Her har vi samlet gode råd til deg som ønsker blomster og planter i krukke eller potter.
Hagekrukker- og blomster
Krukker og potter i hagen er en god måte å oppbevare blomstene dine på – samtidig er de dekorative. Det finnes nesten ikke en grense, for hva du kan dyrke i en krukke, så det er bare å komme i gang. Men først skal du velge riktig krukke.
Velg riktig krukke eller potte
Frostsikre krukker
Et godt råd er å velge en frostsikker krukke, eller potte. Mange planter tåler ikke vinterfrost, men hvis krukken uansett skal stå ute på vinteren, er det smart å være på den sikre siden. Sørg derfor, for å kjøpe en krukke som har frostgaranti fra leverandøren.
Flotte potter
Velg noen potter, eller krukker du liker og som du synes er pene å se på. Potter er dekorative og poenget er at de skal pynte like mye som blomstene i hagen. Pass på å ikke kjøpe altfor billige krukker – prisen henger dessverre ofte sammen med kvaliteten.

Riktig størrelse på krukker og potter
Velg en krukke som passer planten du skal gro. Mange kjøper feil,ved å velge en altfor liten krukke, i forhold til blomsten som skal vokse i den. De fleste mindre planter og busker klarer seg i en krukke med en diameter på 30 – 40 cm, men hvis du for eksempel gjerne vil dyrke et dverg-frukttre så skal krukken ha en diameter på 50 – 60 cm, slik at rotnettet kan få de beste leveforholdene. Det er også viktig å huske at krukken skal ha ethull til vann.
Lecablokk i bunnen av krukken
Siste, men ikke minst så skal du huske at hvis plantene dine står et tørt og varmt sted, så kan det være en fordel å legge en lecablokk i bunnen av krukken. Da får plantenes røtter muligheten til å suge vann opp fra et lite vannreservoar, som naturlig dannes i bunnen når du vanner planten.
Og nå til plantene, som skal plantes oppi krukkene. Hopp direkte ned til blomsten du ønsker å lese om ved å trykke på navnene under – eller fin alle sammen lengre ned på siden.
10 planter som passer i krukker og potter:
- Marguerite / Prestekrage
- Blåbærbusken
- Sukkulenter og takløk
- Fuksia / Tårer
- Yucca palme
- Japanazalea / Japansk rhododendron
- Lavendel
- Buksbom
- Sitronverbena
- Lantana
1. Marguerite / Prestekrage ( Leucanthemum)

Margeritten stammer fra en slekt med litt over 40 forskjellige arter som primært er utbredt i Sibir og Europa. Margeritten har hvite avlange kronblader og en gul rørkrone. Den mest hyppigmargeritt-sorten i Norge kalles, prestekrage. Den kan du se nesten over alt på jorder, i veikanten og på enger.
Margeritten er en utmerket krukkeblomst og den er veldig populær i norske hager. Den vokser lett og blomstene blir sittende helt til frosten banker på døra. Hvis du oppbevarer en krukke med margeritter frostfritt, kan du helt fint ha gleden av blomsten igjen året etter.
Utplantingen skal skje i mai og rett etter kan du nyte de flotte hvite og gule blomstene. Husk at krukken din med margeritter ikke skal tørke ut, så vann jevnlig. For å fremskynde blomstringen, skal du huske å plukke bort visne blomsterhoder.
2. Blåbærbusken (Vaccinium myrtillus)

Blåbærbusken trives godt i krukker og kan absolutt anbefales til dette. Busken liker seg best på solfylte plasser, noe som gir best fruktsetting, men blåbærplanten kan helt fint også klare seg i halvskygge.
Det finnes både hardføre og følsomme arter mot frost, men de fleste som forhandles kan godt klare seg gjennom en mild vinter. Blåbærbusken liker best å være alene og de liker ikke å dele jordens næring med andre planter.
Derfor er blåbærbusken en helt genial plante å ha i en krukke. Hvis du allikevel velger å plante busken i bed, bør du ikke plante bunndekket tett på busken, men heller legge et lag bark flis rundt som også hjelper til å holde jorden fuktig. Dette kan du også gjøre i krukken.
Hvis du planter blåbærbusken i slutten av april, kan du forvente blomstring kort tid etter. Husk at blåbærbusken er en surjordsplante. Det krever at jordbunnen har en lav pH-verdi. Bruk derfor en grov sphagnum i krukken.
Du trenger ikke beskjære blåbærbusken din, men hvis du gjør det fremmer det fruktsettingen. En god tommelfingerregel til beskjæring er at alle de greinene som ikke vokser oppover skal fjernes. Dessuten anbefales det at buskens eldre grener skjæres helt ned ca. hvert femte år, for optimal fruktsetting.
Et ekstra tips er at selv om blåbærbusken er selvbestøvende oppnår du best fruktsetting hvis du planter flere forskjellige sorter sammen. På den måten kan de bestøve hverandre.
3.Sukkulenter og takløk (sempervivum)

