Skvallerkål kan fjernes med dette trikset

Med dette enkel trikset kan du holde skvallerkålen nede.

Skvallerkål

Det er nesten umulig å fjerne skvallerkål. Så i stedet for å kjempe for å bli helt kvitt dem, skal du holde dem i sjakk – og lære deg å leve med dem. 

Men hvordan fjerner man skvallerkål? Bruk barske stauder! 

Start om våren med å fjerne røttene

Start på våren. Fjern så mye du kan av skvallerkålen. En høygaffel er ekstremt nyttig for å fiske etter de lange røttene. Fjern spesielt røttene, da det er de som blir til tusenvis av nye planter.

Hvis du har noen stauder der skvallerkålen vokser, som du vil beholde bør disse graves opp. Skyll og rens røttene, og fjern alt som ligner skvallerkålrøtter fra roten.

Plant hardføre stauder med sterke røtter

Så kommer trikset. Plant hardføre stauder med sterke dype røtter. De skal helst spire før eller samtidig med skvallerkålen, slik at stauden vinner kampen om lyset. Plant dem i grupper. Og bare glem bunndekke; det er så å si ikke noe bunndekke som kan hamle opp med skvallerkål. Og så må det lukes, og det må gjøres utover sesongen.

peoner
Plant hardføre stauder i bedet. Det kan holde skvallerkålen i sjakk. Foto: Getty Images

Luk, luk, luk!

Skvallerkålen samler kraft hver gang den stikker hodet opp i lyset. Så hvis du luker flittig, vil skvallerkålen svekkes etter noen år og kan forsvinne. 

Man kan imidlertid ikke unngå å bli litt imponert over skvallerkålen, for den finner nesten alltid en vei tilbake.

Skvallerkål overalt!

Snur du ryggen til i 14 dager og den er over alt! Staudene kveles, krymper, og en vakker dag er de helt borte. Men det er fortsatt fullt med skvallerkål. Skvallerkål formerer seg både ved underjordiske røtter og ved frøspredning, og dette gjør den til en utrolig hardfør plante.

Sterke grønne ugressvåpen

  • Hosta, Hosta
  • Peon, Paeonia lactiflora og Paeonia officinalis
  • Gressløk, Allium
  • Høstanemone, Anemone japonica

Flere typer skvallerkål

Skvallerkål “Variegata”(Aegopodium podagraria variegata) er en flerårig fetter til den normale skvallerkålen (Aegopodium podagraria). Men den er noe mer sivilisert. Planten har et vakkert bladverk i nyanser av grønt og hvitt, liker halvskygge og oppfører seg som en vanlig staude, og herdig til sone H4. Dessverre kan den ikke erstatte den vanlige skvallerkål og vil fort bli utkonkurrert. Men har du til gjengjeld blitt kvitt skvallerkålen, så er “Variegata” versjonen vakker som bunndekke eller kantplante. 

Skvallerkål “Variegata”
Skvallerkål “Variegata” er vakker som bunndekke eller kantplante. Foto: Getty Images