Hva slags gulv bør du velge i drivhuset?

Så fort tomater og agurker blir spiseklare ute i hagen, begynner mange å drømme om et eget drivhus. Med disse drivhusdrømmene kommer også spørsmålet mange stiller seg; hva slags fundament bør jeg velge?

Det er ikke noe entydig svar på dette, for det finnes flere gode løsninger. Spørsmålet blir derfor heller hva som er best for deg. Her kan du lese mer om de mest populære løsningene til gulv i drivhus!

Å feste drivhuset direkte i plenen

Dette var nok en mer vanlig fremgangsmåte før i tiden, men fungerer fremdeles godt i dag. Drivhus kommer som regel med inkluderte jordspyd, som festes til drivhussokkelen som igjen slås ned i bakken. Her er det viktig å ha en helt rett plen, slik at det blir helt tett under sokkelen. Dette er også den rimeligste måten å feste et drivhus på.


Ulempen er ofte at det blir vanskelig å klippe gresset både på utsiden og innsiden av drivhuset. Denne metoden er ofte valgt der man ønsker å dyrke planter med store røtter direkte i bakken, slik som f.eks. en drueplante.

Å støpe en hel betongplate

Å montere drivhuset på en helstøpt betongplate har blitt vanlig de siste årene, og er mest brukt blant de som bare skal dyrke planter i små og store potter. Mange velger å legge inn en sluk, som enkelt kan lede vaskevann og skitt bort, og flere velger også å fliselegge sålen.

Ulempen ved denne metoden er sementsålen, som blir vanskelig å fjerne en gang i framtiden. Fordelen er at drivhuset blir godt festet og at det blir veldig vakkert, spesielt med pene og mønstrede fliser.

tomater i drivhus
Foto: Getty Images

Sett drivhuset på en støpt ringmur

Noe av det viktigste med et fundament er jo at drivhuset skal kunne stå trygt når vinden tar tak. Å støpe en hel såle er ikke fristende for mange, men å støpe en ringmur blir ofte et fint kompromiss.


– Du bruker ikke like betong og drivhuset står like godt. Hvis man i drivhuset nede i gulvet deretter lager et rutenett av trebjelker, og fyller disse med stein og pukk, oppnår man både god drenering og at rutenettet av tre hindrer pukken å flytte på seg. Da får man et jevnt og pent underlag som i tillegg er bedre å gå og stå på, sier Thore Fossheim i Grønt Fokus, i en pressemelding.

Plasser drivhuset på en terrasse

Hvis du ikke har en stor hage, kan du med fordel plassere drivhuset på terrassen. Man må bare sørge for å feste drivhuset ekstra godt.

På sommeren vil den varme solen ofte få treverket til å trekke seg sammen og man får da bredere gliper i gulvet. Ulempen er at dette kan føre til mer trekk og undertrykk i drivhuset, om terrassen er bygget slik at vinden blåser rett inn under terrassen. På den annen side fører det til bedre lufting av drivhuset og minsker risikoen for sykdommer.

Hva ønsker du å oppnå med drivhuset?

Det er kanskje det viktigste spørsmålet, for et svar her vil ofte også gi deg svar på hvordan du skal fundamentere et nytt drivhus.

– Drivhus kommer i flere former og størrelser, og ikke minst prisklasser. Er drivhuset stort og dyrt velger flere å gå for en helstøpt såle. Mellomstore og små drivhus brukes oftere av de med mer fokus på selve dyrkingen av planter og grønnsaker, og da er vår oppfatning at en ringmur er mest praktisk og hensiktsmessig, avslutter Fossheim.