ANNONSØRINNHOLD

Hvordan innreder jeg drivhuset mitt

Hanna Schagerlöv fra Willab Garden gir deg tips til hvordan du kan skape en koselig liten oase inne i drivhuset, med alt fra spisebord til belysning og kaffemaskin.

I et drivhus kan du plante vakre blomster og gro frem herlige grønnsaker hele vår, sommer og høstsesongen. I et drivhus på 15 kvadratmeter eller mer, vil du i tillegg ha god plass til å innrede en koselig liten krok, med alt fra spisebord til sofagruppe.

–  Det du skal tenke på når du skal innrede, er at det er et fuktig miljø inne i et drivhus. Du må derfor velge møbler som er tilpasset utebruk. Du kan også bruke møbler du kanskje har funnet på loftet eller loppemarked, som det ikke er så farlig med, sier Hanna Schagerlöv som er butikk-koordinator hos Willab Garden og driver bloggen hannasinnredning.willabgarden.no

Fleksibilitet

Selv har hun et vakkert lite drivhus i hagen sin, med røde stålprofiler og sandfargede steinfliser på gulvet. Innvendig er det en rustikk stemning. En myriade av ulike blomsterkrukker omkranser en koselig liten sittegruppe. Innerst i rommet står det et større arbeidsbord, der hun jobber med plantene.

–  Jeg har satt inn et lite kjøkkenbord jeg fant på loppis en gang, og et par gamle rottingmøbler fra Ikea, som ikke er så dyrebare. Her kan vi både spise middag og jeg kan kose med en god bok, sier Hanna.

Hun slår et slag for fleksibilitet, og fremhever at det kan være lurt å velge møbler som enkelt kan flyttes på, eventuelt møbler som kan slås opp og ned.

–  Kanskje du en dag vil ha plass til flere personer. Hvis du har plantet i potter, kan du også veldig enkelt flytte rundt på disse, for å få plass til flere. Det er veldig hyggelig å sitte utover kvelden og se på stjernene, sier hun.

Stort utvalg

Utvalget innen utemøbler har bare økt de senere årene, også blant møbelprodusenter som tidligere i hovedsak designet innemøbler. Det gjør at du ikke kun trenger å gå til utemøbelprodusenter, for å finne noe som faller i smak.

– Dette gjelder hele bredden av varer, fra møbler til tekstiler, tepper, gardiner og puter. Og det koster ikke lenger så mye mer, sier Hanna.

Designere har også de siste årene presentert utemøbler, med et formuttrykk og materialvalg, som gjør at de passer like godt inne som ute. Det gjør at du kan flytte møblene inn og ut alt etter sesong.

drivhus-willabgarden

Tekstiler

Når det gjelder valg av tekstiler, bør du tenke på det samme som med møbler, at de skal tåle både fukt og lys. Gardiner kan være lurt for å kunne skjerme av de mest solutsatte veggene, både for plantenes skyld, og for egen del, når du skal bruke drivhuset.

– Jeg har hengt opp to persienner i tre, som enkelt rulles ned, når solen står på for fullt. Trematerialet skaper også en varm stemning inne i drivhuset og står godt til alle de grønne vekstene, forteller Hanna.

Unngå plast

Det viser seg at plastmøbler ikke holder seg godt bak glassvegger som varmes opp av solen.

– Jeg har fått mange mailer fra kunder som forteller at plastmøblene har blitt ødelagt i drivhuset. Det viser seg at solens UV-stråler bryter ned plasten og det er ikke bra. Vi anbefaler derfor aluminium og tremøbler i stedet, sier Hanna.

Nivåforskjell

Selv om et drivhus har vegger og tak i glass, betyr det ikke at du ikke kan utnytte veggarealet når du innreder drivhuset.

–  Vi har hyller som kan festes på stålprofilene på veggene. Det gjør at du kan få ting opp fra gulvet og skape ulike nivåer, sier Hanna.

Selv bruker hun hyller til å ha noen av de mindre blomsterpottene, samt lykter, bøker og annet utstyr.

Vann og strøm

Hvis du har et stort drivhus, anbefaler Hanna å legge inn både vann og elektrisitet. Da slipper du å dra inn vannslangen for å vanne plantene dine. Det er imidlertid viktig å bruke en elektriker til å legge inn strøm, ettersom drivhuset er et fuktig rom.

– Det er veldig koselig med strøm, så du kan ha en liten radio der inne. Jeg pleier også å flytte kaffemaskinen min ut i drivhuset om sommeren. Det er så deilig å kunne ta seg en kaffe, mens man tar seg av plantene, sier hun.

Med strøm kan du også få lagt inn lys, og her igjen finnes det et bredt utvalg, fra ulike stemningsfulle lamper, til lyskjegler du kan henge opp både inne og ute.

Hanna lar møblene bli stående i drivhuset hele vinteren. Når hun gjør vårrengjøringen, tar hun ut alle møblene, og skurer alle overflater, fra steinhellene, til vindusrutene og stålprofilene. Også møblene får en overhaling.

–  Det er ikke den morsomste dagen å være drivhuseier, men det er verdt det, når sluttresultatet blir så fint, smiler hun fornøyd.