Orkide – Slik får du flere blomster på orkideen din

Orkideer blomstrer lenge, men en dag så tar det slutt. Blomstene drysser av og så er det ikke mye mer ved orkideen. Men ikke kast planten, den kan blomstre igjen og igjen!

Vi alle vet at en orkide er ikke bare bare å holde i live. Vi gir deg alle tipsene du trenger!

La blomsten visne

Når blomstene faller av på orkideen, skal du vente med å klippe blomsterstengelen. Gi den tid til å visne på egenhånd. Ofte viser det seg at den ikke er helt ferdig likevel. En liten bule dukker typisk opp på blomsterstengelen der den nederste blomsten satt. Snart bryter en sidegren ut, med flere blomster.

Ny stamme til nye blomster

Hvis blomsterstengelen visner og skrumper inn, så er det et tegn på at den ikke kan mer og du kan skjære den av. Følg heller med på om det dukker opp nye blomsterstengler opp mellom bladene. Ved første øyekast kan det ligne luftrøtter, som også myldrer frem, men i virkeligheten er det lette å se forskjell. Nye blomster er grønne, luftrøtter er sølvgrå bortsett fra på selve spissen.

Bruk en blomsterpinne

Hvis du gjerne vil ha en stamme som er oppreist, så skal du feste den til en blomsterpinne, før den får knopper. Ellers vil blomstene henge ut over pottekanten. Hvis du til gjengjeld har plass til det, så er det også en flott og annerledes måte å ha orkideen på.

En gammel orkide liker ny bark

En gammel orkide drar nytte av å bli plantet på nytt. Det kan se voldsomt ut med alle røttene som henger både i og rundt potten, men det er ikke så vanskelig som det ser ut.

Luftrøtter kan se rotete ut rundt potten, men så lenge røttene ser sunne og fuktige ut, så skal du la dem være i luften. De skal ikke stappes ned i potten. Ta forsiktig planten ut av potten og la den gamle barken drysse av. Klipp bort inntørkede røtter og plant den i ny jord. Du kan riste planten lett når du har plantet den, slik at jorden kommer inn mellom røttene. Tilslutt vanner du grundig.

Les også: 10 planter og blomster du kan ha i krukke

Bildetekst: Hvis knoppene faller av orkideene din, så er det fordi den får nok lys.

Orkide vokser i trekroner

I naturen vokser Phalaenopsis i trekronene der plantene hefter seg fast i en greinkløft. Det betyr at de ikke skal ha jord eller pottejord for å ha det godt.

Tvert imot. Hvis du planter orkideen i pottejord, så vil røttene råtne. Derfor er det viktig at du planter orkideen i bark slik at den får masse luft til røttene.

Uten mat og drikke…Duger orkide ikke

Likevel, er det verste du kan gjør mot orkideen din er å gi den for mye vann. Vann orkideen én gang i uken. Lag en rutine og vann for eksempel hver søndag ettermiddag. La vannet strømme gjennom potten eller dypp hele potten i en balje med vann og la den deretter dryppe av, før du setter den tilbake i potten eller skjuleren. 

Phalaenopsis trenger ikke mye gjødsel, men det er viktig at den får noe gjødsel for å kunne blomstre i flere omganger. Orkide-gjødsel er best å bruke, da den er mindre konsentrert enn normal gjødsel til stueplanter.

Vanlig plantegjødsel skal fortynnes

Hvis du bruker vanlig stue gjødsel, så er det viktig at den fortynnes til en fjerdedel av den anbefalte mengden. Du kan gi den ny gjødsel ca. en gang i måneden.