NÅ er tiden for vinterbeskjæring av busker og trær

Selv om kulden fortsatt dominerer det norske været, så kaller hagen din på deg. Nå på vinteren er det nemlig tid for å vinterbeskjære trær og busker.

Beskjæring av trær og busker

Det finnes utallige gamle tradisjoner og forhåndsregler når det gjelder vinterbeskjæring av busker og trær. For eksempel så beskjærer de fleste gartnere og gartnerier trær og busker i disse månedene, da plantene er i “vinterdvale” – rettere sagt hviler de seg.

Dette bekrefter planteskoleeier Poul Petersen: – De aller fleste planter beskjæres best i perioden januar til mars.

Imidlertid skal du likevel være varsom og forsiktig med beskjæringen. Det er for eksempel ikke en god idé å beskjære når det er beinhard frost over landet. Du bør vente til temperaturen er minimum -5 grader.

Hvis du beskjærer i hard frost kan planten få frostsprengninger som kan forårsake store skader i fremtiden. Men hvis du rett og slett beskjærer de riktige plantene på riktig tidspunkt, er det mange fordeler å hente.

Fordeler ved vinterbeskjæring

  • Beskjærer du plantene dine, vil de sette ut nye og sterkere skudd til neste vår. Selve beskjæringen vil derfor styrke trærne og buskene.
  • Det er enklere å beskjære om vinteren, fordi det ikke er blader og løv. Du vil derfor lettere kunne komme til og arbeidet vil også bli mer presist.
  • Ved å beskjære kan du enklere koordinere formen og størrelsen på tretoppene.
  • Det vil være ekstra tid til nøyaktighet, da hagen ikke krever så mye av deg på denne tiden av året.

Du kan altså oppleve mange fordeler hvis du beskjærer riktige busker og trær til rett tid. Men, det krever presisjon og innsikt, da det også finnes planter som definitivt ikke tåler vinterbeskjæring. Nedenfor har vi listet opp trær og busker du burde skåne om vinteren.

Planter som ikke skal beskjæres om vinteren

Kuldesensitive busker

Dette inkluderer roser, sommerfuglbusker, syrisk rose og lavendel. Disse burde du heller vente med å beskjære frem til april eller mai.

Sommerfuglbusken er en av hagens vakreste busker.
Sommerfuglbusken er en av buskene du ikke skal beskjære om vinteren, slik de kan blomstre og tiltrekke seg de vakre skapningene til hagen. Foto: Getty Images.

Eviggrønne busker

Denne type busk burde ikke beskjæres i det hele tatt, da de har vanskelig for å gro ut nye skudd uten tilstrekkelig varme. Hvis den har gått helt amok, bør du beskjære den på høysommeren. Samme regel gjelder for hekker, buksbomkuler og andre planter som brukes til planteskulpturer.

Frukttrær

Du burde hvertfall unngå å beskjære de som bærer steinfrukter. Dette inkluderer for eksempel kirsebær, plommer, moreller og liknende. De skal ikke beskjæres før høysommeren, eventuelt sensommeren når fruktene er plukket.

Trær og busker med mye væske og saft

Vi kaller det å ikke beskjære trær og busker som har mye væske og saft, for en forholdsregel. Saften er plantens kilde til næring og ved beskjæring mister den selvfølgelig denne. Regelen gjelder for eksempel for bjørk. valnøtt, lønn, kastanje, solbær, rips, kiwi og vindrueplanter. Istedenfor bør man beskjære disse når planten er aller sterkest, hvilket er i juli og august.

Vindrue
Selv om det kanskje kribler i hendene, må du nok vente med vindruene også. Foto: Getty Images.

Det som blomstrer om våren

Man bør heller ikke beskjære de buskene som blomstrer i løpet av de tidlige månedene av våren, fordi beskjæringen vil ha en åpenbar effekt på blomstringen. Vent heller til blomstringen er over for å unngå og spolere vårens mange blomstrende planter.

Om du vil lese mer om hvordan du skal beskjære så har vi laget denne generelle guiden: Slik beskjærer du busker og trær