![]() |
Beskjær klematis ned til ca. 50 cm over bakken. |
Kirsebær- og plommetrær bør beskjæres om høsten. Om våren vil de ”blø” for mye. Det samme gjelder hvis du må fjerne større grener fra bjørk. Bærbusker, hardføre busker og trær kan med fordel tynnes og beskjæres nå. Storblomsteren klematis klippes ned til ca. 50 cm over bakken.
Nyplantete trær
Saftige, unge stammer er vintersnadder for mange dyr. Det kan lønne seg å gjerde inn hele treet med for eksempel hønsenetting hvis det er mange rådyr der du bor. La treet i tillegg få plastmansjett et godt stykke opp-over stammen til vern mot sultne smågnagere.
Berg rosene
Hypp jord opp omkring rosene for å beskytte podestedet og røttene fra å bli stående i vann som fryser. Bland gjerne inn kompostert kugjødsel som ”matpakke”til våren.
Når frosten setter inn for alvor, dekkes rosene med et godt lag med granbar. Ikke dekk til for tidlig. Blir det for fuktig og varmt under baret, kan det føre til råte- og soppskader.
![]() |
Spavend grønnsakshagen og andre bed nå. |
Graving og luking
Spavend grønnsakhagen og andre bed nå. La jorda bli liggende i klumper. Frosten vil sprenge dem, og jorda blir lett og porøs å arbeide med til våren. Fjern alt du ser av rotugress med det samme. Ta deretter en siste runde i alle bed på jakt etter flerårig ugress.
Kalking
De fleste av oss har mer eller mindre sur jord, så litt kalk i blomsterbedene, på gressplenen og under trær og busker kan være nyttig.
Kalking kan du med fordel foreta om høsten. Bare pass på at du ikke kalker rododendron, lyng og andre surjords-planter. Gjødsling må du vente med til våren.
![]() |
Fjern høstløvet nå. |
Løvraking
Få vekk det meste av høstløvet fra plenen før snøen kommer. Halvråttent, vått løv er tyngre å fjerne til våren, dessuten risikerer du råteskader på gresset.
Hvis løvlaget er mer beskjedent, kan du hakke det opp med gressklipperen slik at det forsvinner ned mellom gresstustene som verdifull gjødsel. Men under frukttrærne er det viktig å rake godt.
Sopp, virus og skadedyr overvintrer gjerne i nedfallsfrukt og blader. Av samme grunn bør du fjerne gamle blader i rosebedet og de visne plantedelene til peonene. Dette bør brennes og ikke legges på komposten.
Pakk inn de sarte
Enkelte klatreroser og andre frostømtålige klatreplanter lønner det seg å dekke til med sekkestrie før vinteren. Vintergrønne busker som er utsatt for stekende vårsol, og litt sarte busker lønner det seg også å gi en ekstra ”vinterkåpe” av strie. Bartrær med tette, opprettvoksende grener bør surres med ståltråd for at snø og is ikke skal brekke grenene i løpet av vinteren.