ANNONSØRINNHOLD

Så enkelt kan du dyrke din egen mat

Med et drivhus i hagen, kan du nyte egendyrkede og friske grønnsaker på kjøkkenbordet hver eneste dag.

Mange drømmer om en koselig, liten kjøkkenhage der man kan stelle og ordne med grønnsaker og frukt. Kortreist mat får en ny betydning når den blir dyrket rett utenfor døren.

Salget av drivhus har skutt i været de siste årene fordi den nyeste trenden er å ha frukt og grønt på kjøkkenbordet som du har dyrket frem helt selv. Dessuten er det enklere å få til enn noen gang før.

Dessverre kan sommeren i Norge være svært uforutsigbar, noe som gjør dyrking av grønnsaker, planter og blomster vanskelig. Flytter du derimot all dyrkingen innendørs til et drivhus, vil du kunne dyrke mange forskjellige vekster uansett vær, årstid og klima.

Flere av tingene du kan dyrke i et drivhus er nemlig helt avhengig av at sommersesongen blir forlenget så lenge som mulig.

Hvilket drivhus bør du velge?

Før du går til innkjøp av materialer til et drivhus, bør du først og fremst finne ut av hvilke behov du har. Vil du ha en slags hagestue der du kan drikke et glass vin mens du beundrer plantene som står der inne, eller vil du dyrke hageinteressen din ved å ha et sted der du kan plante frukt og grønnsaker eller planter og blomster hele året?

På sommeren kan du lage en oase i drivhuset ditt, uansett vær. Foto: Grønt Fokus

Hvis du er helt nybegynner, er det lurt å lese seg opp på de forskjellige drivhusene slik at du finner akkurat den varianten som passer ditt bruk og plassen du har til rådighet i hagen.

Drivhuset Bruka fra forhandleren Grønt Fokus, er perfekt for de som er helt i starten av en ny hobby. Varianten er enkel, rimelig, har god kvalitet, og passer også for den mer viderekomne hobbygartneren.

Drivhuset bør stå der det er mest solrikt, men samtidig være minst mulig værutsatt.

Gode tips og råd

1. Stort eller lite? Hvis hovedformålet ditt er å dyrke mengder av grønnsaker og blomster, bør du ha et drivhus med god plass. Ofte er det slik at når du først har begynt å dyrke, får du lyst til å plante enda mer. 

Skal du bare ha en krydderhage og et par tomatplanter, og ellers bruke arealet til noen stoler og et lite bord, trenger du ikke fullt så mye plass.

2. Plast eller glass? Begge materialer har sine fordeler og ulemper. Et drivhus av polykarbonat (plast) er dyrere, men tåler mer og isolerer også bedre. Kombinert med en drivhusovn vil du med et drivhus i plast kunne begynne dyrkingen tidligere på våren og holde på lenger på høsten. Det slipper inn nok lys, men det blir sjelden for varmt. Ulempen er at du ikke kan nyte utsikten.

Glass ser mer tradisjonelt ut, men kan selvfølgelig knuse og er også tyngre å montere. Sikkerhetsglass er herdet glass som tåler fem ganger mer enn vanlig glass. Hvis du er redd for at en vill fotballkamp på tunet skal knuse glasset i drivhuset, bør du gå for sikkerhetsglass.

Finn den typen som passer akkurat deg; denne varianten heter Bruka. Foto: Grønt Fokus

3. Lys eller skygge? Om du er mest opptatt av å dyrke, bør du sørge for gode solforhold der du plasserer drivhuset.

Om du skal bruke drivhuset mest som et lysthus, bør du tenke mer på menneskene enn på plantene, og dermed sørge for at det også kan være skyggefullt der inne – ellers blir det lett for hett.

4. Automatisk eller manuelt? Du kan investere i mye praktisk utstyr for å gjøre drivhusholdet enklere.

Blant annet finnes det automatiske vanningssystemer (praktisk når du skal på ferie!), vinduer som åpner seg dersom temperaturen blir for høy, og varmevifter med termostat, som gjør at du kan forlenge dyrkningssesongen betraktelig.

Dette kan du så selv

Med en god dose tålmodighet, litt kunnskap og mye interesse, kan du dyrke nesten hva som helst i et drivhus. Sesongen starter gjerne i februar/mars, og i løpet av et par måneder kan du nyte en egendyrket agurk til lunsj.

Som nyoppstartet drivhuseier bør man holde seg til de helt enkle tingene. Under finner du en miniguide til hva du kan starte med.

Basilikum

Urten Basilikum trives godt i et drivhus fordi den trenger mye beskyttelse, stabile temperaturer og mye lys. Basilikum skal gjødsles med fridrenert kompost, og må vannes om morgenen.

Egentlig trenger du ikke hele drivhuset for å dyrke et par planter. Bruk resten av plassen som en hagestue. Foto: Grønt Fokus

Paprika

Mellom februar og april kan du så frøene til paprikaen i et drivhus med temperatur fra 20 til 30 °C. Den må vannes ofte, men trenger ikke å bli gjødslet mer enn tre ganger i løpet av dyrkingen. Til høsten samme året har du store, saftige og deilige paprikaer å servere.

Agurk

For å få saftige og sprø agurker, er du nødt til å gi planten mye vann underveis. Jo mer bladverk den får, jo mer vann vil den ha. Agurkplanten kan stå i en temperatur på 20 °C, og etterhvert blir du faktisk nødt til å binde planten opp til høye pinner for å hjelpe den på vei. 

Tomat

Den mest populære grønnsaken å plante, er tomaten. Den trenger 20 – 25 °C og mye vann og gjødsel. Helst bør du vanne om ettermiddagen med lunkent vann, og når tomatplanten har begynt å blomstre, kan du gi den en liten dusj. Allerede nå bør du kjøpe små tomatplanter slik at de er klare til å settes i potter tidlig mai.

Sitrusfrukt

Av en eller annen grunn, anses sitrusfrukt for å være vanskelige å dyrke, men i realiteten er de lettstelte. De gir i tillegg fra seg en deilig og søt duft som gjør at drivhuset ditt lukter utrolig godt.

I en temperatur på minst 10 °C bør du plante et ungt tre i enten spesialkompost eller i kompost blandet med grov sand. På sommeren bør du gi veksten rikelig med vann, men mindre mot høsten.

Lykke til med ditt nye drivhus!