Vintervakker hage

Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Det finnes en rekke planter som har spennende farger og former på vintertid. Når bladene faller av, trer strukturer og farger på stammer, greiner og frøstander bedre fram. Ofte er det planter som er litt anonyme sommerstid, som blir mer iøynefallende om vinteren. Vintergrønne trær og busker gjør det i tillegg lunt og mer frodig i hagen på denne tiden av året. Dessuten oppleves de ulike fargenyansene og vekstformene til de vintergrønne plantene også sterkere nå. Mange hager ligger snøløse store deler av vinteren. Derfor er det ikke bare trær og busker vi bør tenke på når vi planlegger vinterhagen, men også hvilke stauder og sommerblomster som kan være dekorative på denne tiden.

Har du en vakker vinterhage? Del tips, vis fram bilder eller still spørsmål i vårt forum!

Vintergrønt
De ulike bartrærne finnes i et utall av varianter og er et «must» i alle hager. Lave og svaktvoksende arter, som for eksempel kjeglegran, kuletuja, krypbuskfuru og ulike krypformer av einer, tuja og barlind, er i tillegg fine å ha i plantekasser og store krukker på terrassen. De større trærne er flotte ute i hagen. Har du en liten hage, kan du velge smale, søyleformede sorter av einer, tuja og barlind som ikke stjeler for mye lys. Flere av bartrærne finnes i ulike fargevarianter. Det kan veksle mellom mørkegrønt, lysegrønt, gulgrønt og blågrønt.I tillegg kommer vintergrønne bladplanter som for eksempel rododendron, mahonia, buksbom, kristtorn, eføy, vintermispel og liguster. Noen stauder er også vintergrønne: Hasselurt, gravmyrt, bergenia og snøsløyfe.

Vrihassel, Corylus avellana ’Contorta’, forvandles til en fantastisk skulptur når bladene faller.

Dekorative greinformer
Når bladene faller, oppdager vi trærnes skulpturelle form og buskenes intrikate greinmønster. Noen arter er spesielt iøynefallende: Gamle, velholdte frukttrær, eik, hengealm, hengeask, vrihassel, høstaralea («Fandens spaserstokk»), vingebeinved og klatrehortensia.

Vakker bark
Trær og busker kan ha Med litt planlegging kan hagen være vakker Grønne gleder året rundt – også nå imørketiden. forskjellige farger på barken. Mot hvit snø synes de ulike fargenyansene ekstra godt. Plantet sammen med mørkegrønne bartrær, kan vi også få en flott virkning. Her følger noen av de mest fargesterke: Neverkirsebær, blodpil, doggpil, naverlønn, sibirkornell, gullkornell og vårgyvel.

Nakne trær tegner skarp grafikk mot vinterhimmelen.

Dekorative greinformer
Når bladene faller, oppdager vi trærnes skulpturelle form og buskenes intrikate greinmønster. Noen arter er spesielt iøynefallende: Gamle, velholdte frukttrær, eik, hengealm, hengeask, vrihassel, høstaralea («Fandens spaserstokk»), vingebeinved og klatrehortensia.

Vakker bark
Trær og busker kan ha Med litt planlegging kan hagen være vakker Grønne gleder året rundt – også nå imørketiden. Vintervakker hage forskjellige farger på barken. Mot hvit snø synes de ulike fargenyansene ekstra godt. Plantet sammen med mørkegrønne bartrær, kan vi også få en flott virkning. Her følger noen av de mest fargesterke: Neverkirsebær, blodpil, doggpil, naverlønn, sibirkornell, gullkornell og vårgyvel.

De visne blomsterstandene til klatreplanten humle, Humulus lupus, lyser gyllent mot den hvite snøen.

Etter blomstring får mange planter frøstander som med rimfrost eller snø på, kan være vel så vakre som selve blomsten. Dette ser vi særlig hos stauder og sommerblomster, men også hos enkelte busker og trær. Her kommer noen eksempler: Trær: Svartor, koreagran, vingevalnøtt og hjortesumak. Busker: Gullklematis, rosespirea og hortensia. Stauder: Praktryllik, silkekinagress, sølvbunke, japanlykt og martagonlilje. Sommerblomster: Hjertegress, sølvjudaspenge og jomfruen i det grønne.

Bær
Mange trær og busker pynter seg med fargerike bær til langt utpå vinteren til glede for oss og sultne småfugler. Trær: Alle sorter rogn, prydeple, barlind og kristtorn. Busker: Berberis, villroser, ulike sorter mispel, amarikahagtorn, europabeinved, tindved, snøbær, filtkrossved og snøballbusk.