Å skulle ha håp om et vellykket drivhus gjennom vinteren høres mest ut som handlingen til en dårlig skrekkfilm: De fleste av potteplantene våre overlevde såvidt sommerens tørre kvelertak, og nå kommer kulden krypende for å ta knekken på dem!
Men, et enormt utvalg av planter fra alle verdens hjørner på hagesentre og planteskoler gjør at mange norske hager er fylt med planter som faktisk ikke bryr seg om de våte og kalde vintrene. Dette gjelder imidlertid ikke alle, så vi er her for å hjelpe deg med å holde plantene i drivhuset i live.
Hjelp plantene gjennom vinteren
Hvis du vil unngå å sløse masse penger på planter som ikke overlever mer enn én sesong, kan du her finne ut hvordan du hjelper dem helskinnet gjennom vinteren.
Når du skal passe på de frostfølsomme plantene dine, er det hovedsakelig tre faktorer som spiller inn:
- Passe høy temperatur
- Nok lys
- Beskyttes mot fukt.
Hvis ikke du stiller med et oppvarmet orangeri bygget til akkurat overvintring av planter, kan et helt vanlig drivhus godt være løsningen, sier Bente Mortensen, som er gartner og medforfatter av boken ‘Drivhuset’.
Pakk drivhuset inn i bobleplast
“Når vi snakker om et drivhus i glass, altså et kaldhus, hvor man skal overvintre plantene sine, så er det enkleste å faktisk bare pakke innsiden av drivhuset inn i bobleplast,” sir hageeksperten.
Dette skal egentlig gjøres før frosten tar tak, fordi temperaturen på plantene er et par grader lavere enn lufttemperaturen på grunn av plantens varmestråling. Dersom du ikke har gjort dette, kan du huske på det til neste vinter og heller følge de andre tipsene nedenfor.

Det er relativt enkelt å henge opp plasten i lange strimler som du så taper sammen for å gjøre det tett. Du kan enten trekke solide snorer i taket og langs veggene på drivhuset, som du så fester plasten bak. Ellers kan du snekre opp plastbraketter som er designet spesielt for å feste bobleplasten uten å ødelegge den.
Reduser varmestrålingen
Luften i boblene holder på varmen i drivhuset og du skal derfor kjøpe bobleplast med store bobler og ikke den typen man bruker til å pakke drikkeglass inn i. Et lag med bobleplast på flatene på innsiden av drivhuset kan ifølge Bente Mortensen faktisk redusere varmestrålingen med opp til 45 prosent.
Eventuelt kan du velge å kun isolere én del av drivhuset og for eksempel bygge en ramme av lekter som du dekker med bobleplast. Eller så kan du kjøpe et ferdig overvintringstelt som settes opp inne i drivhuset, hvis ikke du har motet til å kaste deg ut i en gjør det selv-løsning.
Pass på fukten
Fordelen med bobleplast er at plantene kontinuerlig får det nødvendige lyset de trenger og at det ikke krever en ingeniøreksamen for å sette det opp. Til gjengjeld gir plastinnpakningen et annet problem man skal være oppmerksom på: fukt.
“Desto færre kubikkmeter det er, desto større er risikoen for mugg når det kommer fordamping fra plantene. Derfor er det faktisk en fordel å dekke hele drivhuset fremfor å nøye seg med en mindre del, selv om man kanskje ikke trenger all plassen,” sier Bente Mortensen.
Vær varsom med varmekilder
Uansett område og areal er det fortsatt ventilasjon som er viktigst for å unngå for mye fukt, og burde derfor lufte grundig på de dagene det ikke er altfor kaldt ute. Det kan være fristende å sette opp en varmekilde inne i drivhuset, nå som bobleplasten er montert. Men det er god grunn til å tenke seg om før man velger en av de mange relativt billige løsningene som kan kjøpes til formålet.
“Elektrisk oppvarming av drivhuset koster det samme som å varme opp en hel enebolig!” påpeker Bente Mortensen og anbefaler at man holder igjen med oppvarmingen til det er så kaldt at det ikke er noen vei utenom.
Beskytt plantenes røtter
Man skal spesielt være veldig varsom med én ting.
“Man skal holde seg unna parafinbrennere,” sier Mortensen bestemt. “Å brenne én liter parafin gir rundt én liter vanndamp, det vil si mye mer vann enn hva kald luft kan inneholde. Det vannet må fjernes så plantene ikke står og råtner.”
For å beskytte plantenes røtter kan man velge å grave ned potten eller knollen under gulvnivå hvis du har bar jord i drivhuset ditt. På den måten får plantens røtter glede av jordens varme. Hvis man ikke har mulighet til det anbefaler Mortensen at man vikler pottene inn i for eksempel tepper eller fiberduker. I frostvær blir vannet til is på innsiden av potten og dette kan man til en viss grad unngå ved å pakke den godt inn.

Spar på vanningen
Som utgangspunkt skal det ikke vannes om vinteren. I vintermånedene er plantene i en hvileperiode hvor det ikke er nok lys til fotosyntese. Derfor er de ikke aktive og har som grunnregel ikke behov for vann. Men noen planter tåler ikke å tørke ut og derfor er det viktig å sjekke stellerådene for akkurat dine planter før du setter vannkannen helt bort for vinteren.
“Men pass på om våren! Når det kommer mer lys, begynner plutselig plantene å vokse og da skal det selvfølgelig vannes” advarer Mortensen.
Du kan ta ned bobleplasten når risikoen for nattefrost er over. Det vil vanligvis være i april. Men vårværet er uforutsigbart, så du må være påpasselig. Én overraskende sen frostnatt kan være nok til å ta liv av plantene du har passet og pleiet gjennom hele vinteren – og det vil vi ikke ha noe av.