3 tips: Dette skal du gjøre i hagen i oktober

Høsten nærmer seg, og hvis du drømmer om en hage fylt med roser og stauder til neste år, er det bare å brette opp ermene.

Vakre høstfarger

Nå begynner gullalderen i hagen, der trær og busker nærmest konkurrerer om å få de vakreste høstfargene. Det handler om å nyte det du ser rundt deg. Heldigvis er dette også den beste plantetiden på året.

3 tips til hagen nå 

Høsten er en fin tid for å realisere noen av hagedrømmene dine. Det er nå du kan sørge for at plantene dine får de beste forutsetningene når våren kommer igjen. Her er tre tips som vil gjøre hagen din enda vakrere neste år.

1. Ta vare på røttene

Hvis du drømmer om vakrere roser i hagen din, er det nå du skal plante roser på barrot. Røttene skal beskyttes så mye som mulig fra uttørking frem til planten er i bakken, så legg rosen i en bøtte med vann mens du graver et hull som er stort nok til at røttene ikke blir klemt. Plant rosen slik at det fortykkede transplantatstedet nederst på planten kommer 10 cm under bakken. Rist planten lett mens du fyller hullet med jord, slik at det er god kontakt mellom jord og røtter, og vann grundig til slutt.

2. Gro hvitløk til neste år?

Hvis det er selvforsyning med hjemmedyrket hvitløk du ønsker, er dette tiden for å starte. Del hvitløksfeddene opp og plasser feddene med spissen oppover i 7-8 cm dype spor med en avstand på 10 cm og 30 cm mellom hver rad med fedd. Dekk godt over med jord. På denne måten sørger du for at hvitløken kan overleve selv gjennom vinteren og er klar til høsting i juli neste år.

3. La staudene stå

Staudebedet begynner å se litt kaotisk ut, men det er lurt å utsette det meste av oppryddingen til våren. Mange flerårige staudetopper ser vakre ut om vinteren, ikke minst når de dekkes med rim eller snø. De beskytter også den sovende stauden under jorden mot den verste kulden.

I tillegg inneholder staudene mange staudefrø som gjør det godt på menyen til småfuglene. I tillegg danner de et vinterhjem for mange pollinerende insekter.

ANNONSØRINNHOLD

Nytt showroom rett utenfor Drammen

Norges mest sjarmerende handyman Rune Haraldsen og undertegnede besøkte showroomet til Willab Garden forrige uke og fikk mildest talt hakeslepp.

2500 m2 inspirasjon. Nydelige hagestuer, drivhus, interiør og dyrkningstilbehør. Et mekka for en estetiker som meg, sier Rune Haraldsen. 

Men det er nesten for mye og for mange varianter å velge mellom. Nye ideer, varianter og løsninger vi aldri hadde tenkt på dukker opp. I utgangspunktet hadde jeg sett for meg et enkelt drivhus hvor jeg kunne dyrke litt tomater, jordbær og salatblader. 

Rune har nostalgiske minner om sine besteforeldres drivhus og blir veldig imponert over kvaliteten og utførelsen. 

Etter en prat med Espen, en særdeles servicemindet og kunnskapsrik medarbeider, får vi begge noen helt andre ideer om både hva vi kan dyrke i et drivhuset og hvordan det faktisk kan brukes som en ekstra stue på sene sommerkvelder. 

Espen prater om å få feriefølelsen allerede før ferien starter og ikke minst ha den til langt utover høsten. 

– Det er det som er så utrolig deilig når du har en hagestue, et drivhus eller en uteplass du trives litt ekstra godt på. Da kan det være så som så med været, du kan kose deg likevel. 

Espen lister opp fordelene med en litt større variant enn hva jeg i utgangspunktet hadde sett for meg

 • Et sted du kan spise og være sammen med familien på et skyggefullt sted når sola er litt for sterk på de varmeste sommerdagene
 • Et sted å være sammen uansett vær
 • Er sted å dyrke spiselige vekster og ikke minst vekster som også blomstrer
 • Et sted å ha hageredskap og dyrkningstilbehør
 • Et sted  å la tankene vandre mens regnet slår mot rutene og du sitter helt tørr, men likevel ute i naturen
 • Et sted som binder uterommet sammen med huset inne. En stadig voksende trend viser det seg å være
 • Et sted i hagen som er sentral og som gir  følelsen av at vi sitter midt i et vakkert grøntområde
 • Et sted vi gjerne lyser opp med lyslenker og annen belysning som vi har glede av hele året
 • Et sted hvor luftfuktigheten og varmen spiller på lag med plantene og gjør det mulig å dyrke både chilipepper, paprika og sitrusfrukter
 • Et sted hvor grønne planter gir virkningen av at hagen fortsetter inn og møter interiøret fra boligen
 • Et sted hvor min favorittplate grønn eføy kan fryde seg og vokse seg stor og overvintre. 
 • Et sted hvor små forskjeller gjør mye for helheten av hele tomten

Vi lar oss lett inspirere

Rune lar valget gå til drivhuset Square som inngår i Willab Gardens egenutviklede sortiment av stormsikre og ekstra hardføre drivhus. 

Jeg er opptatt av kvalitet, sier Rune, samt at det skal kunne stå flott som et midtpunkt i hagen år etter år. Dessuten synes jeg det har en spennende kvadratisk form. Jeg vet også at kona kommer til å bli henrykt over den sjenerøse takhøyden.

Jeg bestemmer meg for å gå for en litt større variant enn hva jeg først hadde tenkt.  

Min favoritt er definitivt drivhuset med grunnmur i teglstein. Det gir helt klart hagen min den rette nostalgiske stemningen og ikke minst er det god plass til sosialisering, som om jeg skal være helt ærlig ligger nærmere mitt hjerte enn dyrking av tomater. 

Om jeg skal gå for en mur i gjenvunnet 100 år gammel teglstein eller gå for en hvit pusset mur er jeg fortsatt litt usikker på. 

Nå gjenstår det å få drivhusene opp i hagen og Runes reise skal vi følge her på viivilla.no så følg med. Snart får du se det flotte drivhuset ferdig oppstilt i hagen til den lille familien på Nordstrand. 

Og turen tilbake til Willab Garden er nok snart på trappene igjen. Vi trenger innredning og planteutstyr.