Om jeg bare kunne ha tre stauder i min hage, hvilke skulle jeg da velge?
Ingen tvil.
- Dagliljer, fordi de gir blomsterbedet en gylden glød.
- Hosta fordi de er skyggesidens elegante problemløsere.
- Pioner, fordi de gir sinnet mitt et lykkekick.
Pioner
Pioner er for meg en god mental opplevelse. Skjønnheten, duften og nostalgiens symboler. Når jeg svinser rundt blant mine pioner så minnes jeg barndommens lykkelige blomsterskatt.
Jeg ser for meg hvordan jeg borret nesen ned i de silkemyke, snøhvite ballblomstene i bestefars hage. Hvordan de dufter som hjemmebakte boller laget av godt smør og kardemomme. Til denne hagen dro jeg ofte. Her fikk stormende følelser ro.
Og den samme roen får jeg nå i min egen hage, som er fylt med pioner.
Pioner (Paeonia) er en tøff staude. Slik ble den beskrevet allerede for 100 år siden av den verdensberømte piondyrkeren James Kelway.
«Det er ikke lett å ta livet av pioner. De er like seige som tistelen, like hardføre som gatestein og like fulle av livskraft som løvetannen! Pioner lever lenge, de tåler streng kulde og intens varme. De har bare et livsviktig krav, de trenger en hvileperiode i vinterkulden hvert år.»
For en kjærlighetserklæring!
Man kan nyte pionblomstring fra sen vår til langt ut på sensommeren siden det finnes arter og sorter med ulike blomstringstider.
Blant gamle engelske og franske sorter, finnes utsøkte duftende skjønnheter. Nye amerikanske hybrider forekommer i forbløffende farger, som korallrødt, kirsebær og perlemorrosa.
Daglilje
I USA kalles dagliljen (Hemerocallis) for den perfekte stauden. Den er utrolig robust og tåler uttørking i uker og trives praktisk talt hvor som helst utenom i skyggen.
Angripes sjelden av sykdommer og skadeinsekter, og rådyrene bryr seg ikke om den. Bladverket er buet og hengende, noe som gjør dagliljen til en elegant plante i bedet.
Dagliljene gir bedet et rikt fargespekter siden den finnes praktisk talt i alle regnbuens farger, noe som gjør den takknemlig å kombinere med andre stauder i matchende farger.
Søk etter dagliljer på nettet og du vil bli overrasket over planterikdommen og fargene.
Hosta
I den fornemme – ja, fantastiske slekten finnes Hosta, der finessen er de strålende bladene.
De forekommer i spennende former og fargeskiftninger i gyllengult, stålblått, lime og i skoggrønt, i krem og i hvitt. Ofte er bladene vakkert formet i ulike nyanser og kontrastfarger. Bladverkets fargespill gjør hostia til idylliske selskapsplanter og til blomstrende vekster. Det er lett å leke med hostia og få frem overraskende effekter.
Sett for eksempel en Hosta med store hvite blader sammen med blendahvite liljer så skaper du magi i ditt mørke hjørne.
Hosta trives i skyggen og kan med sine lysende blader forvandle en dyster nordside til en severdighet.
Dessuten blir et slikt bed lettstelt, siden hostas kompakte blader ikke gir grobunn for ugress. Disse staudene har så gode egenskaper og finnes i utallige ulike former og har forskjellige navn. Gå på oppdagelsesferd i deres verden.
Du kommer ikke til å bli skuffet. Pioner, dagliljer og Hosta er planter som bare skaper glede, og aldri dårlig samvittighet.
Stauder som aldri svikter:

De nye amerikanske dagliljene er ofte flerfargede med effektfullt mønster på blomsten. En raffinert sort er ”Bandit Man”.

Dagliljer er lette å kombinere med andre stauder. ”Frans Hals” med oransje bånd på kronbladene fanger opp solbrudens rustrøde toner.

Noe helt nytt i dagliljeverden er den kraftige og varme aprikosfargede dagliljen ”Fulva Kwanso”. Lekker i blomsterbedet i solnedgangstoner.

Må ha! Tenker man ved synet av pionhybriden ”Coral Charm” med sin unike korallrosa nyanse i den store skålformede blomsten.

Stor favoritt er luktpionen ”Madame Jules Dessert”, en gammel fransk sort med livlige blomster i skimrende gyllenrosa.

Allerede på senvåren står maipionen ”Mai Fleuri” (Paeinia x arendsii) ut sin svakt tefargede blomst. Sjelden og attraktiv.

Daghosta ”Frances Wiliams” med sine oppsikts-vekkende blader i stålblått og limegrønt er fantastiske som bunndekkere.

Den elegante blomsterhosta ”Albopicta” forgyller en dunkel plass med sine skimrende blader i lysegult, dekorert med grønne striper.

Ugress har ikke en sjans der storvokst hosta brer seg ut. Her er den utsøkte blomsterhostia ”Francee” med hvitkantede blader og svovelpioner.