3 urter du kan så innendørs allerede i februar

Du kan starte vekstsesongen med å så planter innendørs. Her er vår svenske hageekspert Susanna Roséns tips til deg som vil så frøene tidlig.

basilikum og smørbrødkarse

Februar er en av årets kaldeste måneder. Likevel kan du starte vekstsesongen, selv om det er full vinter utenfor. Det gjelder bare å så riktige planter. Du skal gjerne så de som er litt treige i starten, for så å ha en plantelampe over dem slik at de små plantene får tilstrekkelig med lys. Urter passer perfekt til dette!

Den første vårsolen

Lyset utenfor er nemlig ikke sterkt nok og det holder ikke alltid å stelle frøene i vinduskarmen. Resultatet blir svake og stusselige frøplanter. Det er først etter april kommer og lyset i vinduet holder til dyrking.

De fleste planter gror ikke i varmen, men visse stauder trenger en avkjølingsperiode for at spiringen skal starte. Da kan du ta hjelp av naturen og utnytte at det er kaldt ute. Så frøene i potter eller krukker og sett dem på et lunt sted.

Hvordan forhindre spiring for tidlig?

Dryss gjerne litt snø over, slik at de blir innstøpt og jorden holder en jevn temperatur. Plasserer du frøene på nordsiden av huset minsker du risikoen for at de spirer i den tidlige vårsolen, og de vil først våkne når jorden er varm nok. En enkel og smart måte å få hjelp fra naturen til å øke spiringen. 

Så dette nå!

Andre planter har en ekstra lang startperiode og må sås allerede nå for at de skal vokse seg store nok til å blomstre og/eller for å gi avling til høsten. Dette inkluderer for eksempel kjempeverbena og frøpelargonier, men også artisjokker och chilli. Forspir dem inne under plantelamper og sett ut plantene når risikoen for nattefrost er over.

Det vil fortsatt ta litt tid før du kan så grønnsaker og sommerblomster med kort startperiode som for eksempel ringblomster, kosmos og de fleste grønnsaker. Men den tiden kommer også om noen få måneder!

3 urter du kan begynne å så tidlig

Så spiselige frø som kan vokse som potteplanter inne i vinduskarmen. Jeg ville startet med urter, men da gjelder det å sette en plantelampe over frøplantene før sollyset blir sterkt nok.

Basilikum

basilikum
Foto: Getty Images

Ocimum basilicum ’Dolce Fresca’. En prisbelønnet salatbasilikum med aromatiske, lysegrønne blad. Dette passer perfekt til pesto, ulike ­salater og en rekke pastaretter. Såtid: Februar—april.

Smørbrødkarse urter

smørbrøskarse
Foto: Getty Images

Lepidium sativum ’Broadleaved’. En uvanlig storbladet hagekarse. En raskt voksende, vitaminrik krydderplante man kan klippe opp og strø over salater og smørbrød. Såtid: Januar—desember.

Spinat

spinat
Foto: Getty Images

Malabarspenat Basella alba. En vakker krukkeplante, også en nyttig orientalsk bladgrønnsak med slingrende, mørkerøde stilker og store, crispy blad. Såtid: Februar—april.

Les mer av Susanna Rosén her.