Drivhuset i ferien – slik får du plantene til å overleve

Siden det ikke regner inne i drivhuset, kan plantene fort bli tørre når du reiser hjemmefra. Her er våre beste tips til hvordan du tar vare på drivhuset i ferien.

ferievanning

Det krever litt planlegging å passe drivhuset i sommerferien hvis du har planer om å reise bort.

Spør en nabo

Den aller beste løsningen er å alliere seg med en vennlig nabo som kan vanne daglig.

Om sommeren er vannbehovet til plantene stort, slik at de kan bære frem frukter, og det fordamper lett i varmen. Hvis du og naboen har feire på forskjellig tidspunkt, er det jo en åpenbar byttehandel.

Dra på ferie i en uke

Men det finnes andre alternativer. Det er lettest hvis plantene i drivhuset ditt er dyrket direkte i drivhusjord. Da kan du vanne jorden grundig før du skal på ferie – og det er viktig at det er en grundig vanning – og etterpå dekker du jorden med planteavfall, for eksempel gress fra gressklippingen. Da bør du trygt kunne dra på ferie i en uke. Les her hvordan du kan holde temperaturen nede i drivhuset.

Automatisk vanning

Hvis du dyrker i plantesekker, så må vanningen gjøres hver dag, og hvis de velvillige naboene ikke er tilstede, så må du tenke i automatisk vanning. Dette kan gjøres enten med kapillær bokser som kan inneholde vann i en uke eller ved dryppvanning. Du må ha en tilstrekkelig stor vanntank og deretter installere et dryppvanningsanlegg. Det sikrer en jevn vanntilførsel til de enkelte plantene, slik at du kan komme hjem fra ferie og høste tomater og agurker, og det du ellers har i drivhuset.

Utbetaling av nabohjelp

Har du naboen til vanning, la en del av «betalingen» være gratis høsting av agurker, for de blir fort for store, og det hemmer utviklingen av nye agurker som du gjerne vil ha glede av etter ferien.