Hvis du gjerne vil ha en plante som er veldig lett å passe, skal du velge en sukkulent. Du kan mikse forskjellige nyanser av takløk som gir et flott fargespill i grønne og røde nyanser.
Sukkulenter er lette å holde og tåler uttørking. Blant annet er det derfor takløk egner seg godt som krukkeplante. Takløk trives godt hvis det er blandet litt sand i jorden de er plantet i. Takløk har enkle sukkulente blader som er tykke med vannholdige celler. Opprinnelig var bladene tiltenkt å plantes på stråtak, for å forhindre brann. Takløk trives i krukker og potter hvor de vil stå i lang tid.
Rotnettet er kraftig og dypt, og planten formerer seg lett, hvis du gjenplanter rosetter som er brukket av fra planten. Etter blomstringen dør bladrosetten, men nye små bladrosetter blomstrer året etter.
4.Fuksia / Tårer (Fuchsia)

Fuksia er en populær terrasseplante. Det er en lett busk som trives godt i potte, eller i krukke. Den blomstrer hele sommeren. Planten liker best å være i solen, men mange sorter kan helt fint være i halvskygge et par timer om dagen. Blomstene er utrolig pene, for mange minner det om noe fra et eventyr. De flotte fargene sniker seg inn i hverandre i en flott blomsterkrans, som både har samme buede kronblader.
Fuksiaen skal gjødsles og vannes jevnlig, det er viktig at den ikke tørker ut mellom vanningene. Planten er også frostfølsom og skal overvintre et frostfritt sted. Ta planten medinn, slik at den beskyttes mot ekstrem kulde på vinteren hvis du vil at den skal blomstre år etter år.
Fuksia skal plantes mellom mars og august. Den blomstrer fra april – mai og blomstringen fortsetter til sent på sesongen. Det er mulig å stramme opp fuksiaen din slik at den blir til en treaktig halvstor busk etter hvert. Du kan få planten i utrolig mange forskjellige avskygninger og farger og det finnes også et hav av forskjellige sorter. Noen av sortene kan også overvintre en mild vinter i hagen hvis de er tildekket.
5. Yucca palme (Yucca rostrata)

Denne eksotiske treaktige potteplanten er lett å passe og den tilfører et litt annerledes uttrykk i en ellers typisk norsk hage. Yuccapalme stammer opprinnelig fra Mexico og Texas, men du kan kjøpe den i Norge.
Yuccapalme skal vannes jevnlig i sommermånedene og du kan helt fint bruke flytende gjødsel. Yuccapalmen blomstrer allerede i januar / februar, hvis det er en mild vinter. Den er eviggrønn med sølvfarget løv. Blomstene er hvite/kremfarget. Yuccapalmen kan helt fint stå ute hele året, men i vintermånedene anbefales det at du beskytter yuccapalmen din ved å holde den tørr. Så sett potten i le og beskytt den mot vinterværet.
6.Japanazalea / Japansk rhododendron (Rododendron japonicum)

Japanazalea også kjent som japansk rhododendron. Det er en rhododendron som stammer fra Japan og som er fullt eller delvis eviggrønn, det betyr at den kun mister bladene delvis).
Japansk rhododendron kjennetegnes ved sin kompakte vekst, noe som gjør den perfekt til en krukke, eller å plante i forgrunnen i et rhododendronbed. Busken blir vanligvis kun en til to meter høy og bred, men med mange små og fargerike blomster. Blomstene sitter enkeltvis på tuppen av buskens tynne greiner.
Du kan plante din japanske rhododendron både i april-mai og i august-september. Alt etter hvilken sort du har valgt vil blomstringen skje i mai/juni/juli. Det som er litt annerledes med denne typen av rhododendron er at blomstene ikke er store og fyldige, men utrolig mange små.
Du kan få de i stor fargevariasjon fra rosa, til hvit og til de oransje nyansene som kjennetegner denne familien. Husk at rhododendron er en surjordsplante og skal derfor ha jord som har lav pH-verdi. Også i potte.
Så lenge den japanske rhododendron har riktige leveforhold, kan den stå ute hele året. Den er derfor velegnet som en krukkeplante.
7.Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel er en flott potteplante og den får sjelden sykdommer. Til gjengjeld er det viktig at du passer på den spesielt på vinteren. Lavendel får lett frostskader, spesielt hvis den er plantet i en krukke. Du kan derfor ikke la en lavendel i krukke stå ute hele året, da den helst skal overvintre frostfritt.
Hvis lavendelen har fått frostskader, skal du først klippe stilkene i april/mai, da den kalde nattefrosten kan ødelegge planten mer.
Bruk gjødsel og vann moderat. En lavendel liker tørre omgivelser, så vann kun lavendelen regelmessig de første tre månedene etter den er plantet. Etterfølgende får den det vannet den trenger fra naturens side og du trenger ikke tenke på å vanne den lenger.
Lavendel planter du i april/mai, da får du fine blomster i juli/august/september. Lavendel lukter utrolig godt og er flott å se på. Ofte blir de brukt i sammenheng med roser, da det sies at lavendelen holder bladlus borte fra rosene. Dog er det viktig at du ikke planter lavendelen i den samme tunge våte jorden som roser trives i. Her er en krukke smart.
Det finnes både lavendler som er hardføre og noen som er følsomme mot frost, den mest alminnelige lavendelen (lavandula angustifolia) tåler en mild vinter og det er kun ved langvarig frost at den trenger tildekking. Sommerfugl lavendel (lavandula stoechas) er en annen type lavendel, den er følsom mot frost og trenger å overvintre helt frostfritt. Denne typen av lavendel passer perfekt til utebruk i potte, hvor du lett kan flytte på den og stille den et kjølig men frostsikkert sted om vinteren.
8.Buksbom (buxus sempervirens)

