Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Selv om du har lagt til rette for at du skulle kunne reise bort noen uker fra hagen, er det gjerne litt å fikse opp i når du kommer tilbake fra ferie.

Vi viser deg derfor hvordan du får styr på blomsterbed, frukttrær og kjøkkenhagen etter ferien.

Få fine blomster igjen

Etter flere uker borte har hagens blomsterbed mest sannsynlig visnet eller blitt kjedelige å se på. Det er ennå ikke tid for å klippe ned hverken blomster eller busker – så derfor skal du i stedet fjerne både visne blomster og blader.

Det samme gjelder for rosene i hagen – også her er det for tidlig å klippe dem ned og fjerne knopper. I stedet kan du også her fjerne de visne og stygge blomstene.

Det er også en god idé å vanne staudene. Gi dem litt gjødsel og la de trenge ned i jorden. På den måten kan du faktisk få liv i nesten visne blomster.

Få styr på kjøkkenhagen

Snart er sesongen over for kjøkkenhagen over, men du kan fortsatt få noe ut av den, som med gulrøttene eller saltene. Ellers bør det meste av de andre grønnsakene høstes nå.

Du trenger ikke å konsentrere deg om potetene. De kan ligge i jorden til høsten, før temperaturen faller og nattefrosten setter inn.

Til gjengjeld bør du holde et øye med potetbladene. Hvis bladene er krøllede, er plantene dine mest sannsynlig blitt rammet av plantesykdommen skimmel.

Hvis dette er tilfelle, skal du klippe av alt det grønne og brenne det. Du må heller ikke kaste det i annen kompost – smitten kan nemlig spred seg når det blåser.

Foto: Getty Images

Få den beste høstfrukten

Klipp lange, nye skudd av frukttrærne, slik at treet kan konsentrere seg om fruktene.

Det er i øyeblikket et perfekt tidspunkt å rydde opp litt i frukttrærne. For å unngå soppangrep og i stedet høste store, fine frukter, kan du fjerne fruktene som sitter tett på hverandre.

En god tommelfingerregel er å skal være en håndsbredde mellom alle fruktene.

Hvis bringebærbuskene er ferdig med å avgi frukt for i år, kan du begynne å klippe dem ned, så de er klare til neste år. Klipp grenene cirka 10 centimeter over bakken.

Hold deg oppdatert på siste nytt innen hus og hage – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!