Slik dyrker du i drivbenk

Med en drivbenk kan du starte sesongen flere uker tidligere enn uten.

– I dag er det ikke lenger vanlig med drivbenk. Det er synd siden den er et bra alternativ til drivhus på små, begrensede steder som en atriumshage eller kolonihage. Den koster ikke stort og den er lett å bygge selv, sier Inger Palmstierna som har skrevet boken Det frodige drivhuset.

En drivbenk, også kalt kaldbenk eller vekstbenk, er ganske enkelt en lav kasse i tre, uten bunn og med glass eller plast over.

Luftvolumet er lite, og dermed blir luften raskt varmet opp. Denne enkle innretningen gjør at du kan starte vekstsesongen flere uker tidligere.

Drivbenken er ypperlig til forkultivering og dyrking av en rekke planter, som for eksempel salat, spinat og reddik.

Du kan også bruke den til å forkultivere grønnsaker som bruker lang tid på å utvikle seg. Sommerblomster kan også gjerne forkultivers og herdes i drivbenken.


Drivhus og drivbenk: Nyttige hjelpemidler for den engasjerte hageeier.

Lag din egen drivbenk

Har du ingen drivbenk, er det bare å sette i gang å lage en. Drivbenker er enkle å lage selv ved hjelp av et gammelt vindu eller to.

Ønsker du å dyrke i drivbenken på våren, er det aller beste likevel om du allerede har en drivbenk og har startet forberedelsene om høsten.

Ved å legge rammen på plass om høsten og så fylle den med isolerende materiale som tørt løv eller mineralullsmatter, hindrer du telen i å gå for dypt i jorden.

Dermed kan du starte tidligere på våren.

Temperer jorda

Når våren er kommet og telen har gått ut av jorda, kan du begynne sesongens arbeid med drivhusbenken.

– Kjøp plantejord i sekker. La dem ligge inne og bli oppvarmet et par døgn, anbefaler Palmstierna.

Fjern det isolerende vinterlaget før du fyller drivbenken med den tempererte jorda. Jorda skal ikke gå helt opp, men bør stopp ti-femten centimeter fra kanten.

Fest på glasslokket, og la vårsola få varme opp jorda.

– Etter et par døgn kan du så planter som tåler kulde, slik som salat, reddiker og spinat, skriver Palmstierna.

Beskytt mot kulde og hete

Vårnettene er kjølige og for å bevare varmen i benken, bør du dekke den til om kvelden.

– Før ble det brukt sivmatter som ble rullet sammen om dagen. Vi kan dekke med filleryer, trepersienner, flere lag tykk fiberduk, gamle tepper eller spesielle isoleringsmatter dekket av plast. Det er viktig at de kan tørke etter regn, eller ikke bli våte, anbefaler Palmstierna.

På varme dager må du imidlertid passe på så det ikke blir for hett i benken. Varmen hjelper plantene opp til et visst punkt, men så blir heten for mye for dem. Derfor er det viktig å lufte drivbenken.

– Vi kan sette inn kiler av tre mellom rammen og vinduet. Åpningen varierer med hvor langt inn kilen settes, og på hvilket ledd vi bruker den, sier Palmstierna.

Når sommeren kan du fjerne glasslokket helt. Plantene kan enten få fortsette å vokse i drivbenken, eller du kan flytte dem over til mer egnede voksesteder i hagen.

Les mer om drivhus, veksthus og drivbenk

ANNONSØRINNHOLD

Nytt showroom rett utenfor Drammen

Norges mest sjarmerende handyman Rune Haraldsen og undertegnede besøkte showroomet til Willab Garden forrige uke og fikk mildest talt hakeslepp.

2500 m2 inspirasjon. Nydelige hagestuer, drivhus, interiør og dyrkningstilbehør. Et mekka for en estetiker som meg, sier Rune Haraldsen. 

Men det er nesten for mye og for mange varianter å velge mellom. Nye ideer, varianter og løsninger vi aldri hadde tenkt på dukker opp. I utgangspunktet hadde jeg sett for meg et enkelt drivhus hvor jeg kunne dyrke litt tomater, jordbær og salatblader. 

Rune har nostalgiske minner om sine besteforeldres drivhus og blir veldig imponert over kvaliteten og utførelsen. 

Etter en prat med Espen, en særdeles servicemindet og kunnskapsrik medarbeider, får vi begge noen helt andre ideer om både hva vi kan dyrke i et drivhuset og hvordan det faktisk kan brukes som en ekstra stue på sene sommerkvelder. 

Espen prater om å få feriefølelsen allerede før ferien starter og ikke minst ha den til langt utover høsten. 

– Det er det som er så utrolig deilig når du har en hagestue, et drivhus eller en uteplass du trives litt ekstra godt på. Da kan det være så som så med været, du kan kose deg likevel. 

Espen lister opp fordelene med en litt større variant enn hva jeg i utgangspunktet hadde sett for meg

 • Et sted du kan spise og være sammen med familien på et skyggefullt sted når sola er litt for sterk på de varmeste sommerdagene
 • Et sted å være sammen uansett vær
 • Er sted å dyrke spiselige vekster og ikke minst vekster som også blomstrer
 • Et sted å ha hageredskap og dyrkningstilbehør
 • Et sted  å la tankene vandre mens regnet slår mot rutene og du sitter helt tørr, men likevel ute i naturen
 • Et sted som binder uterommet sammen med huset inne. En stadig voksende trend viser det seg å være
 • Et sted i hagen som er sentral og som gir  følelsen av at vi sitter midt i et vakkert grøntområde
 • Et sted vi gjerne lyser opp med lyslenker og annen belysning som vi har glede av hele året
 • Et sted hvor luftfuktigheten og varmen spiller på lag med plantene og gjør det mulig å dyrke både chilipepper, paprika og sitrusfrukter
 • Et sted hvor grønne planter gir virkningen av at hagen fortsetter inn og møter interiøret fra boligen
 • Et sted hvor min favorittplate grønn eføy kan fryde seg og vokse seg stor og overvintre. 
 • Et sted hvor små forskjeller gjør mye for helheten av hele tomten

Vi lar oss lett inspirere

Rune lar valget gå til drivhuset Square som inngår i Willab Gardens egenutviklede sortiment av stormsikre og ekstra hardføre drivhus. 

Jeg er opptatt av kvalitet, sier Rune, samt at det skal kunne stå flott som et midtpunkt i hagen år etter år. Dessuten synes jeg det har en spennende kvadratisk form. Jeg vet også at kona kommer til å bli henrykt over den sjenerøse takhøyden.

Jeg bestemmer meg for å gå for en litt større variant enn hva jeg først hadde tenkt.  

Min favoritt er definitivt drivhuset med grunnmur i teglstein. Det gir helt klart hagen min den rette nostalgiske stemningen og ikke minst er det god plass til sosialisering, som om jeg skal være helt ærlig ligger nærmere mitt hjerte enn dyrking av tomater. 

Om jeg skal gå for en mur i gjenvunnet 100 år gammel teglstein eller gå for en hvit pusset mur er jeg fortsatt litt usikker på. 

Nå gjenstår det å få drivhusene opp i hagen og Runes reise skal vi følge her på viivilla.no så følg med. Snart får du se det flotte drivhuset ferdig oppstilt i hagen til den lille familien på Nordstrand. 

Og turen tilbake til Willab Garden er nok snart på trappene igjen. Vi trenger innredning og planteutstyr.