Drivhus, oransjeri og uterom forlenger sommeren

Vi nordboere trenger virkelig all den varmen vi kan få. Bygg et glasshus! Du kan sitte der å spise rosmarinmarinert lammestek og le av regn, vind og innpåslitne kveldsmygg.

Drivhus, uterom eller oransjeri?

Hva skiller et uterom fra et drivhus og hva er egentlig et oransjeri? Et uterom er alltid bygd mot husfasaden og har en dør inn til boligen.

Ofte blir de litt flåsete kalt pensjonistkuvøser, noe som er dumt, da disse glasshusene er ideelle dersom man vil leke italiener hele året.

Her overvintrer følsomme vekster og nytelsessyke mennesker kan forlenge sommersesongen med flere måneder.

Et skritt over oransjeriets terskel og mann er ute på piazzaen.

Drømmer du om å dyrke mengder av tomater, chili og agurk skal du velge drivhus.

Vil du være ekstra sydlandsk bygger du et oransjeri med dekket tak, oppmurt nordside og vindusdører mot syd.

La designen smelte inn

Et drivhus er transparent og smelter ofte inn i hagemiljøet. Når det gjelder innglasserte uterom som er bygget til huset og oransjerier som er et større byggeprosjekt, bør du tenke over ditt valg av bygningsmateriale.

En fornøyd Peter Englander kryster selvdyrket sitron over drivhustomtsalat.

Du vil jo ikke at ditt nybygg skal være som en vorte på en vakker huskropp. Er husfasaden hvitpusset eller i murstein kan du bruke det samme materialet på uterommets og oransjeriets stamme.

Forsøk alltid å velge materialer som passer til huset. Bestiller du et prefabrikert uterom er det best å velge ett med en så lavmelt framtoning som mulig.

Riktig plassering

Plasser drivhuset i full sol dersom du vil ha solmodne tomater!

Det innglasserte uterommet og oransjeriet skal ha sine glasspartier mot syd eller vest. Prøv å ta vare på solens siste, varmende stråler, som i følge Evert Taube «dimper ner från nordväst».

Sett ut typiske innesaker og bland det med det grønne fra hagen.  Skap stemningen med
tepper, puter, tekstiler og fargeglad keramikk.

Innredning som passer

Da ditt glasshus vil bli det viktigste rommet i hele hagen synes jeg at du bør satse litt ekstra.

Viktigst er gulvet. Et tegl gulv i varm terrakotta er snadder for dine bare føtter når du tar dagens første kopp kaffe. Kalkstein er også fint.

Deilig å bare sitte å se på bougain-villean.

Velg et gulv i et steinmateriale som tåler søl av jord, vann, vin og olivenolje.
Da uterommet er det helt spesielle rommet mellom ute og inne handler det om å løfte ut typiske inneting og blande med det grønne fra hagen.

Okragult, eksotisk og klart for siesta.

Foruten spisebord, en sofa for late siestaer og mengder av eksotiske vekster kan du uten videre dra på med fargeglade tepper, tekstiler, puter og like fargesprakende keramikk.

Glasshusets vekster

Hibiskus

En skjønnhet fra Middelhavet som uten videre kan konkurrere med bougainvillaen i fargeeksplosivitet.

Dipladenia

Denne uimotståelige, blodrøde skjønnheten blomstrer fra tidlig vår til sen høst dersom du vanner rikelig når det blir varmt.

Vindruer

Hvem kan motstå en drueranke som slynger seg i taket? Plantes på friland i glasshuset, gjerne i et hjørne slik at rankene kan boltre seg både over gavel og langside. Mine favoritter er «Blå Burgunder» og den steinfrie sorten ”Himrod”.

Rosmarin

Ja, så var det rosmarinbusken. Den må du jo bare ha til lammesteken.