Auen urtegård i Siljan i Telemark så dagens lys for 16 år siden. Da flyttet Anne Kristine og hennes familie fra byen og ut på landet for å leve nærmere naturen og av den.
Småbruket på 30 mål pluss noe skog ble kjøpt på åpent marked for å realisere drømmen om en stor urtehage dyrket etter økologiske prinsipper.

Interessen for urtedyrking ble for alvor vekket hos Anne Kristine da hun, i 1978 ble eier av sin første urtebok. Hun ble oppslukt av sin nye viten og kom i 1980 i kontakt med en av landets fremste urteeksperter og botaniker Ansof Wyller Christophersen. Hun var bosatt i Songe i Aust-Agder og hadde lært urtefaget i England tidlig på 1900-tallet. Urter er ikke krevende å dyrke så sant man sørger for at jorda er godt drenert, blander inn sand i leirjord, har tilgang på sol og sørger for naturlig kompost og gjødsel.
Et annet viktig grep er å samplante, slik at ulike planter får nyte godt av hverandres egenskaper. I grønnsakshagen kan det være smårt å plante ringblomster nær salat og gulrot for å unngå skadedyr.
Innimellom urteplantene blomstrer også gammeldagse roser og stauder. Auen urtegård strutter av skaperkraft og gode opplevelser. Gården er åpen for publikum i juli og august. Da er det mulig å få omvisning med smaksprøver av Anne Kristine. Hun er også aktiv foredragsholder og arrangerer også matkurs der urtene anvendes flittig.
![]() |
Oversiktskart som viser mangfoldet på gården. |
Fakta om urtene på Auen urtegård:
På grunn av den korte sommeren med lys nesten døgnet rundt blir oppsamlingen av eteriske oljer i krydderurtene optimal. Dette gir norske urter svært god aroma.
Auen urtegård dyrker økologisk, dvs uten bruk av kjemiske sprøytemidler eller kunstgjødsel. Det er sauene og hønene på gårdene som gir jorda det den trenger av gjødsel.
Urtene blir skånsomt og effektivt tørket i spesialtørkerom, og det ferdige produktet holder høy kvalitet.