annons

Hva du bør tenke på når du skal velge drivhus

Her i de nordlige breddegrader er drivhus supert for både dyrking og hagekos. Rebecca Strömblad hos Willab Garden forteller hvordan du skal gå frem for å få det drivhuset som passer best til deg og dine behov.

  • Interessen for drivhus har blomstret opp her til lands. Stadig flere ser verdien i å ha et lite glasshus i hagen, der de kan dyrke planter og grønnsaker og nyte lange sommerdager, uten frykt for små regndråper eller kjølige vindkast.  
  • Når du skal velge deg et veksthus er det viktig å tenke på hva du vil bruke det til. Vil du ha et veksthus kun for å gro planter og grønnsaker, eller vil du også kunne bruke det som en hagestue, sier den gartnerutdannede selgeren og bloggeren Rebecca Strömblad hos Willab Garden.

Hva du skal bruke veksthuset til har noe å si for størrelsen på drivhuset. Hvis du kun skal bruke det til å dyrke grønnsaker og planter, bør du gå for en variant på minimum 10 kvadratmeter. Ønsker du i tillegg å ha stoler og bord der inne, bør det ikke være mindre enn 15 kvadratmeter.

PLASSERING

Det er også viktig å tenke ut hvor i hagen det er best å plassere drivhuset, før du kjøper det. Her er det mange som går på en bommert og tror at de bør sette det opp på den mest solrike plassen i hagen. 

  • Når solen står rett på drivhuset blir det veldig varmt, og i likhet med mennesker, har de fleste planter godt av noen små pauser med skygge. Jeg pleier å si at du skal lete etter noe som kan gi en vandrende skygge, sier Rebecca.

Det er derfor fint å plassere drivhuset et sted der et tre, eller kanskje et hus, vil kaste en skygge i løpet av dagen.

FUNDAMENT

Rebecca understreker at du også må ta stilling til om veksthuset skal stå på en grunnmur eller om det skal plasseres rett på bakken. 

  • Fordelen med en mur er at den kan stå på en mer ujevn grunn. Muren vil også fungere som en varmeleder. Når solen står på drivhuset om dagen, varmes muren opp, og den vil holde på varmen over natten. Det gir en jevnere temperatur inne i drivhuset, sier Rebecca.  

Velger du ikke å ha grunnmur, kan du fortsatt få jevn temperatur i veksthuset ved hjelp av varmeovner. Den ene løsningen gir med andre ord ikke bedre vekstforhold enn den andre og begge varianter har like lang holdbarhet. De er laget av de samme materialene for øvrig. Her blir det mer et spørsmål om smak. 

MATERIALVALG

Drivhus kommer enten med glassplater eller plastplater. Valget av materialet henger igjen sammen med bruken. 

  • Hvis du kun skal bruke drivhuset til å dyrke planter, og kanskje vil begynne med utedyrkingen så tidlig som mulig, er plast det beste. Plasten isolerer og gir et bedre inneklima for plantene å vokse i. Men glass er jo finere da, sier Rebecca.

 Hvis du skal bruke drivhuset som en ekstra hage, er glass absolutt det fineste. Det visker ut skillet mellom ute og inne og gir et koselig uterom, skjermet for vær og vind. Planter vil også vokse fint bak glassvegger. 

MONTERING

Drivhuset kommer i deler og det er ingenting som må kuttes eller spesialtilpasses. Rebecca forteller at 70 til 80 prosent av deres kunder monterer drivhusene selv. 

  • Jeg sier aldri at det er enkelt å montere, men hvis du klarer å følge en bruksanvisning fra Ikea, klarer du å sette opp dette. Det er som et stort Meccano-sett for voksne. Her handler det bare om å ta seg god nok tid, sier Rebecca med et smil. 

Instagram: @rebecca_stromblad