Sitrontre: Råd og tips til å lykkes med det eksotiske sitrustreet

Lyst på et eksotisk sitrontre? Her får du de beste tipsene til hvordan du lykkes med sitrontre hjemme og i hagen.  

Sitrontre: Råd og tips til å lykkes med det eksotiske sitrustreet

Tenker du å kjøpe et sitrontre? Sitrontrær trives best i et middelhavsklima, men kan fint plantes i krukke og settes utendørs om sommeren i Norge. Treet lukter både fantastisk når det blomstrer i mars-april og er en vakker plante å pynte balkongen med. At du da også har muligheten til å høste og spise dine egne sitroner er bare et kjempe pluss! 

Sitrontre i krukke – utendørs

Om våren kan du sette treet utendørs. Plasser sitrontreet ut i starten av juni til september for best blomstring og fruktsetting. Sitrontrær tåler litt frost hvis det får en sjanse til å bli vant til det. 

– Men frost første uken etter at du har satt den ut er ikke bra. Sett den derfor i skyggen den første uken, og plasser den deretter i full sol, sier Johan Orre, gartner ved Plantasjen. 

Plant om planten (det kan du gjøre hvert annet år) og still den på terrassen eller på et annet solrikt og vindstille sted i hagen. Bruk sitrus / middelhavsjord. Vanlig blomsterjord inneholder for mye kalk og for lite jern, som etterlater bladene gulaktige. 

Sitrontre – tips til pleie 

Det er lett å ta vare på sitrontrær hvis du gjør det ordentlig. Trikset for å lykkes med sitrontre er å vanne det mye og sørge for at treet får mye lys. 

– Gi sitrontreet rikelig med vann og rikelig med næring, sier Orre. 

Sitrontrær har det best utendørs når det er sommer og skal gjerne stå på en solrik, vindstille og varm plass. Sørg for å alltid holde jorda fuktig og pass på at røttene ikke blir tørre. Husk at sitrontre vokser raskt, beskjær det derfor litt lett hvert år. 

Hvilken gjødsel skal sitrontre ha? 

Det er viktig å gi næring til sitrontre for å få treet til å ha det bra. 

– Bruk middelhavsjord eller sitronjord og ikke glem å gjødsle med sitrusnæring, så du gir de beste forutsetningene for at treet skal vokse, sier Orre. 

Det er viktig å gi næring til sitrontre for å få treet til å ha det bra.

Frost og minusgrader – ta inn sitrontreet 

Tid for vinterhvile! Når vinteren kommer er det på tide å ta inn krukken. Sitrontreet trives i best i et kjølig og lyst rom. 5-10 plussgrader er optimal innetemperatur for sitrontreet og for at fruktene og bladene blir på treet.

– Det er nå den store utfordringen skjer da sitrontreet skal klare seg innendørs i et tørt og mørkt miljø. Bruk gjerne ekstra belysning, eksempelvis en plante lampe, hvis du ikke klarer å få god belysning, det kan gi et fantastisk resultat, sier Orre. 

Sitronene er modne når de er skikkelig gule. De kan henge modne på planten i flere flere måneder! 

Sitrontre mister bladene 

Når du tar inn krukken på vinteren, er det normalt at sitrontreet mister bladene, men vanligvis kommer det nye skudd tilbake til våren. 

– Nå er det viktig at du vanner sparsomt og ikke gir planten næring, sier Orre. 

Slik lykkes du med sitrontre 

  • Plasser krukken utendørs så snart det er sommer og varmt ute. 
  • Vann og gjødsle godt. 
  • Se på kjøpet ditt. Husk at mange butikker bruker plantebeskyttelsesmidler – sørg for at frukten til treet er spiselige! 
  • Ikke vær redd for å høste sitronene og bruk dem i matlagingen.