3 tips: Dette skal du gjøre i hagen i oktober

Høsten nærmer seg, og hvis du drømmer om en hage fylt med roser og stauder til neste år, er det bare å brette opp ermene.

Vakre høstfarger

Nå begynner gullalderen i hagen, der trær og busker nærmest konkurrerer om å få de vakreste høstfargene. Det handler om å nyte det du ser rundt deg. Heldigvis er dette også den beste plantetiden på året.

3 tips til hagen nå

Høsten er en fin tid for å realisere noen av hagedrømmene dine. Det er nå du kan sørge for at plantene dine får de beste forutsetningene når våren kommer igjen. Her er tre tips som vil gjøre hagen din enda vakrere neste år.

1. Ta vare på røttene

Hvis du drømmer om vakrere roser i hagen din, er det nå du skal plante roser på barrot. Røttene skal beskyttes så mye som mulig fra uttørking frem til planten er i bakken, så legg rosen i en bøtte med vann mens du graver et hull som er stort nok til at røttene ikke blir klemt. Plant rosen slik at det fortykkede transplantatstedet nederst på planten kommer 10 cm under bakken. Rist planten lett mens du fyller hullet med jord, slik at det er god kontakt mellom jord og røtter, og vann grundig til slutt.

2. Gro hvitløk til neste år?

Hvis det er selvforsyning med hjemmedyrket hvitløk du ønsker, er dette tiden for å starte. Del hvitløksfeddene opp og plasser feddene med spissen oppover i 7-8 cm dype spor med en avstand på 10 cm og 30 cm mellom hver rad med fedd. Dekk godt over med jord. På denne måten sørger du for at hvitløken kan overleve selv gjennom vinteren og er klar til høsting i juli neste år.

3. La staudene stå

Staudebedet begynner å se litt kaotisk ut, men det er lurt å utsette det meste av oppryddingen til våren. Mange flerårige staudetopper ser vakre ut om vinteren, ikke minst når de dekkes med rim eller snø. De beskytter også den sovende stauden under jorden mot den verste kulden.

I tillegg inneholder staudene mange staudefrø som gjør det godt på menyen til småfuglene. I tillegg danner de et vinterhjem for mange pollinerende insekter.