Plant vårens fineste magnolia i september

Magnolia lyser opp hagen med sine fine, store blomster på våren. Magnolia kommer som tre eller busk og slekten består av både stedsgrønne og løvfallene magnoliaer.

magnolia

Magnolia trives best i sur jord

Du kan plante magnolia på høsten og våren. Det vokser best i en kalkfri, lett sur jord som kan holde på fuktigheten. Hvis magnoliaen plantes i tørr og mager jord vil den vokse dårlig og kan også lettere bli angrepet av sopp.

Pass på at jorden drenerer

Magnolia trives best i et surbunnsbed, og akkurat som surbunnsbusken rhododendron har den en flat og utbredt rotnett. Jorden, som du planter magnoliaen i, kan forbedres ved å blande inn kompost av gamle blader og barnåler fra hagen. Sørg for at jorda er drenert slik at overflødig regnvann kan unnslippe. Plant helst på et solfylt og beskyttet sted.

jordforhold til magnolia

Magnolia finnes også som saktevoksende

Magnolia er et frittstående tre eller busk med en passende bunnvegetasjon. Disse kan være tulipaner, lerkesporer, bergknapp, hasselurt, geranium og andre bunndekkeplanter.  Nye arter er saktevoksende og passer derfor perfekt i mindre hager. 

Liker ikke frost

Magnoliaen er følsom for temperatursvingninger. Hvis det kommer frost etter at blomstene har blomstret, får de brune flekker og faller av. Selv om magnolia ikke liker frost, trives den fortsatt i Norge.

Pass på når du beskjærer grener

Magnoliaen har en flott grenbygging, men den kan fort se litt rart ut hvis man har skjært og saget for mye i den. Hvis du gjerne vil ha et par avklippede grener i en vase innenfor, skal du skjære av en gammel magnolia gren, de klarer best å bli beskåret.

beskjære magnolia
Hvis du vil ha magnolia i vase bør du klippe av en gammel gren. De holder seg lenger og ser flotte ut.

Et symbol på renhet

Magnoliaen kommer opprinnelig fra Kina. Det symboliserer renhet og oppriktighet. De første magnoliatrærne kom til Europa for ca. 200 år siden og på 60-tallet ble treet et utbredt å plante i hagen.

I dag jobbes det med å skape nye arter av magnolia som har enda større blomster i hvit, rosa og fiolette nyanser.

En vanlig magnolia blomstrer før løvspring

Vanlig magnolia, Magnolia soulangiana, er en kryssning fremavlet i 1826 mellom Magnolia denutata og Magnolia liliifolia. Den blir en kraftig busk på opp til fire meter. Blomstene dufter og er klokkeformet. Den blomstrer før løvspring, men det er konstant blomstring frem til juni. Du kan få treet i flere varianter og med forskjellige farger på blomstene. 

Junimagnolia er en mellomstor busk

Junimagnolia, magnolia sieboldii er en mellomstor busk med en oppreist vekst og med hvite, skålformede blomster som er røde i midten. De lukter også utrolig godt. Den blomstrer fra juni og ut i august. På høster prydes busken av røde bær, som henger på lange stilker fra belgkapslene.

Den japanske magnolia blomstrer først etter 10 år

Japansk magnolia, Magnolia kobus, blir mellom fem og syv meter høy med en kjegleformet vekst. Men den blomstrer først etter 10 år. Da kommer blomstene før løvspring i april og blir helt opp til 10 cm store.

hvit magnolia

Den hardføre magnolia får hvite blomster i april

Magnolia x loebneri er en mer hardfør magnolia en andre sorter. Det er et lite tre med kraftig vekst som får hvite stjerneformede blomster i april. 

Stjernemagnolia har duftende bark

Stjernemagnolia, Magnolia stellata, er en svaktvoksende busk med duftende bark. Blomstene skiller seg markant ut fra andre magnoliaer da de nettopp som navnet sier er stjerneformet.