Slik lykkes du med klatreplanter – Nord, Sør, Øst og Vest

Pipeholurt, blåregn, klematis og rødkattebusk – det finnes klatreplanter for alle husets yttervegger! I denne artikkelen har vi samlet flere av våre favoritter.

Blåregn klatreplante på vegg

Klatreplanter krever ikke alt for mye, men for å lykkes er det et par ting du skal tenke på. For å lykkes bør du plante en klatreplante som trives i solen på sørsiden av huset, mens skyggeplanter på den nordlige fasaden eller i skyggen av et tre. 

Klatreplanter:

På husets nordside

Nordsiden er det vanskeligste stedet å plante klatreplanter dersom du vil ha noe som blomstrer. Ønsker du blomstring, skal du gå for klatrehortensia og japansk klatrehortensia, begge med hvite blomster. Derimot finnes det flere grønne klatreplanter med frodig bladverk, som trives i skyggen.

Pipeholurt (Aristolochia macrophylla)

Dette er en kraftigvoksende klatreplante med store, flotte blader som gir et tropisk inntrykk. Blomstene er pipeformede og små, og blomstrer i juni/juli. Den trives best i halvskygge eller skygge og den vil gjerne ha noe å vokse inntil. Pipeholurt kan bli 4-6 meter høy. Sone H5.

Pipeholurt, en nydelig klatreplante
Pipeholurt har kraftige og flotte blader. Foto: Getty Images

Klatrehortensia (Hydrangea anomala ssp. Petiolaris)

En klatreplante som får massevis av store hvite blomsterklaser midt på sommeren, til tross for den mørke plasseringen. Den klatrer med såkalte sugerøtter, så velg plantestedet med omhu da plantens røtter kan skade fasaden. Klatrehortensia er en surjordsplante som kan bli 4-6 meter høy. Sone H6.

Klatrehortensia passer bra husets nordside.
Husk at klatrehortensiaen klatrer med sugerøtter. Det kan gi merker på fasaden. Foto: Getty Images

Bergflette – Eføy (Hedera helix)

Bergflette eller Eføy fester seg også med klistrete røtter til underlaget eller fasaden. Bladene er mørkegrønne med bleke årer, og planten holder grønnfargen året rundt. Den kan bli hele 10-15 meter høy. Sone H4.

Bergflette, eføy klatrer oppover vegg
En velkjent klatreplante som kan bli vanvittig høy. Foto: Getty Images

På husets sørside

Her skinner solen sterkest og jorda kan bli tørr hvis du ikke vanner godt nok. Husveggen blir også som et varmereservoar som absorberer varme på dagtid og gir fra seg varmen på kvelden når temperaturen synker. For noen klatreplanter er dette supert.

Vinranke (Vitis)

Vinranke er en klatreplante som trenger et varmt klima og varm jord. Det tar tid før planten får modne druer, og derfor anbefales det at den enten plantes i et drivhus eller i sørveggen, hvor det er lunt og solfylt. Med det sagt, er vinranke en hardfør plante som har utviklet et rotsystem som suger opp næring fra jorden på en ekstremt effektiv måte. Sone H1-H3.

Vinranke krever et varmt klima
Vinranke trenger et varmt klima.Foto: Getty Images

Blåregn (Wisteria)

Blåregn er en romantisk klatreplante som består av forskjellige sorter, men alle blomstrer på sommeren med lavendelblå klaser og trives der det er sol og varmt. En blåregn kan bli 6-10 meter høy når det trives. Planten er hardfør til sone H1-H3 og det sies at japansk blåregn er den mest hardføre av variantene i Norge. 

Blåregn, Wisteria, en fantastisk klatreplante
Blåregn er en superromantisk klatreplante som trives i sol. Foto: Getty Images

Kaprifol (Lonica)

Er det duften du er ute etter bør du velge Kaprifol L. Caprifolium eller Villkaprifol L. periclymenum. Andre, mer fargerike varianter mangler vanligvis duft. For å blomstre skikkelig, trenger Kaprifolen sol. I skyggen er blomstringen fraværende. Høyden er 4-5 m. Sone H3 for vanlig Kaprifol og H4 for Villkaprifol.

