Slik lykkes du med magiske magnolia

Magnoliaen lyser opp med sine vakre, tidlige blomster om våren. Men, du kan plante magnoliatre nå.

Du kan få magnolia enten som tre eller busk og slekten omfatter både eviggrønne og løvfellende sorter

Du kan få magnolia enten som tre eller busk og slekten omfatter både eviggrønne og løvfellende sorter. Blomstene er følsomme for temperatursvingninger, så dersom det kommer frost etter at blomstene har sprunget ut, kan de få brune flekker og falle av.

Magnoliaen trives også i Norge – de løvfellende sortene klarer seg best. Stjernemagnolia er veldig hardfør. 

I den Botaniske hagen i Oslo blomstrer Snømagnolia på bar kvist i slutten av april/begynnelsen av mai.

Plant magnolia nå!

Du kan plante treet både om våren og høsten. Magnoliaen trives best i en kalkfri, lett sur jord, som kan holde på fuktigheten.

Et sur­jords­bed er det beste stedet å plante og som rododendron har den et grunt og utbredt rotnett.

Forbedre jorden ved å blande inn komposterte blader og barnåler. Sørg for at jorden er drenert slik at ikke overskuddsvann blir liggende. Plant helst på et solrikt og lunt sted.

Det finnes flere nyere sorter av magnolia, som har en sen vekst og derfor egner seg godt i småhager.

Magnolia er lettstelt

Magnoliaen passer seg nesten selv,  men om du planter den på høsten, skal jorden stadig være lun og fuktig. De første årene er det lurt å sørge for vinterdekking. Dekk f. eks. med tørre blader eller granris. Pass på å vanne den når den er nyplantet, da den er ganske tørst.

magnolia
FMagnolia ­soulangiane finnes i en rekke vakre ­farger – hvit, sart rosa til sterk rosa. oto: Getty Images

Gode sorter

  • Den vanlige sorten, Magnolia soulaniana, er en kraftig busk. Blomstene dufter og er klokkeformede, blomstrer på bar kvist og har en konstant blomstring utover i juni. Det finnes mange sorter med blomster i forskjellige farger.
Hvit magnlia
Magnolia sieboldii dufter og har rødt senter. Foto: Getty Images
  • Sieboldmagnolia, Magnolia sieboldii er en mellomstor busk med opprett vekst og med rent hvite, skålformede blomster. Den blomstrer fra juni til ut i august. På høsten prydes busken med skarlagensrøde bær som henger på lange stilker ut fra belgkapslene.
  • Snømagnolia, Magnolia kobus, blir 5-7 meter med en kjegleformet vekst. Den blomstrer først etter 10 år. Da blomstrer den på bar kvist i slutten av april, blomstene blir opptil 10 cm store.
  •  Hardfør magnolia, Magnolia x loebneri, er et kraftigvoksende lite tre som får hvite stjerneformede blomster i april/mai. Den er mer hardfør enn mange andre arter.
  •  Stjernemagnolia, magnolia stellata, er en saktevoksende busk med duftende bark og stjerneformede blomster.

Treet blomstrer lenger når været er kjølig – en enkelt blomst kan blomstre i mer enn en uke. Men det er stor variasjon fra sort til sort.

Magnoliaen vokser godt og kan bli opptil fire meter høy