Drivhus av gamle vinduer

Drivhus forlenger dyrkingssesongen. Tyra bygget sitt eget drivhus av 36 gamle vinduer. Hennes drivhus er nå fyllt opp med chili og tomater!

viktoriansk stil drivhus
Tyra Hallénius-Lindhe har virkeliggjort drivhusdrømmen – og det skikkelig.  Drivhuset i engelsk stil er nærmere fire og en halv meter høyt og har 18 kvadrat­meter grunnflate. Som et lite slott troner det midt i den store kjøkkenhagen. Han har nemlig bygget drivhus av gamle vinduer. – Jeg er faktisk veldig stolt av mitt drivhus, forteller Tyra. Jeg har tegnet, konstruert og bygget det helt selv. Det eneste jeg har fått hjelp til er utgravingen og ­planeringen av grunnflaten. Jeg laget ­støpeformene av polystyren (isopor) som isolerer godt mot bakken og la armeringsjern i bunnen. Jeg har naturligvis også fått hjelp til taket, der måtte mannen min trå til for å skru opp platene, det klarte jeg ikke selv.
Drivhuset  bygde hun selv av 36 gamle vinduer. Døren står ofte åpen for bedre ventilasjon.
Det var egentlig ganske ­tilfeldig at vi bygget drivhus av gamle vinduer. Familien fant 35 gamle vinduer på loftet. Husets herre mente at de bare kunne kastes, men det ville ikke Tyra gå med på. Det var gamle, vakre ettglassvinduer, med sin egen historie og dessuten var de relativt hele. Etter en stund våknet tanken om å bygge et drivhus med dem.
 
Allerede i mars  kan Tyra nyte narsisser, tulipaner og hyasinter. Drivhuset ­fungerer også perfekt som barneværelse for grønnsaker, blomster og urter til kjøkkenhagen. Om vinteren forvandles den til vinteroppbevaring av planter og busker som ikke er så hardføre.
 I drivhuset dyrker Tyra ­nesten bare tomater og chili.
Drivhus med gamle vinduer er perfekt for dyrking av tomater og chili, hvilket hun dyrker i mange forskjellige sorter. Hun har selv samlet frø fra markeder utenlands. Her er chili med opprinnelse fra Mexico, Brasil og ­Thailand, som fungerer aldeles utmerket. -Jeg synes det enkleste er å holde meg til de vekstene jeg vet fungerer bra og dessuten elsker familien tomater! Noen pelargoniaer setter jeg inn for fargens skyld.

Tyras 5 beste tomater

1. Green Zebra 2. Moneymaker 3. Czech’s Exellent Yellow 4. Principe Borghese 5. Ildi

7 tips om drivhus!

Et drivhus kan brukes til mer enn kun å drive fram planter. Her får du de beste tipsene, slik at du får mest mulig glede av drivhuset – hele året. 1. Med en elektrisk varmevifte/frostvakt kan man ­forlenge sesongen i begge ­retninger. 2. Forkultiverer du de plantene som siden skal plantes ut, blomstrer de tidligere. 3. Velg en litt større modell enn du har tenkt deg, så får du plass til både dyrking og hagemøbler. 4. Isoler drivhuset med bobleplast, da kan plantene overvintre i drivhuset, så sant du ikke bor i områder med for streng ­nattekulde. 5. Vann passe ved hjelp av undervanning og dråpe­vanning. 6. Gi plantene skygge for den sterkeste solen. 7. Ventilere for bedre klima.

Tyras beste tips for å lykkes

1. Sats på et skikkelig drivhus. Spar heller penger et år til, slik at du kan få et stort drivhus som ofte har en bedre ventilasjon. 2. Sørg for god ventilasjon, ha vinduer eller takluker som kan åpnes og gjerne ventil med vifte. Det minsker risikoen for utøy. 3. Plasser helst drivhuset på et ikke for solrikt sted i hagen. 4. Velg planter som trives ved samme temperatur. 5. Dyrk i krukker og kasser og sats på god jord. Det holder også skadedyr og sykdommer borte, og om noe blir angrepet er det lettere å fjerne planten før den smitter resten. 6. Samle egne frø, du vet hva du får og sparer penger.

Fakta om ­drivhuset

Drivhuset er 18 kvadratmeter stort med en takhøyde på 4,5 meter. Støpt betonggulv isolert med polystyren i bunnen samt elektrisk gulvvarme (men det tar for mye strøm til å ­brukes). Vegger av tre og ettglassvinduer, 4 av vinduene kan åpnes. Tak av kanalplast og luftspalter langs sidene. Inne i drivhuset er rennende vann og en stor koppertønne som holder vannet i en jevn, god tempe­ratur.

Vil du vite mer om Tyra og ­drivhuset?

Besøk hennes engelske blogg på https://waxholm.blogspot.com eller https://tyras-potager.blogspot.com som er på svensk.