Gul kaprifol liker seg på sørveggen
Kaprifolen trenger sol for å blomster skikkelig. Foto: Getty Images

På husets østside

Dette er den ”snilleste siden”. Morgensolen her er ikke like hard som kveldssolen på vestveggen om sommeren. Dette gjør at jorda ikke tørker ut så mye som på solfylte steder. Om våren derimot kan morgensolen vekke plantene for tidlig, noe som kan gi tørkeskader dersom man ikke beskytter plantene mot den tidlige vårsolen.

Klematis (Clematis)

Det finnes mange forskjellige klematis, både storblomstret og småblomstret. En tommelfingerregel er at jo større blomstene er, jo mer sol vil de ha. Kombiner forskjellige klematis for å oppnå en lengre blomstringstid. Om våren blomstrer blant annet Atrangene klematis og Alpina klematis. Til sommer- og høstblomstring kan du velge forskjellige klematis, men for eksempel Viticella klematis eller Tanguntica klematis. Det finnes klematis for alle herdighetssone, fra Sone H1-H8.

Klematis kommer i forskjellige varianter
Et tips er å kombinere flere klematis sammen, for å oppnå lengre blomstringstid. Foto: Getty Images

Les alt om klematis her.

Bjørnebær (Rubus fruticosus)

Bjørnebær trives best mot en varm og lun vegg, slik at bærene modnes raskere. Lar du bjørnebær vokse fritt, blir det en buskete busk. Mot veggen derimot er planten lettere å håndtere. Det finnes også tornløse varianter. Sone H3-H4.

Som ofte med klatreplanter, er det lettere å håndtere dem hvis de plantes inntil en vegg
Det er lettere å håndtere bjørnebærbusken om den plantes inntil en vegg. Foto: Getty Images

Klatrerose (Rosa)

I Norge er det mange klatreroser å velge mellom. I nord vil det være litt mer begrenset utvalg og de blir ikke like høye, men mer som buskroser. Den mest hardføre er Polstjärnan, sone H7. Honningrosen Helenae Hybrida blir 5-6 meter høy og er herdig til Sone H1-H4.

Flammentanz blomstrer i hagen
I Norge finnes det mange forskjellige klatreroser du kan plante for å gi det lille ekstra til hagen. Foto: Getty Images

På husets vestside

Kveldssolen på vestsiden av huset er mildere for plantene enn sørsolen, og her trives faktisk de samme klatreplantene som ved østveggen med morgensol. Her kommer derfor tre forslag til klatreplanter som foretrekker et delvis skyggefullt sted.

Humle (Humulus lupulus)

Humle er den planten i norsk natur med raskest vekst, og kan derfor oppføre seg litt som ugress. Om du ønsker en “snillere” plante bør du gå for gullhumle Aureus, med limegrønne blader. Den er litt mer følsom og ikke like kraftigvoksende som vanlig humle. Humleplanten visner hver vinter, helt ned til rota, men kan på sommeren i løpet av noen måneder danne ranker på 5-6 meter. Sone H4-H8.

Humle vokser raskt i norsk natur, klatreplanter
Gullhumle har en «snillere» vekst enn vanlig Humle. Foto: Getty Images

Rødkattebusk (Actinidia kolomikta)

Dette er en klatrebusk med bladspisser som ser ut til å være dyppet i hvitt og rosa. Hvis den får for mye skygge, mister den imidlertid rosafargen. Rødkattebusk er en hannplante, mens hunnplanten kalles grønnkattebusk eller minikiwi. Planten foretrekker en espalier å vokse på. Den er hardfør til sone H6 og kan bli 3-5 meter høy.

Rødkattebusk har spesielle blader, klatreplanter
Rødkattebusk foretrekker å vokse oppover espalier. Foto: Getty Images

Villvin (Parthenocissus)

Det finnes flere forskjellige villviner med lignende utseende. Alle får en fargerik høstfarge i knallrød-oransje. I solen blir fargene enda sterkere. De blir 6-10 meter høye.

Rådhusvillvin P. tricuspidata ‘Veitchii‘ får hele, vinyl lignende blader med tre bladspisser, sone H3-H4. Klatrende villvin og Engelmannsvillvin P. quinquefolia har derimot femdelte blader, sone H5

Villvin er en fargerik høstplante, klatreplanter
Villvin får en vakker knallrød-oransj farge på høsten. Foto: Getty Images