Nå er det tid til å få fart på pelargoniene!

Nå er det på tide å vekke pelargoniene fra vinterdvalen. Slik gjør du det!

pelargoniene slik steller du dem og lykkes

Endelig er det tid for å vekke pelargonier til live igjen og forberede seg til vår og sommer!

1. Sett pelargonier i romtemperatur

Hvis pelargoniene har stått kjølig over vinteren, kan du nå ta dem inn i romtemperatur igjen.

2. Fjern det som har visnet

Hvis pelargoniene er i god form, kan du la dem være som de er. Har de derimot blitt høye og ranglete, kan du beskjære dem hardt.

Dette gjelder imidlertid ikke vårblomstrende pelargonier som engelsk, duftpelargonier, unike pelargonier og ville arter. De danner knopper i løpet av vinteren og beskjærer du dem nå, går du glipp av årets første blomstring. Derfor beskjæres disse på senhøsten i stedet.

3. Stiklinger av pelargonier

Bruk en beskjæringssaks og klipp stilkene rett over bladfestet. Benytt gjerne anledningen til å ta stiklinger av pelargonia! En stikling skal være omtrent en decimeter lang. Klipp den rett under bladfestet, og fjern alle bladene på stilken bortsett fra to på toppen. Legg deretter stiklingen i en liten krukke med fuktig såjord.

Vær sparsom med vanning, men tilsett gjerne litt gjødsel eller næring i vannet. Når stiklingene har utviklet røtter, plates den om i blomsterjord i en litt større potte eller krukke. 

Pelargonium slik lykkes du i mars
Foto: Getty Images

4. Ny jord

Uansett om du har beskjært pelargoniene eller ikke, er det på tide å plante dem om i ny jord. Fjern den gamle jorda som lett løsner fra jordklumpen. Hvis jordklumpen er liten, kan du plante pelargonium på nytt i en mindre krukke. (Det er viktig at krukkene er rene for å unngå sykdommer.)

5. Bruk leca

Hell gjerne noen lecakuler i bunnen av krukken for bedre drenering. Fyll deretter på med næringsrik blomsterjord. Plant pelargonium slik at den er på samme nivå i jorden som den var før. Vann litt lett etterpå.

6. Plassering og vanning av pelargonier

Plasser pelargoniene i et lyst vindu og vann forsiktig i begynnelsen til de har etablert seg med nye røtter. Vann deretter med en svak dose næring/gjødsel en gang i uken gjennom hele sesongen. La jorden tørke mellom vanningene.

7. Fjern visne blomster

Fjern visne blomster regelmessig, da vil blomsten produsere nye blomster.

Kilde: Vi i Villa Sverige