Sommerfuglbusk | Slik planter og beskjærer du den

Hvis du vil ha en vakker og frodig sommerfuglbusk i hagen, så er det på våren du skal ta grep. Riktig beskjæring av busken sikrer en kompakt vekst og gir bedre blomstring. Lær alt om de velduftende, syren-lignende blomstene her.

Sommerfuglbusken er en av hagens vakreste busker.

Sommerfuglbusken er en av hagens vakreste busker. Foruten de store blomster klyngene og vakre fargene, tiltrekker den seg, som navnet antyder, masse fine sommerfugler til hagen – og på en fin og varm sommerdag er det knapt noe bedre. 

Men sommerfuglbusken kan også være et fint syn i hagen resten av året, hvis den får riktig stell.

Hvis du vil ha en vakker og fargerik sommerfuglbusk i hagen, er det tidlig på våren du bør ta noen grep. Lær alt om den fine sommerfuglbusken her og se hvordan du best kan plante og beskjære den: 

Men hvor kommer sommerfuglbusken fra?

Opphavet til sommerfuglbusken 

Sommerfuglbuskens latinske navn, Buddleja davidii, skyldes to foskjellige personer. Den ene var en engelsk amatør botanist, Adam Buddle, som sommerfuglbusken opprinnelig ble navngitt etter. Imidlertid ble busken som vi kjenner og dyrker, først oppdaget i det sørvestlige Kina i 1869 av den franske misjonæren Armand David. 

Sommerfuglbusken vokser vilt i Kina, i provinsen Sichuan og Hubei i det sentrale Kina,  og nær grensene til Mongolia og Tibet. Planten vokser også vilt i Japan. 

Navn på sommerfuglbusken

  • Norsk navn Sommerfuglbusk 
  • Latinsk navn: Buddleja davidii 
  • Engelsk navn: Summer Lillac eller Butterfly Bush 

Populære arter av sommerfuglbusken 

Populære arter av sommerfuglbusken 

Buddelja davidii: “ Black Knight”: Populære hybrid arter med veldig dype mørke lilla blomster som har et oransje “Øye”. Blomster fra juli til september. 

Flower Power: Ny sommerfuglbusk der blomstene endrer seg fra blåfiolett til orange mens busken blomstrer (se bilde under). 

Dverg sommerfuglbusk: Noen sorter av “buddleja Nanho White” og “Buddelja fraa petite tutti fruitti” har en dverglignende vekst på mellom 60 og 150 centimeter. I kontrast kan en fullvoksen sommerfuglbusk bli opp til 5 meter høy. 

Utseende til sommerfuglbusken 

Sommerfuglbusken er kjent og elsket for sine lange blomsterklaser som vokser mellom 20 centimeter og en halv meter lang. Den enkelte blomst er liten med fire og noen ganger opptil fem kronblader.

Sommerfuglbusken er en løvfellende busk. 

Den har en eksplosiv vekst og kan bli opptil 5 meter høy. Imidlertid er sommerfuglbusken også tilgjengelig i dvergstørrelser på op til 60 centimeter i høyden fullvokst.  

Røttene til sommerfuglbusken er tykke og ligger rett under jordoverflaten. Bladene er mørkegrønne på oversiden og frå på undersiden. 

Sommerfuglbusken er kjent og elsket for sine lange blomsterklaser som vokser mellom 20 centimeter

Planting av sommerfuglbusk

En sommerfuglbusk kan egentlig plantes ut året rundt, så lenge man kan jobbe med jorden. Det utelukker derfor bare vintermånedene når det er frost i jorda. 

Vanligvis sies høsten å være den beste årstiden å plante sommerfuglbusken. Her jorda fortsatt varm etter sommervarmen og fuktig på grunn av mer regn. 

Imidlertid kan sommerfuglbusken også plantes på våren og sommeren, så lenge man er klar over at man skal vanne rikelig etter plantingen. Sommerfuglbusken bør beskjæres på våren før vekstsesongen begynner. 

