På flyttefot i hagen

Flytting av trær og busker i hagen krever planlegging.

<!– –>
Foto: Colourbox

Når man kjøper villa på bruktboligmarkedet, følger gjerne en etablert hage med på kjøpet. Men hva gjør du om den forrige eierens hagestil ikke passer inn i dine planer for hagen? Jo, du tar grep og skaper den om i ditt eget bilde.

Men før du rykker opp planter med roten og sender dem på komposthaugen, vurder om du kan bruke dem andre steder i hagen. Kanskje vil prydtreet som i dag skygger for sitteplassen, passe bedre om det sto i den andre enden av tomta? Bruk litt tid til å finne ut hva du vil flytte og hvor, og vær forberedt på at store planter krever mer forberedelse enn stauder.

Beskjær røttene
– Bruk to sesonger om du skal flytte store trær og busker, anbefaler hageplanlegger Marit Næss. Hun er utdannet bygartner og driver i dag Marits Hageplanlegging AS i Asker, men firmaet tar også oppdrag på landsbasis.

– Den første sesongen rotbeskjærer du. Det vil si at du stikker en spade i ring rundt hele planten. Ringen bør være litt større enn plantens diameter. Da kutter du sugerøttene, og treet eller busken må kompensere ved å danne nye røtter slik at nærings- og væskeopptaket opprettholdes. Lar du plantene få bruke første sesong på dette, vil de få en mye bedre start når du flytter dem, sier Næss.

Rotbeskjæring bør utføres tidlig på sensommeren. Det gir plantene tid til å utvikle røtter før de går i vinterdvale. Den andre sesongen foretar du selve flyttingen.

Unngå uttørking
– Grav først hullet du skal flytte planten til slik at det er klart. Røttene tørker raskt ut, og det går fort utover plantens næringsopptak. Tiden hvor røttene er ute av jorden må derfor gjøres så kort som mulig, sier Næss.

Uttørking er også grunnen til at det kan være lurt å unngå flytting av planter midtsommers, når været er på det varmeste og tørreste. Du bør likevel ikke vente til den våte årstiden, høsten.
– Jo lenger tid plantene får til å etablere seg, desto bedre er det. Flytt dem enten på vårparten eller tidlig på sensommeren når den tørreste perioden er over, sier Næss.

Pass på at planten står støtt i sitt nye tilholdssted. Vann godt både forut for og etter at planten har kommet i jorden. Ikke få panikk om planten ser litt slapp ut den første dagen eller to. Den har tross alt vært gjennom en traumatisk opplevelse og har lov til å sture litt. Etter noen dager vil den hente seg inn igjen og ha begynt å etablere seg på sitt nye tilholdssted.