Derfor skal du IKKE fjerne løvet i hagen

Det er få som liker å samle løv og kvister i hagen, så i stedet for å samle og fjerne det bør du faktisk la det være. Se hvorfor her.

Det er høst, fargene på trærne har blitt gylne, men selv om det ser fint ut opplever norske hageeiere at plenen blir dekket med løv og kvister.   

For mange er dette en årlig irritasjon. Selv om det er fristende å samle og fjerne løv og kvister så fort som mulig, bør du i stedet samle det i en bunke og la det være i hagen. 

Dyrelivet i hagen 

Det er fordi det hindrer dyrelivet i å bli i hagen hvis du fjerner bladene og kvistene fra bakken. Det sier biolog ved Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen, i en pressemelding:

–  Mange hageeiere forbanner løvet som har falt ned, fordi det betyr at de skal samle dem og få dem vekk i sekker. Men bladene skal ikke forsvinne. Løv funker nemlig som varme dyner til insekter og andre små dyr, og skaper derfor et fantastisk spiskammer til svarttrosten, som er avhengig av å kunne gå og rote mellom bladene etter insekter, sier han. 

løvet i hagen

Svarttrostens private matkammer

Løv er et perfekt gjemmested for biller, edderkopper, skrukketroll og andre små dyr. Når svarttrosten trenger å finne mat, kan den derfor utforske løvhaugen og finne mange godbiter. 

Det samme gjelder hvis du har en vedhaug eller en haug med murstein som står i et hjørne av hagen der gressklipperen og riven ikke kommer til. Under haugene skjuler det seg et paradis for skrukketroll, brunsnegler og larver. 

En ryddig hage er en artsfattig hage 

Hvis du fortsatt har tømmer, takstein eller murstein som ligger igjen fra da huset ble bygget eller et byggeprosjekt, har du nå en god grunn til å la dem bli liggende. 

Det biologiske mangfoldet får nemlig lov til å blomstre når vi ikke forstyrrer det. Så hvis du ønsker å være en dyre- og biologisk mangfold vennlig hageeier skal du blot bestemme hvor i hagen løv og kvister kan samles og stå urørt. 

Husk at desto mer ryddig hagen din er, desto mer artsfattig er den også.