En annen plante som er utrolig lett å ha i potte, eller krukke er buksbom. Planten klarer det meste og passer ofte seg selv.
Du kan nesten gjøre hva du vil med en buksbom. Den kan klippes i alle mulige fasonger, du kan plante den i krukker til utebruk hele året og den holder den grønne fargen året ut.
Når du skal beskjære en buksbom, er det lurtå gjøre det på våren (mars- juni) siden det er da busken får nye skudd. Busken kommer seg fortere etter en beskjæring, hvis det skjer på våren, fremfor på et annet tidspunkt på året.
En buksbom som er plante i en krukke trenger gjødsel og veske. Det er viktig at den ikke tørker ut og du skal derfor i varme sommermåneder vanne planten ca. en gang i uken. Du kan bruke litt kunstgjødsel i april, juni og august, for å fremme veksten, og for at den får glans.
En plantet buksbom i potte får nemlig ikke den samme næringen fra jorden som en frittlevende buksbom. Hvis planten din får gule blader, tyder det ofte på at den har jernmangel og du burde gjødsle. Hvis du opplever ekstrem frost der du bor kan det være lurt å passe ekstra på buksbommen. Den tåler mye, men hvis det er veldig mye frost, burde du se om det kan være nødvendig å dekke den til og sette planten i le.
9. Sitronverbena (Aloysia citrodora)

Sitronverbena er en dekorativ plante, men også kjent, for å ha velsmakende blader. Planten lukter utrolig godt av sitron og bladene spises og brukes ofte i desserter og i salater. Sitronverbena har lignende egenskaper som sitronmelisse.
Sitronverbena kan bli opp til 2 meter høy og gror ekstremt fort under de rette forholdene. Planten er lett å passe og krever ikke mye oppsyn utover at man skal gjødsle og vanne hver dag og plukke visne blomsterhoder.
Blomstene er små, hvite og har en kraftig aroma. Sitronverbena kan plantes i juni. Den tåler ikke frost og skal overvintre på et frostfritt sted. Når du setter sitronverbena innenfor på vinteren, mister den bladene og får først nye blader et par uker etter at du har satt den ut neste vår igjen.
Du kan beskjære sitronverbena kraftig og noen ganger er det en fordel å ta en ordentlig omgang hvis du ønsker å holde planten i sjakk.
10.Lantana (Lantana)

Lantanaslekter med tjue forskjellige sorter. I Norge er lantana camara den vanligste sorten. Det er en vintergrønn busk. Hele planten er giftig. Den trives godt i krukke og du kan nesten ikke gjøre noe feil med den.
Den alminnelige lantana liker seg best i lyse og åpne omgivelser med en litt fuktig jord. Planten trenger ikke mye gjødsel. Lantana har røde og gule fargestrålende blomster. Blomstene skal plukkes når de visner, for å fremme blomstringen.
Planten er en utplantingsplante som sjelden overlever å være frittvoksende i norske hager mer enn ett år, siden den ikke tåler frost. Derfor plantes den oftest i potter, eller i krukker. Den perfekte temperaturen, for en lantana er 12-15 grader. Hvis du passer på at temperaturen holder seg over frysepunktet og vanner den, slik at den ikke tørker ut, kan den fint overvintre. Den flotte buskaktige plantens lukter fantastisk og er lett å passe.
Husk å meld deg på vårt nyhetsbrev, så kan du holde deg oppdatert på nye artikler til hagen.
Kilder: Bolius, Plantorama, Havenyt & Idenyt.dk