker tistler og løvetann, og en vill hage kan dermed bidra til å bevare befolkningen. Bier og sommerfugler har en viktig funksjon i økosystemet fordi de pollinerer blomstene og overfører pollen mellom planter.


Et gammelt tre er et himmelrike for smådyrene.

3. Råtne trær tiltrekker ekorn

Bare slapp av når det gamle treet i hagen ikke lenger er fullt av liv. Du gjør dyrelivet en tjeneste ved å la motorsagen og stubbesliperen ligge i redskapsboden. Flere dyr – først og fremst insekter – er avhengige av gamle døde trær. Her kan de bo, reprodusere og finne mat. Er du heldig kan du også tiltrekke deg litt større dyr. Hakkespetten og ekornet elsker nemlig også gamle døde trær.


Hageavfallet binder kullstoffer til jorden.

4. Hageavfall binder karbon til jorden

Det er ikke nødvendig å kjøre til gjenvinningsstedet med grener, kvister og blader. For i stedet for at hageavfall bidrar til CO2-utslippet, kan det gjøre underverker for klimaet i din egen hage. Når grener, kvister og blader forfaller og brytes ned av små dyr, blir noe av karbonet bundet til jorda i stedet for å påvirke klimaet vårt.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening, DR