Drivhus, oransjeri og uterom forlenger sommeren

Vi nordboere trenger virkelig all den varmen vi kan få. Bygg et glasshus! Du kan sitte der å spise rosmarinmarinert lammestek og le av regn, vind og innpåslitne kveldsmygg.

Drivhus, uterom eller oransjeri?

Hva skiller et uterom fra et drivhus og hva er egentlig et oransjeri? Et uterom er alltid bygd mot husfasaden og har en dør inn til boligen.

Ofte blir de litt flåsete kalt pensjonistkuvøser, noe som er dumt, da disse glasshusene er ideelle dersom man vil leke italiener hele året.

Her overvintrer følsomme vekster og nytelsessyke mennesker kan forlenge sommersesongen med flere måneder.

Et skritt over oransjeriets terskel og mann er ute på piazzaen.

Drømmer du om å dyrke mengder av tomater, chili og agurk skal du velge drivhus.

Vil du være ekstra sydlandsk bygger du et oransjeri med dekket tak, oppmurt nordside og vindusdører mot syd.

La designen smelte inn

Et drivhus er transparent og smelter ofte inn i hagemiljøet. Når det gjelder innglasserte uterom som er bygget til huset og oransjerier som er et større byggeprosjekt, bør du tenke over ditt valg av bygningsmateriale.

En fornøyd Peter Englander kryster selvdyrket sitron over drivhustomtsalat.

Du vil jo ikke at ditt nybygg skal være som en vorte på en vakker huskropp. Er husfasaden hvitpusset eller i murstein kan du bruke det samme materialet på uterommets og oransjeriets stamme.

Forsøk alltid å velge materialer som passer til huset. Bestiller du et prefabrikert uterom er det best å velge ett med en så lavmelt framtoning som mulig.

Riktig plassering

Plasser drivhuset i full sol dersom du vil ha solmodne tomater!

Det innglasserte uterommet og oransjeriet skal ha sine glasspartier mot syd eller vest. Prøv å ta vare på solens siste, varmende stråler, som i følge Evert Taube «dimper ner från nordväst».

Sett ut typiske innesaker og bland det med det grønne fra hagen.  Skap stemningen med
tepper, puter, tekstiler og fargeglad keramikk.

Innredning som passer

Da ditt glasshus vil bli det viktigste rommet i hele hagen synes jeg at du bør satse litt ekstra.

Viktigst er gulvet. Et tegl gulv i varm terrakotta er snadder for dine bare føtter når du tar dagens første kopp kaffe. Kalkstein er også fint.

Deilig å bare sitte å se på bougain-villean.

Velg et gulv i et steinmateriale som tåler søl av jord, vann, vin og olivenolje.
Da uterommet er det helt spesielle rommet mellom ute og inne handler det om å løfte ut typiske inneting og blande med det grønne fra hagen.

Okragult, eksotisk og klart for siesta.

Foruten spisebord, en sofa for late siestaer og mengder av eksotiske vekster kan du uten videre dra på med fargeglade tepper, tekstiler, puter og like fargesprakende keramikk.

Glasshusets vekster

Hibiskus

En skjønnhet fra Middelhavet som uten videre kan konkurrere med bougainvillaen i fargeeksplosivitet.

Dipladenia

Denne uimotståelige, blodrøde skjønnheten blomstrer fra tidlig vår til sen høst dersom du vanner rikelig når det blir varmt.

Vindruer

Hvem kan motstå en drueranke som slynger seg i taket? Plantes på friland i glasshuset, gjerne i et hjørne slik at rankene kan boltre seg både over gavel og langside. Mine favoritter er «Blå Burgunder» og den steinfrie sorten ”Himrod”.

Rosmarin

Ja, så var det rosmarinbusken. Den må du jo bare ha til lammesteken.

ANNONSØRINNHOLD

Nytt showroom rett utenfor Drammen

Norges mest sjarmerende handyman Rune Haraldsen og undertegnede besøkte showroomet til Willab Garden forrige uke og fikk mildest talt hakeslepp.

