Stjerner fra vår til høst

Stemorsblomster står for vårglede. Pelargonier for sommerromantikk. Ingen hage uten dem! Det synes ihvertfall vi vår når det herlige utelivet setter i gang igjen.

Stemorsblomster og pelargonier er superstjernene i det enorme tilbudet av uteplanter som finnes. Egentlig trenger man ikke noe annet i sine krukker og balkongkasser gjennom hele sommersesongen. Man kan begynne med stemorsblomstene som tåler frost, allerede når snøen smelter. De blomstrer livlig til sommervarmen kommer.

Da er det tid for å sette ut pelargonier som blomstrer til frosten kommer. Stemorsblomster og pelargonier er prisverdige, lettstelte og finnes i mange lekre sorter og farger. Det er bare å velge og vrake!

Stemorsblomster tåler det meste

Når vinteren har sluppet taket drar jeg å handler stemorsblomster. De tåler opp til fem graders kulde. Hvis vinteren overrasker dem lukker de bare sine vakre øyne, bøyer blomsternakken og venter på mildere tider. I butikken går jeg rundt og ser på de ulike personlighetene i øynene. Ingen blomster er så sjelfulle som stemorsblomster. En rad med stemorsblomster, i en kasse under vinduskarmen, med ulike ansiktsuttrykk må jeg bare ha! De skal stå der og se på meg, leende, drømmende og fulle av livslyst, når jeg tusler inn på kjøkkenet for å drikke morgenkaffen. En god start på dagen!

Når varmen kommer for alvor er det tid for pelargonienes glamorøse sommershow. De har blitt utrolig populære, i takt med at man har oppdaget hvilken stor, og fantastisk slekt dette er. Hvorfor kjøpe de vanlige røde og rosa når det finnes så mye nytt og spennende? Det finnes i dag pelargonier der blomstene ligner på tulipaner og fioler, epleblomster, stjerner, og eggeskallpioner. Sorter i nyanser av gyldenoransje, måneskinnsgult og lavendel, spreke og flerfargede.

Nostalgiske moteblomster

Gamle bortglemte favoritter er tilbake som nostalgiske moteblomster. Mormors elskede roseknopper og Mårbacka-pelargonier har blitt trendy må-ha planter. De livlige duftpelargoniene forfører på nytt med sine aromatiske blader som ved berøring dufter alt fra rose, peppermynte, frukt og sitron, til ulike krydder.

I velsorterte plantebutikker ser man ofte godbiter om våren. Tips og inspirasjon finnes også i massevis på pelargoniaselskapenes (som for eksempel Norsk Pelagoniumforening) og entusiastenes hjemmesider. En av mine pelargoniavenner hygger seg med å gjøre overraskende komposisjoner med ulike pelargonier. I hennes krukker stikker rosepelargonienes røde og hvite blomsterhoder opp blant effektfulle hvitkantede blader. Svartskimrende blomster gjør selskap med gammelrosa, og trendy knalloransje sorter lener seg frimodig mot intense fioler.

− Det er fristende å leke med pelargonier, sier Elisabeth. Vær modig, la fantasien flyte fritt, og følg dine innfall, da kan du forvente et fantastisk pelargoniaskuespill. Fra sommer til sen høst. Pelargonier er tøffe blomster. Ofte stråler de helt til frosten kommer.