På tide å flytte stauder

Har du en vårblomstrende staude som ikke passer inn i gjengen i bedet? Det er nå du bør flytte den.

På grunn av staudenes vekstmodus foretrekker staudene å flyttes på starten eller slutten av sesongen. Vårblomstrende bør flyttes på høsten, og høstblomstrende på våren. Da forstyrrer man ikke blomstringen. Men så lenge de ikke er i full vekst, kan du flytte på det meste uten at det går galt.
På høsten er de fleste planter i hvilemodus. Og når blomstene er i hviletid, er de mindre sårbare. Flytter du dem nå, rekker de å slå rot før veksten starter neste år.

Hvorfor flytte planten?
Kanskje har plantene vokst seg for store for den plassen de står på nå. De fleste stauder har godt av å bli delt etter noen år, gamle planter som ikke er blitt delt får gjerne et dødt hull i midten, med frisk vekst rundt.

Mange ønsker å forynge planten. Dersom en plante står mange år på samme sted, kan den få mer kraft og vitalitet av å bli spadd opp, kanskje delt, og enten få et nytt og bearbeidet bed, eller få tilbake plassen sin etter at du har forbedret bedet der den stod.

Noen flytter planter fordi de ikke passer inn i bedet, og det finnes mange som bytter stauder seg imellom.

Forberedelser
Tenk deg om. Se etter hvilke stauder og plasseringer du er misfornøyd med. Se på bilder du har tatt i hagen i sommer. Er det noen planter som gjemmer seg bak andre? Er det for fullt i bedet?

Tegn gjerne opp en plan på ruteark. Hva skal flyttes hvor? Hva skal bytte plass? Hva må deles, hva kan gis bort? Avtal med mottaker av staudegaven om det passer for dem – planten må i jord snart. Du kan godt plante den i en stor potte for frakt.
Sett av nok tid. Har du begynt, må du fullføre.

Utstyr
Finn frem utstyr. Du kan trenge plantegaffel og plantespade, beskjæringssaks, hansker, ny jord og gjødsel, vannkanne.

Pass på røttene
Når stauder graves opp forstyrrer du røttene. De blir utsatt for luft som tørker ut og ødelegger de tynneste røttene, og røttene må finne nye veier i jorda når den kommer i jord igjen. Når du graver opp en staude fjernes og ødelegges mye av røttene. Det gjør at det lønner seg å fjerne en del av bladverket disse røttene skulle ha betjent.

Vann!

Ikke flytt en tørr staude – husk å vanne! Både dagen før du flytter planten – så fremt det ikke har regnet – og når du planter den. Og selvsagt resten av sesongen. Nyplantede stauder trenger mye vann. De har dårlig med røtter, og klarer ikke ta til seg fukten lenger nede i bakken. Du må hjelpe den med å slukke tørsten.

Gjør deg ferdig
Sett av nok tid. Du kan ikke begynne og ikke gjøre deg ferdig. Hvis planten ligger i sola eller vinden en stund, blir den ødelagt.
Spa opp, del, plant og vann. Hvis det går en stund før du kan plante stauden igjen, kan du legge dem i skyggen, ta over litt jord over røttene så de ikke er nakne, og spraye på litt vann. I regnvær tørker ikke planten, så da trenger du ikke stresse så fælt.

Planting
Du må sette planten like dypt som den stod. Avstanden mellom plantene må du vurdere ut i fra hvor stor planten kommer til å bli, og hvor tett du ønsker det skal være i bedet.

Har stauden lange, tynne røtter, kan det være lurt å rive de noe kortere. Det er bedre enn at de blir liggende i en haug under planten. Hvis du klipper av halve lengden kan planten lage nye, effektive røtter i stedet for å sende vannet rundt og rundt i evigheter før det kommer opp til bladene.

Kilder: https://moseplassen.com, div. hagebøker.

Pinterest Instagram Print

Mest leste artikler