2500 m2 inspirasjon. Nydelige hagestuer, drivhus, interiør og dyrkningstilbehør. Et mekka for en estetiker som meg, sier Rune Haraldsen. 

Men det er nesten for mye og for mange varianter å velge mellom. Nye ideer, varianter og løsninger vi aldri hadde tenkt på dukker opp. I utgangspunktet hadde jeg sett for meg et enkelt drivhus hvor jeg kunne dyrke litt tomater, jordbær og salatblader. 

Rune har nostalgiske minner om sine besteforeldres drivhus og blir veldig imponert over kvaliteten og utførelsen. 

Etter en prat med Espen, en særdeles servicemindet og kunnskapsrik medarbeider, får vi begge noen helt andre ideer om både hva vi kan dyrke i et drivhuset og hvordan det faktisk kan brukes som en ekstra stue på sene sommerkvelder. 

Espen prater om å få feriefølelsen allerede før ferien starter og ikke minst ha den til langt utover høsten. 

– Det er det som er så utrolig deilig når du har en hagestue, et drivhus eller en uteplass du trives litt ekstra godt på. Da kan det være så som så med været, du kan kose deg likevel. 

Espen lister opp fordelene med en litt større variant enn hva jeg i utgangspunktet hadde sett for meg

 • Et sted du kan spise og være sammen med familien på et skyggefullt sted når sola er litt for sterk på de varmeste sommerdagene
 • Et sted å være sammen uansett vær
 • Er sted å dyrke spiselige vekster og ikke minst vekster som også blomstrer
 • Et sted å ha hageredskap og dyrkningstilbehør
 • Et sted  å la tankene vandre mens regnet slår mot rutene og du sitter helt tørr, men likevel ute i naturen
 • Et sted som binder uterommet sammen med huset inne. En stadig voksende trend viser det seg å være
 • Et sted i hagen som er sentral og som gir  følelsen av at vi sitter midt i et vakkert grøntområde
 • Et sted vi gjerne lyser opp med lyslenker og annen belysning som vi har glede av hele året
 • Et sted hvor luftfuktigheten og varmen spiller på lag med plantene og gjør det mulig å dyrke både chilipepper, paprika og sitrusfrukter
 • Et sted hvor grønne planter gir virkningen av at hagen fortsetter inn og møter interiøret fra boligen
 • Et sted hvor min favorittplate grønn eføy kan fryde seg og vokse seg stor og overvintre. 
 • Et sted hvor små forskjeller gjør mye for helheten av hele tomten

Vi lar oss lett inspirere

Rune lar valget gå til drivhuset Square som inngår i Willab Gardens egenutviklede sortiment av stormsikre og ekstra hardføre drivhus. 

Jeg er opptatt av kvalitet, sier Rune, samt at det skal kunne stå flott som et midtpunkt i hagen år etter år. Dessuten synes jeg det har en spennende kvadratisk form. Jeg vet også at kona kommer til å bli henrykt over den sjenerøse takhøyden.

Jeg bestemmer meg for å gå for en litt større variant enn hva jeg først hadde tenkt.  

Min favoritt er definitivt drivhuset med grunnmur i teglstein. Det gir helt klart hagen min den rette nostalgiske stemningen og ikke minst er det god plass til sosialisering, som om jeg skal være helt ærlig ligger nærmere mitt hjerte enn dyrking av tomater. 

Om jeg skal gå for en mur i gjenvunnet 100 år gammel teglstein eller gå for en hvit pusset mur er jeg fortsatt litt usikker på. 

Nå gjenstår det å få drivhusene opp i hagen og Runes reise skal vi følge her på viivilla.no så følg med. Snart får du se det flotte drivhuset ferdig oppstilt i hagen til den lille familien på Nordstrand. 

Og turen tilbake til Willab Garden er nok snart på trappene igjen. Vi trenger innredning og planteutstyr.