Slik får du en klimavennlig hage

Bevisstheten rundt bærekraft blant forbrukerne er større enn noen sinne, og økologiske, nærproduserte planter har blitt populære. Se hvordan du får en bærekraftig hage her. 

Den klimasmarte hagen – Bærekraftig og bievennlig

Flere ønsker å vite hvordan man lager en klimasmart hage, som tåler både tørke og oversvømmelser. Det er også større fokus på å velge riktig og klimavennlig jord.

FN har satt fokus på både bier og biologisk mangfold nå i mai, og i en pressemelding fra Plantasjen vil de være med og sette fokus på disse dagene:

Verdensdagen for bier, Bee Day

Onsdag 20. mai: Måneden mai ble valgt fordi biene da er mest aktive og begynner å reprodusere. Datoen er valgt fordi det er bursdagen til Anton Jansa (1734-1773). Han var en pioner av moderne biavl og en ekspert på dette området fram til i dag.

Forskning viser at biepopulasjonen og andre pollinatorer er redusert, og stadig mer truet. Menneskelig aktiviteter som intensivt landbruk, utbredt bruk av plantevernmidler og forurensing har mye av skylden for at biene er utrydningstruet. Biene blir utsatt for nye sykdommer og bienes levemiljø krymper på grunn av stadig økende befolkningstall. Utryddelsen av bier vil ikke bare frata verden for arter, men også få store konsekvenser for menneskene og økosystemet vårt. En tredjedel av all mat som blir produsert er avhengig av pollinering.

Internasjonal dag for biologisk mangfold

Fredag 22. mai: Naturmangfold, eller biologisk mangfold, er et begrep som omfatter alle variasjoner av livsformer på jorda. Dette inkluderer millioner av planter, dyr og mikroorganismer, arvestoffet deres og det samspillet de er en del av.

Antallet arter som lever på kloden blir redusert i et høyt tempo – på tross av at det er bred enighet om at det er viktig å ivareta naturmangfoldet. Derfor har FN markert den internasjonale dagen for biologisk mangfold siden år 2000.

bier i hagenBilde: Plantasjen

Hvordan skaper du en klimavennlig hage?

  • Skap en hage som tåler både tørke og oversvømmelse.
  • Plant bievennlige blomster som blomstrer til ulike tider, slik at du har en blomstrende hage fra tidlig vår til sen høst.
  • Plant også i skyggesider av hagen.
  • Velg klimavennlig jord, og bruk økologisk gjødsel. Evt komposter, om du har muligheten til det.
  • Plant bievennlige blomster, som hjelper de pollinerende insektene å overleve.
  • Velg kortreiste planter, slik at vi minsker transportutslipp.
  • Lag vannbad og bygg insektshotell.
  • Dyrk din egen, kortreiste mat. Se 10 grønnsaker som kan dyrkes om og om igjen.
  • Du må ikke ha en stor hage for å dyrke selv eller plante bievennlige blomster.

Det fins flere måter å dyrke på:

Hydroponisk dyrking

Hydroponisk dyrking går ut på at man i stedet for å dyrke i jord, dyrker i for eksempel steinull og vann med flytende gjødsel. Fordelene med hydroponisk dyrking er mange. Det gir større avlinger da plantene kan plantes tettere, plantene er nærdyrket og det er mer bærekraftig med tanke på miljøet siden ingen gjødningsmidler lekker ut i omgivelsene. Dyrkemetoden har begynt å tas i bruk i større skala i stedet for tradisjonell dyrking.

Uventede steder

Det er ikke bare interessen for kreative dyrkemåter som øker, men også interessen for å dyrke på uventede steder. Tak, parker, innendørsdyrking, pop-up-hager i bymiljøer, i bredden og i høyden. Husvegger i byer blir dekt med planter for å utnytte flatene og tilføre mer oksygen i storbymiljøer.

Microgreens

Microgreens er skudd av ulike sorter salat som lollosalat og ruccola, rødbete, basilikum og spinat. De fleste grønnsakene kan dyrkes frem som minigrønnsaker. Det går raskt og kan gjøres året rundt. Man kan også blande ulike typer frø og få en supermiks – smart når man har en begrenset dyrkeflate. Bladene kan høstes når de er små og brukes i salater, på brødskiven, i juicen eller som garnityr på maten.

Nordmenns sommerfavoritter:

1. Hagehortensia

2. Margeritt

3. Petunia

4. Sommerfugllavendel

5. Pelargonia

sommer blomster til hagen

Bilde: Plantasjen

Planter som trives i skyggen:

1. Flittig Lise

2. Bidens

3. Tåre

4. Lobelia

5. Petunia

6. Buskstråblomst

7. Sommerbegonia

8. Bacopa

Bilde: Plantasjen