10 grønnsaker som kan dyrkes om og om igjen

Noen grønnsaker har nærmest evig liv. Man trenger bare dyrke dem igjen og igjen!

Det er ikke alle grønnsaksrester fra matlagingen som skal i søppelbøtten eller komposthaugen. Flere planter kan nemlig bli til nye og friske grønnsaker, som betyr at du kan bli din egen selvforsynte økologiske grønthandler – selv om du hverken har drivhus eller kjøkkenhage hjemme. 

Disse 10 grønnsakene kan nemlig gro på kjøkkenet eller på altanen i små eller store potter.

Basilikum

Du kan få basilikum til å vokse ved å sette stilker med blader i et glass vann og plassere dem et solrikt sted. Vent til roten har vokst fem centimeter, før du setter dem i en urtepotte med jord i.

Gulrøtter

Bladene på gulrøttene kan faktisk spises, og du kan få dem til å vokse ved å plassere endene av gulrøttene i vann i et rom med mye lys.

Hvitløk 

De fleste kaster hvitløk som har begynt å spire og gro små grønne blader. Men faktisk kan du få hvitløksspirene dine til å vokse seg imponerende store.

Har hvitløken begynt å spire, burde du sette den i et glass med litt vann, og vente på at spirene vokser seg høye. Alternativt kan du også plante hvitløkene i jorden.

 

Getty Images

Selleri

Du kan få selleri til å vokse igjen ved å plassere bunnen av sellerien i en skål med varmt vann et sted hvor det er mye sollys. De nye bladene vil vokse opp fra midten, og vil bli tykkere og tykkere.

Etter 5 til 7 dager kan sellerien settes i en potte med jord. 

Ingefær

Legg ingefærroten i vann i et døgns tid, og legg dem deretter i en potte med jord et sted hvor det er sol og varme. 

Les også: Slik modner du avokadoen din på 10 minutter

Søtpotet

Er du så heldig å få fingrene i en søtpotet med spire på, burde du skynde deg å sette den i et glass med vann ved vinduet.

Vent på at stilkene vokser seg lenger, og sett dem eventuelt i et større vannglass, eller en potte med vann. Vent så på at de slår røtter. Du kan sette flere stilker i samme vannglass.

Når stilkene har fått røtter, setter du dem i en potte med jord. Så er det bare å vente å på at det kommer en søtpotet. 

Løk

Når du brukt løk i matlagingen, sørg for å ta vare på løkskalken, og tørk den i et par dager før den plantes i jorda.

Getty Images

Koriander

Hvis du setter stilker av koriander i et glass med vann, kan du få dem til vokse. Når røttene har blitt lange nok, skal de over i en potte med jord, i et rom hvor det er mye lys.

I løpet av et par måneder vil de vokse seg ferdige. 

Les også: Slik overlever krydderurtene på kjøkkenbenken

Salathode

I likhet med løk og selleri, kan du spare på bunnen av salathodet, så du kan gro mer salat utfra denne. Sett salathodet i cirka én centimeter dypt vann. Etter et par dager, når du kan se nye blader og røtter, setter du salaten i jorda.

Bladene kan vokse seg opp til to ganger så store. Kål kan gros på samme måte.

Purre

For å få purre til å gro hjemme, må du bruke bunden av grønnsaken. Skjær den av, cirka fem centimeter fra roten, og sett i et glass vann.

Lykke til med gjendyrkingen! 

Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!