Drivhus til glede og nytte

På toppen av et høydedrag med fri utsikt over sjøen har et ektepar på Sørlandet formet en drømmehage til glede og nytte med eget drivhus.

─ Da jeg fylte 50 år var jeg så heldig å få drivhus i bursdagsgave av min mann, sier eieren av drømmehagen.

─ Jeg har lenge ønsket meg et engelskinspirert drivhus i hagen og nå har jeg endelig fått realisert min gamle drøm. Drivhuset fikk jeg først øye på i et engelsk hageblad.  

Selvforsynt med grøntfor

Før solen varmer opp uterommet om våren sås frø i potter i drivhuset i hagen, som settes ut i jorden når kuldegradene har forlatt grunnen i april/mai.

I løpet av sesongen er familien selvforsynt med blant annet jordbær, salatblader, kål, krydderurter, epler, pærer, og moreller for å nevne noe av det som dyrkes i den smarte nyttehagen.

Romantisk hageportal. Når man stiger inn i grønnsakshagen skjer det via denne portalen som etter hvert skal prydes av rosa klatreroser.

Grønnsaksbed i høyden

For å gjøre nyttedelen av hagen like harmonisk som de andre utesonene har ekteparet brukt faglig hagehjelp fra Landskapsentrepenørene i Mandal.  

Grønnsaksbedene er anlagt som avlange kasser litt høyere opp enn vanlige bed og kanet med flate og grove steiner. Bedene er spesialdesignet for eiendommen for å gjøre nyttehagen lettstelt og delikat. De kan også anlegges i drivhuset i hagen.

Når grønnsaksbedene er anlagt som høye bed slipper man å stå krokrygget å luke i bedene.

Grønnsakshage med drivhus. Anlegget med spesialdesignede grønnsaksbed, engelsk drivhus, og krukker på krukker med planter, bueportal og stengjerde er formet av Landskapsentreprenøren i Mandal.

Idyllisk

Rundt drivhuset i hagen og mellom de oppmurte bedene er det lagt naturskiferfliser med gresskanter mellom flisene. Hele nytteområdet med drivhus, frukttrær, bærbusker og grønnsaksbed er avgrenset med en mur av naturstein.

Når man stiger inn i nyttehagen skjer det via en buet port, som etter hvert skal dekkes med klatreroser, når de vokser til. Innimellom krukker på krukker med blomster står små sittegrupper med runde bord og stoler.

Her nyter familien små hvilestunder etter å ha luket og stelt i bedene, knepet vekk visne blader og knopper og vannet alle plantene i ulike farger og former.

Vær bevisst dine ønsker

Før du velger drivhus finn ut hvilken type drivhus du vil ha, skal det være Frittstående, nedgravd (pitgreenhouse), vinterhage, eller polytunell (plasthus), m.m.

Tenk også over hvor stort skal det være og om det skal være i bruk hele året og om du har oppvarmingsbehov.

Hvorfor velge drivhus

Hovedprinsippene til et drivhus er at man via glass/plast/polycarbonat slipper sol inn og fanger varmen. Å forlenge vekstsesongen er drivhusets fordel slik at varmekrevende planter kan trives også på våre breddegrader.

Egenproduksjon av mat gir, i tillegg til gleden, miljømessige gevinster blant annet i form av redusert transport.