Slik varer urtene lenger

I en urtepotte utstyrt med LED-lys sikrer du at butikk-kjøpte urter ikke bare holder seg friske, men også fortsetter å gro i et balansert vekst miljø.

Å ha friske velduftende urter for hånden hver dag og kunne bruke disse i matlagningen er en hverdagslig luksus alle nå kan ta del i. Resultater av forskning og utvikling  har gjort at Fiskars med sin urtepotte «KitchenGarden» kombinerer det praktiske og effektive med moderne finsk design.

For å sikre at man hele tiden har friske urter for hånden, plasseres urtene direkte i lysmaskinen  med eller uten de medfølende orange pottene. Fyll på med vann, skru på LED-lyset og plasser kuppelen over urtene.

Enklere blir det ikke å ha et kontrollert beskyttende miljø som urtene dine vil stortrives i.

Med denne varer urtene dine lenger. Foto: AMM

Basic og Premium

•    KitchenGarden  kommer i to utgaver, hvorav Basic versjonen leveres med LED-lys som er ferdig kalibert til de fleste urter.

•    Premuim modellen kommer med et LED-lys som er justerbart gjennom en fjernkontroll, slik at man har muligheten til å finjustere farge og styrke etter behov og ønsker.

•    Premium modellen gjør det også mulig å stille inn enheten på “sovemodus” i 8 timer, noe som optimaliserer vekstforholdene ytterligere.

•    Premium versjonen vil derfor gjøre det mulig å dyrke frem urter fra frøstadiet. Det gjør det enkelt å eksperimentere med nye urter og planter, hjemme på din egen kjøkkenbenk.

•    Begge modellene kommer med små urtepotter for opitmalisert vekst av mindre urteplanter gjennom de medfølgende kapillær mattene (kunstige røtter).

•    Uten støyende pumper, og med deler som kan vaskes i oppvaskmaskin (ikke LED-lys delen og kuppelen) blir det enkelt å tilsette friske urter til ett hvert måltid.

Urte- og Blomstersaks

For å sikre at “innhøstingen” av urtene blir gjort på best mulig måte, er det også kommet en ny beskjærings-saks spesielt laget for urter. Saksen er i de beste materialer, hvor det rustfrie sideskjærs bladet leverer et rent og presist kutt for å skade planten minst mulig. Et korrekt snitt er viktig for at planten skal vokse videre, slik at ikke stilken blir skadet unødvendig.

Den finske designeren Petteri  Masalin er mannen bak den innovative led-lys urtepotten som sikrer urtene dine lang levetid. Foto: AMM

Bruk urter og krydder i stedet for salt

Friske krydderurter har i mange tusen år vært en viktig del av folks hverdagsliv – brukt både i matlaging og som medisin. Friske krydderurter gir maten et løft – både smaksmessig og ikke minst utseendemessig. Finhakkede friske krydderurter gir en herlig smak til supper og sauser, og foredler smaken på fiskeretter, gryteretter, bakverk, grønnsaker, salater og desserter. I tillegg til å lukte godt, virker de også stimulerende på sansene og appetitten.

De passer også ypperlig som erstatning til salt. For å redusere saltinntaket kan du i det daglige forsøke å:
•    Unngå eller bruke sparsomt med salt ved tilberedning av maten.

•    Unngå vanlig suppepulver, sausepulver og buljong, og i stedet bruke saltfattige produkter eller koke kraften selv.

•    Unngå ekstra salting av maten ved bordet.

•    Bruke andre smakstilsetninger som krydder og urter i stedet for salt.

Urtefakta

Sitronmelisse
Kalles også «hjertets fryd». Den er flerårig. Bladene er hjerteformede og planten får små hvite blomster. Man kjenner lett igjen planten på bladene – de dufter sterkt sitron når man gnir dem mellom fingrene. Her er det også bladene man bruker i matlaging. De sprø, lysegrønne bladene smaker best.

Bladene bør ikke kokes med i maten for lenge, men tilsettes rett før servering. Sitronmelisse kan brukes i alt man ønsker en sitronsmak på. For eksempel i salater, sammen med frukt eller i drikker, supper og sauser. Den er pikant til fisk. Sitronmelisseblader brukes ofte som dekorasjon på matfatet eller kaken.

Dill
Er en ettårig urte som er på sitt beste når planten er 15-20 cm høy. Man bruker de smale, velsmakende bladene som krydder. Det er mest her i Norden vi bruker dill, og den har sin selvfølgelige plass sammen med for eksempel gravlaks, dillsaus, krepseanretninger, potetretter og salater. Spesielt sammen med fisk og skalldyr er den brukt.

Estragon
Er flerårig og planten likner en liten busk. Det er bladene fra de unge skuddene som brukes. De har sterkest smak rett før planten blomstrer. Smaken er lett bitter. Hakk eller klipp bladene og bruk det som krydder til stekt kjøtt eller fisk. Estragon passer utmerket i sauser og supper, og det er fransk estragon som er hovedkrydderet i bearnaisesaus.

Man kan lett lage estragoneddik ved å legge hele stilker med blad i eddikflasken. Det ser dekorativt ut, og kan for eksempel brukes til gaver. Ellers bør man ikke bruke stilkene, da de har en veldig kraftig og skarp smak.

Koriander
Er en ettårig vekst. Den er en gammel krydderurt som er blitt veldig populær igjen. Planten er spinkel med sine lysegrønne tynne blader. Man bruker både de ferske bladene og de runde frøene. Frøene gir veldig kraftig smak, og man kan kjøpe tørkede korianderfrø i krydderhyllen i butikken – hele eller malt.

Man tror koriander kommer fra det østre Middelhavsområdet. Planten har lenge vært kjent som urtekrydder i det fjerne Østen, og er like ofte forekommende i indisk mat som kruspersille hos oss. Koriander inngår dessuten i mange curryblandinger. Smaken er søt og litt bitter, og blad fra koriander brukes til å strø over supper og salater. Korianderfrø brukes bl.a. som brødkrydder, i ris- og grønnsakretter, kaker og desserter.

Ofte brukes koriander sammen med for eksempel kanel, ingefær og nellik.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt.