Sett pengene i hagen

Sett feriepengene i hagen, og få det uterommet du alltid har drømt om.

Det er tid for penger, og det er tid for hage. Slå de to sammen og nyt sommerdagene. Den norske sommeren er kort, så det gjelder å utnytte den så godt som mulig mens den er her. Og nå som både skattepenger og feriepenger fyller opp kontiene, er muligheten til stede for å legge alt til rette for å få det uterommet du alltid har drømt om.

Under 1000
Frukttre: Bruk pengene på et frukttre, og du vil kunne glede deg over investeringen i mange tiår fremover. Om våren kan du glede deg over de nydeligste blomster og om høsten får du nyte godt av fruktene. Det kan være lurt å gå for et familietre. De er litt dyrere i innkjøp, men da slipper du å tenke på bestøvningssorter – og du kan nyte tre-fire forskjellige sorter fra ett og samme tre.

Nye puter: For noen hundrelapper kan du fornye utemøblene med nye puter. Velg noen spreke, sommerlige farger og du vil virkelig merke forskjellen. Vil du gå et skritt lenger, kan du jo male om møblene.

Under 5000
Hekk: For et par tusenlapper kan du få deg en hekk som kan skjerm for innsyn, være en levende levegg, markere tomtegrensa eller skape rom i hagen. Hvor mange planter du trenger, avhenger både av hvor lang hekken skal være og hvor stor planteavstanden bør være. Planteavstanden varierer fra sort til sort, men du kan regne med mellom to og fem planter per løpemeter. Hekkplanter selges gjerne i pakker med ti stykker. Og husk: tuja er ikke den eneste planten som egner seg til hekk.

Parasoll: En enkel parasoll kan utgjøre forskjellen på om uteplassen blir brukt midt i solsteiken eller ei. Velg en parasoll som er enkel i bruk, har en stødig fot, og en duk som ikke falmer.

Rundt 10 000
Terrasse: Utvid uteområdet med en terrasse. For under 10 000, kan du få materialer til en ny boltreplass foran huset. 

Møbler til uteplassen: Om du synes det er på tide å la plastmøblene få høre campinglivet til, kan du få deg en ny salong i kunstrotting til uteplassen for godt under ti tusen kroner. Det er mulig å bruke det dobbelte, men det behøver ikke koste så mye. Kunstrotting er vedlikeholdsfritt og tåler all slags vær, og er derfor et gunstig kjøp for deg som helst ikke vil ha mer vedlikehold å tenke på.

Under 30 000
Robotklipper: Har du stor gressplen som krever klipp hver uke i sommersesongen, kan en robotgressklipper spare deg for mye tid. Fra rundt 17 000 kroner og oppover kan du kjøpe deg fri fra plenklippen og la den automatiske gressklipperen ta seg av jobben. I dag får du også robotgressklipper med solcellepanel, slik at den kan klippe lenger før den trenger lading.

Motordrevet terrassemarkise:  Markisen er nyttig enten du oppholder deg inne eller ute. Inne fungerer den som solskjerming og lar deg se tv eller jobbe på dataen uten gjenskinn, ute skygger den for solen og beskytter mot regnet. For under 20 000 kan du få stor motordrevet og fjernstyrt terrassemarkise ferdig montert. Nøyer du deg med manuell kraft og en mindre markise, blir prisen atskillig billigere.

Få designet hagen: Har du overtatt ei gammel,overgrodd tomt eller sitter med nytt hus og en jordhaug som skal formes til hage, kan det være lønt å hyre inn en hagedesigner som kan hjelpe deg å planlegge hagen. En hageplanlegger hjelper deg å få den hagen du drømmer om samtidig som du unngår amatørtabbene. Med en gjennomarbeidet hageplan og planteliste er det mye enklere å gå igang med jobben enn etter lykke-og-fromme metoden.