Oliventre: Få middelhavsfølelse med oliventrær

Oliventre gir hjemmet og hagen en herlig følelse av middelhavet. Du kan gjerne satse på flere om gangen! Her finner du gode tips til å lykkes med oliventre. 

Plant minst to forskjellige typer oliventrær 

Blomstene på oliventrærne mangler nektar, noe som betyr at de ikke tiltrekker seg insekter. Planter du to forskjellige typer oliventrær i nærheten v hverandre, pollineres blomstene med vinden. For at oliventret skal få bær krever det at man har to forskjellige planter. 

Vedlikeholdsråd til oliventre

Det tar omtrent fem år fra plantingen før et oliventre får oliven. Hvor mye stell og vedlikehold som treng, avhenger av om du planter oliventreet direkte i bakken i hagen eller i en krukke på balkongen, terrassen eller altanen. 

Siden det norske vinterklimaet bærer med seg frost, er det aller beste tipset å plante oliventreet i en krukke slik at du lett kan bære oliventreet inn hvis det er kaldt utenfor. Sørg for å velge en ekstra romslig krukke slik at røttene til oliventreet får god plass. 

Oliventrær takler et par netter med minusgrader, men la det stå frostfritt. En innglasset balkong beskytter oliventreet mot frost og gir rikelig med lys. 

La oliventreet stå i solen!

Oliventreet skal står på et sted der det får rikelig med sol på dagtid og der det ikke blåser for mye. Når det blir varmt og tørt på sommeren, skal oliventreet vannes jevnlig og mye. 

Oppbevar oliventre kjølig om vinteren 

Når kulda og frosten kommer skal oliventreet settes innendørs. Den skal da stå kjølig og så lyst som mulig for best mulig blomster formasjon. Det må ikke være kaldere enn 2 grader. I vintersesongen bør du vanne oliventreet sparsomt og ikke like mye som på sommeren. 

Samme jord som hjemme

Du bør plante oliventre omtrent hvert tredje år. Det er optimalt hvis jorden er leirrik og inneholder sand, som minner om jorden i middelhavet og ved varmere breddegrader. Når du planter oliventre, velg en krukke som er stor nok og ha hull i bunnen. 

Hvordan lykkes med oliventre – 5 gode tips 

  • Still oliventreet på en solrik plass om sommeren. 
  • Plant i en stor og romslig krukke. 
  • Overvintre oliventreet på et lyst og kjølig sted innendørs – en innglasset balkong eller vinterhage er perfekt! 
  • Oliventreet skal ikke utsettes for frost! 
  • Vann sparsomt om vinteren.