De 11 beste klatreplantene til pergola og overdekkene terrasser
De 11 beste klatreplantene til pergola og overdekkene terrasser
Lykke er å spasere under ett tak av blomster, gjennom en pergola eller sitte under klatreplanter i full blomst på terrassen. Her er 11 spennende forslag på slyngplanter og klatreplanter som gjør drømmen til virkelighet.
Vi har samlet masse inspirasjon til fantastiske klatreplanter.
Å føle sollyset gjennom klatreplante på en overdekket terrasse en varm sommerdag er noe som setter et smil på leppen. Men hvilken klatreplante skal man velge til pergolaen eller til terrassen? Det avhenger av behov, smak og mulighetene. Her er noen av de klatreplantene vi synes er fascinerende og tips til hvordan du kan plante dem.
Blåregn er en av de mest eventyrlige klatreplantene til pergolaen, med sine opp til 30 cm lange blomsterklaser. Heldigvis er blåregn lett å få til å vokse. Den kan overvintre i vårt klima og trenger ikke å settes i vinterhi, som ved andre eksotiske slyngplanter.
Den største utfordringen med blåregn er å unngå at den hopper over blomstring en sesong. Det kan skje hvis den får lov til å vokse fritt uten beskjæring. Det er også viktig å være oppmerksom på at blåregn får knopper på sommeren. Beskjæring skal derfor helst skje i august. Den beste metoden er å klippe ned rett over et blad, da skåner man blomsterknoppen som sitter under det området der bladstilken utspringer på ranken.
Pasjonsblomst med en av plantens karakteristiske krokete klatrekroker i bakgrunnen.
Pasjonsblomsten er en klatresterk plante, som i de rette forholdene kan bli 10 meter høy ved å vri og snor seg rundt, opp og igjennom alt som den møter på sin vei med sine slyngtråder.
Pasjonsblomsten passer godt i norske forhold og trives best i vinterhagen eller i drivhuset, men kan også brukes i krukker og bæres ut på terrassen eller pergolaen når det er frostfritt vær. Pasjonsblomsten liker seg best på solfylte plasser.
Klatreroser og slyngroser
Roser i en relativt ny hagegang.
Klatreroser er mye mer en, en pene velstelt busk i hoftehøyde. Hvis du slipper rosen løs i naturen, så vil den helt naturlig klatre oppover med hjelp fra tornene. Dette kan man utnytte i pergolaen eller på terrassen. For at det ikke bare blir tilfeldig, så anbefales det at du hjelper rosen med retningen, ved å bruke wirer, snor og andre former for oppbinding. Klatrerosen og slyngroser er teknisk sett det samme.
Eføy, vedbend eller bergflette er en selvhjulpne klatreplante. Den oppover gående veksten skjer ved hjelp av plantens hefteskiver. Bergflette trives i norske omgivelser og kan vokse vilt på gunstige steder i Sør-Norge og kan finnes ganske langt nord, selv lengre en det som er naturlig for den. Eføy er en perfekt klatreplante som kan bli opp til 20 meter høy og kan bli flere hundre år gammel.
Velsmakende vindruer på pergolaen
Vin dyrket i en pergola.
I mange land er det å plante vindruer på pergolaen velkjent. Det gjør det lett å plukke druene når de er modnet og henger ned. Hvis man vil ha vindruer i Norge, så er det viktig at man velger en sort som egner seg til å overvintre. Hvis man velger det, så kan man fint ha vinranker på pergolaen eller over terrassen hjemme i hagen.
Jasmin blomster i full blomstring på en gate i Italia.
Å plante Jasmin som en klatreplante er for viderekommende. Det er en plante som tilhører tropiske og subtropisk klima. Jasmin er i slekt med oliven og det finnes både som lianer, tre og som busk. Hvis man har mulighet for å overvintre Jasmin planten frostfritt, så er det verdt å prøve Jasmin, både fordi planten har en livlig blomstring og den utrolig gode Jasmin lukten, som ofte er sterkest om natta.
Bougainvillea
Bourgainvillea er en flott og ikonisk klatreplante som passer perfekt til pergola.
Bougainvillea er en ikonisk klatreplante. Mange tenker på middelhavsland når de tenker på denne klatreplanten. Den krever sol og varme og i Norge vokser den best i drivhus eller i en vinterhage. I krukker og potter kan den også vokse godt, spesielt i en pergola-rafte.
Gullregn
En gullregn med lange, gule blomsterklaser, som blir mellom 10 og 30 cm lang.
Gullregn stammer fra Alpene, Balkan og Jurafjellene. Gullregn kan plantes som både tre, busk og som klatreplante på espalier eller i en pergola. Gullregn kan overvintre i nordiske forhold, men planten trives ikke spesielt godt hvis det er mye frost.
Gullregn er en del av erteblomstfamilien. Barn forveksler ofte belgen til gullregnen, som er giftig med spiselige belgerter. Det har i hvert fall vært tilfeller der små barn har blitt forgiftet på grunn av denne forvekslingen.
Klematis sla gjerne ha skog lignende vekstkår . Det er nemlig egentlig en skogsplante som trives i jordbunn fylt med organiske materialer. Klematis klatrer med hjelp av bladstilkene som den bruker til å slynge seg rundt ting, oppover på dens vei. I skogen vokser den gjerne langs bakken helt til den finner noe å vokse oppover. Klematis skal helst plantes et sted der det er sol og skygge.
Det vokser bra på et klatrestativ eller på en pergola.
Blomsten fra kaprifoler kan faktisk spises, men bæreren er giftig.
Kaprifolen passer like godt inn i nordisk natur som klematis. Den er hardfør og liker seg i en kombinasjon av sol og skygge. Hvis du liker å forme klatreplanten din, så er kaprifolen ikke det beste valget. Planten bestemmer nemlig helt selv hvordan og hvor den vil vokse. Du kan selvfølgelig beskjære, men det har ofte ikke stor effekt.
Klatrehortensia kan bli opp til 7 meter høy og kan fint vokse opp på husveggen. Den er lett å plate, men de første årene skal du kanskje hjelpe den litt, ved å binde den opp. Du trenger ikke å vanne den mye – den får fort et dypt rot nettverk som suger til seg væske og næring som klatrehortensiaen trenger. Planten blomstrer i juni og juli. Det er en klatreplante som også smykker hagen på høsten, da den får utrolig fine høstfarger i gul og oransje nyanser.