Sommerfuglbusken plantes på klassisk måte i et hull i jorda som er litt større enn rotknollen. Jorden i bunnen av hullet skal helst være løs. Hell vann i plantehullet før du legger ned busken. Fyll hullet med jord og legg jord forsiktig rundt busken. 

Vanning av sommerfuglbusk

Sommerfuglbusken kan vanligvis klare seg på det vannet som kommer via regn. Den trives best i fin tørr jord. Derfor er det først når været er veldig tørt og varmt på sommeren at ytterligere vanning er nødvendig. 

Grobunn 

Buddleja davidii skal verken stå for tørt eller for fuktig. Den trives ikke i våt eller tung jord. Legg derfor litt sand eller sphagnum hvis grobunnen er av den art. 

Lys 

Sommerfuglbusken trenger lys og sol. Hvis du vil ha mange sommerfugler, er det også en god ide at det er god luft rundt busken. Sommerfugler liker nemlig å ha god plass rundt seg når de suger nektar. 

Formering – stiklinger

Det er relativt enkelt å ta stiklinger av sommerfuglbusken. 

Det er best å ta stiklinger i mars og april før veksten starter. Bruk en sunn stikling på 6-10 centimeter. Fjern de nederste bladene. La stiklingen slå rot i jorden med perforert plast på tvers. Etter noen uker er stiklingen klar til å plantes utenfor. 

Det er relativt enkelt å ta stiklinger av sommerfuglbusken.

Beskjæring av sommerfuglbusk 

Det er godt for sommerfuglbusken å bli beskjært hvert år. Du kan velge å beskjære sommerfuglbusken din på to forskjellige måter – klipp den eller foryng den. 

Hvis du synes busken din har en passende størrelse, kan du beskjære den. På den annen side er det lurt å forynge busken hvis du kan se at den har blitt veldig høy eller har problemer med å holde seg selv opp / støtte seg selv.

Fjern visne blader 

Før du beskjærer sommerfuglbusken din, er det lurt å fjerne de visne bladene. De tar kun energi fra planten. Du kan også fjerne syke og døde grener. Dette er spesielt nødvendig hvis frosten har vært hard på grenene. 

Foryngelse 

Hvis busken blir stor, kan du “forynge” den ved å kutte den til bunnen. Når busken kuttes ned til bakkenivå, kommer den med noen store og kraftige nye skudd. 

Det eneste problemet med denne beskjæring metoden er at skuddene kan være så kraftige at de knekker av sin egen vekst. Du kan imidlertid overvinne dette problemet ved å knytte grenene sammen på samme måte som du binder opp flerårige stauder. 

Hvis du vil holde busken liten, kan du forynge den ved å kutte den ned hvert år. 

Beskjæring 

Du kan også beskjære sommerfuglbusken ved å skjære den i en passende form. 

Hvis du velger dette, bør du kutte busken ned til 30 centimeter over bakkenivå for høye planter og ca. 15 centimeter for lave planter. Dette gir busken rom til å danne nye friske skudd, noe som vil føre til at den skyter kraftig. 

Hvis du lar sommerfuglbusken din bli høy, vil grene bli relativt lange.

Hard og mild vinter 

Som en tommelfingerregel kan du beskjære busken kraftigere etter en tøff vinter. HVis det har vært en mild vinter, trenger du ikke å kutte busken så langt ned. 

Blomstring av sommerfuglbusken 

En av de store fordelene med sommerfuglbusk er at blomstringsperioden er lang. Den varer fra juli til september. Duften av de store syrin lignende blomsterklasene er søt og krydret. Sommerfuglbusken kan beskjæres på sommeren. Typisk skal du beskjære den hvis den har blitt for stor. Etter beskjæring vil den begynne å vokse igjen og med tiden dukker også blomstene opp igjen.