Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere som fargestifter.

Det er ikke mye du kan gjøre i hagen når snøen ligger som et tykt teppe over plen, busker og bed. Det begrenser seg nesten til å riste tung snø av skjøre greiner. Men utnytt at du ikke kan distraheres av visne stauder og brune plener. Den hvite snøen fungerer som et hvitt, blankt ark, som du kan «tegne på». Det er om vinteren du ser de store linjene i hagen din.

Lek frem en plan

Gode hageplaner blir ofte tegnet med en pinne rett i snøen, ikke på et ruteark på stuebordet, skriver Tor Småland i boken «Late hager».

– Det finnes knapt noen bedre unnskyldning for barnslig lek i kram snø enn å planlegge hageformene i den. Gå ut og bas! Stable opp snøballer i varierende størrelser og former som illustrasjoner på hekker, busker eller murer. Tramp ned snødekket til utegulv og oppholdsplasser. Skli i skråningene, eller klem til en trapp der, oppfordrer Småland.

Han foreslår lekent å lage en haug dekorert med små snøballykter som kan fortelle om blomsterbedet som kanskje kommer, mens fem store baller i ring rundt en sjette gir deg bilde av sitte- eller lekeplassen.

Og om naboen ser skrått på deg, sier Tor Småland at du ikke skal bry deg om det.
– Rop heller: – Jeg planlegger hagen! Det er dødsgøy! Bli med!

Spørsmål du må stille

Still deg disse spørsmålene dersom du skal gjøre store forandringer i hagen: Hvem skal bruke hagen? Hva skal du bruke hagen til? Hvor mye tid kan du bruke på å stelle hagen? Hvor lang tid vil du bruke på å anlegge hagen? Hvor stort er budsjettet?

Er hagen ny bør du tenke på jordtype, god planlegging og prioriteringer. Er det en etablert hage du skuer utover i vinterkulda, bør du spørre deg selv om du hva liker med hagen, og velge hva du vil beholde. Vurder nøye det som allerede er der.

Les hagebøker

Hager finnes i alle fasonger og størrelser, og har mange typer beliggenhet. Les hagebøker i sofakroken i vintermørket. Lær deg hvordan det at du bor på en forblåst bakketopp eller i en lun gryte i bygda, påvirker plantene du vil plante. «Fra frø til frodig hage» av Guy Barter er en grundig innføring i alt hagearbeid, som tipser deg om hvilke tanker du bør gjøre deg om vær og vind når det kommer til hageplanlegging.

Vinter er den beste årstiden for å granske hagen kritisk. Hvis strukturen fungerer om vinteren, bør den fungere bra resten av året også med alle blomstene og bladene. Skulpturelle, vintergrønne planter er der hele tiden, men ikke la deg friste til å bruke for mange av dem, for da kan intrykket bli rotete.

Andre aktiviteter

Du trenger ikke være hagearbeidsledig om vinteren. Kryp opp i sofaen og les bøker om stauder og knoller og hager. Kjøp inn utstyr du trenger for å plante frø inne. Legg en plan. Spar penger til det du ønsker for hagen til våren. Lag en planteplan der du velger blomster utifra fargesammensetninger, varighet, blomstringstid, når i løpet av våren og sommeren du er oftest i hagen.

Ta hensyn til lys og skyggeforhold, innsyn og utsyn, sol og vind. Sjekk lagrede knoller av georginer og gladioler, og fjern alt som viser tegn til råte. Sjekk og reparer hageredskaper.

Og så kommer våren

Når vårsola har smeltet snøen så bare isen ligger igjen, bør du strø sand på isdekket. Sola varmer opp sanden som smelter hull ned til gresset. Luft hindrer sopp og isbrann, skriver Småland.

– Sur og vond lukt fra plenen før isen går, er signal om at gressrester under isen råtner og jorda er i gang. Ta det med ro. Hold for nesa. Isen går. Plenen kommer. Våren er her snart!