Slik får du anemoner til å trives i vase

Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.  

Anemoner er ikke navnet på én plante – det er faktisk en hel slekt med omtrent 120 ulike arter i soleleiefamilien. På norsk er anemone og kjent som symre. Vi har to viltvoksende arter her til lands: Hvitveis og gulveis.

Plukk dine egne anemoner

Hvis du har tatt med deg anemoner fra en skogen, så har du sikkert erfart at det ikke er så lett å få dem med seg hjem. De er sarte og henger raskt med hodet.

Derfor bør du ta med deg vått kjøkkenpapir i en pose eller pakke de inn i fuktig mose. Legg plantene i posen, så holder de seg til du kommer hjem.

De fleste anemoner blomstrer om våren og noen vokser i skogen. Foto: Pixabay

Slik overlever anemoner lenger i vase

Start alltid med å finne fram en helt ren vase til anemonene. Hvis det fortsatt henger igjen rester fra sist gang du brukte vasen, kan du bløtlegge den med vann og natron. Sørg derfor alltid å ha en ren vase for hånd når du kommer hjem med friske blomster.

Husk kaldt vann

De fleste blomster skal settes i lunket vann, men når det gjelder blant annet franske anemoner, så skal de alltid settes i kaldt vann. Et annet godt tips, er å plassere buketten på et kjølig sted om natten. For eksempel mellom gardin og vindu.

Du må også bytte ut vannet i vasen hver dag. På den måten vil blomstene holde seg friskere i lengre tid – og du vil kunne nyte den vidunderlige duften og synet av de pene vårblomstene.

Anemoner i hagen

Anemoner er også populære hageplanter som sprer seg raskt. Den enkleste å lykkes med er skogsymre, som sprer seg svært lett. I tillegg kan den overvintre over store deler av landet.

Anemoner er giftige

Det er verdt å merke seg at anemoner er giftige med en irriterende blomstersaft. Hvis barnet ditt har smakt på en anemone-plante, bør du kontakte giftinformasjonen.