Nå er våren straks her og mange klør i fingrene etter å starte sesongen i drivhuset. Vi gir deg de beste tipsene til hvordan du kommer i gang etter en lang vinter:
Rydd opp!
Start med å tømme hele drivhuset for potter, redskaper, sekker med jord, møbler og alt annet. Vask alt som kan vaskes og kast det som ikke hører hjemme og det du ikke har bruk for.
Grav ut den gamle jorden
Hvis du dyrker i plantesekker, kan du bære dem ut i kjøkkenhagen til senere bruk. Dyrker du direkte i jorden, kan du grave ut den gamle jorden nå før du begynner å vaske drivhuset innvendig.
- Liten plass? Slik dyrker du i drivbenk
Når alt er ute, skal selve drivhuset vaskes grundig. Grønnsåpe er bra til formålet, men hvis du har hatt problemer med skadedyr i det siste, er det en god idé å bruke en drivhussåpe som er spesielt utviklet til å få has på krypene.
Bruk en høytrykksspyler
Skyll hele drivhuset slik at du får vekk gamle blader og skitt. Hageslangen funker bra – en høytrykksspyler funker enda bedre. Bruk såpe over hele, og la skummet virke i et kvarters tid. Gå deretter i gang med en stiv oppvaskbørste, svamp og en lang børste.
Husk overlappet mellom vinduene
Det tar litt tid å få vekk alt møkket i overlappet mellom rutene, men det lønner seg: Det er her skadedyrene overvintrer. Skyll vekselsvis fra innsiden og utsiden – møkket «går» også gjennom sprekkene.
Potter og plantekasser må vaskes
Husk at alt av tilbehør også må vaskes. Potter, oppheng, plantekasser og vannkanner må spyles og såpes godt inn.
Gi også stammene på plantene som bor fast i drivhuset en god skrubb – skadedyrene lever nemlig under barken.
Vekstskifte i drivhuset
Dyrker du direkte i jorden i drivhuset, er det en stor jobb å skifte all jorden på én gang. Heldigvis kan vekstskifte gjøre at du ikke trenger å bytte jord hvert eneste år.
- Ikke gå glipp av noe: Få den beste sesongen i drivhuset hittil
Prinsippet er at du rokkerer dyrkningen av tomater og agurker, slik at det står agurker i jorden det ene året, og tomater det neste.
Skift jord med 4-5 års mellomrom
Det er ikke nødvendig å skifte ut jorden så ofte hvis du fjerner det øverste laget av jord hvert år, og erstatter det med frisk kompost. Eventuelt kan du supplementere med gjødsel også.
En god tommelfingerregel er å skifte alt av jord hver fjerde eller femte år.
Vær et steg i forveien
Så fort jorden i drivhuset er blitt lun, kan du så et par rekker med vårsalat, dill, persille, ruccola og spinat direkte i drivhusjorden eller i «lune» isoporkasser.
Pass på temperaturen
Hvis du sår tidlig i drivhuset, må du passe på at det ikke blir for store temperaturforskjeller. Sørg blant annet for å åpne vinduene på dager der det er sol-
- Sett et par jordbærplanter inn i store potter, sånn at du kan spise jordbær tidlig.
- Rabarbra kan plantes tidlig i et varmt drivhus
- En urtepotte med purreløk vil raskt begynne å få grønne, spiselige spirer.
Gjør klart til såing
Nå er også tiden for å gjøre kasser og potter klar til planting. Snart er plantene i vinduskarmen store nok til å bli plukket ut, mens de andre kan sås direkte i kasser i drivhuset.
Legg et lag «kjøpe-såjord»
Det kommer til å bli brukt mye såjord, og jorden fra drivhuset kan fint gjenbrukes hvis du supplementerer med kompost.
- Kom i gang: Finn drivhuset til ditt budsjett
Det som derimot er en liten ulempe, er at det kommer en del ugress. Derfor kan det være lurt å legge et lag av såjord som kan kjøpes hos hageforretninger. Det er nemlig helt fritt for ugress.
Dekk med plastikk slik at jorden blir varm
Dekk de klargjorte kassene og pottene med plastikk slik at jorden raskere blir varm. Hvis du vil så planter som skal stå i samme potte i lang tid fremover, er det en god idé å legge et lag kompost i bunnen av potten.
Lykke til!