Tre undervurderte blomster til vårkrukken

Begynn hagesesongen med å plante blomster som tåler både sol, vind og kuldegrader! Her er forslag på tre blomster som tåler vårkulden og hvordan du planter ute nå. 

Det klør i bleke fingre og ansikt, gryende grønne instinkter kommer frem – det er på tide å plante vårens blomsterkrukker! I en pressemlding fra Opplysningskontoret for Blomster og Planter gir de deg tre «nye» undervurderte blomster du bør vurdere i år:

1) Ornithogalum, vårstjerne, afrikalilje, solstjerne

Kjent som stueplante, men kan også tåle livet utendørs. Kan tåle netter ned til 3 kuldegrader. Kan blomstre svært lenge, avhengig av temperatur. Trenger noe fuktighet, men bør ikke stå for vått.

Bilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

2) Ranunculus, ranunkler

De ser kanskje skjøre ut, men ranunklene er noen undervurderte blomster som ikke lar seg knekke av noen kuldegrader eller litt snø. Kan tåle netter ned til 3 kuldegrader, og husk å vanne; se an vær og temperatur.

Bilde: Gettyimages

3) Bellis, Tusenfryd

Noen steder opptrer tusenfryd som staude – uansett er dette en vårblomst med lang blomstertid. Skulle noen av blomstene tørke inn eller bøyes av snø kommer det fort nye. Etter en god tilvenningsperiode er tusenfrydene villige og lettstelte utendørs.

Bilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

Slik planter du vårens fine krukker

  • Herding: Det er alltid lurt å bruke noen dager til å la plantene tilvenne seg livet utendørs. Alternativt, spør på hagesenteret om plantene har stått ute om natten før du kjøper den. Både sol, vind og kuldegrader kan være tøft i overgangen fra livet innendørs til utendørs.
  • Alle krukker kan brukes, men velger du krukker av god størrelse og plass til mye jord oppnår du både bedre sikkerhet mot frost, og jevnere fuktighet.

Les også: 10 planter og blomster du kan ha i krukke

  • Sørg for drenering, som er et annet ord for at fuktighet må kunne renne ut av krukken. Velg krukker med hull i bunnen, og legg gjerne et lag steinmaterialer/leca i bunnen. Dekk dette med et lag gammel tekstil, før du fyller på jord, for at de jord og stein ikke skal blande seg.
  • Velg god, porøs jord til krukker som skal stå lenge. Da holder strukturen i jorden lengre, og plantenes røtter får utvikle seg godt.
  • Er det spådd ekstra kaldt, flytt krukken lunere. Inntil vegg, i le, er det mildere enn ute der vind, kuldegrader og sol slipper til.