Nå er det tid for herdig av planter

Det er på tide å herde plantene som skal settes ut til sommeren.

Det nærmer seg sommer, og har du ikke allerede gjort det, er det nå på tide å begynne herdingen av plantene du har forkultivert inne.

Herding vil si å akklimatisere plantene til livet utendørs. Stiklinger og forkultiverte frøplanter trenger en gradvis tilvenning til utelivet før de er klare til å stå ute døgnet rundt.

Gradvis tilvenning

– Forkultiverte planter vennes gradvis til uteklimaet ved å settes ut på et sted i lett skygge. Først bare om dagen når været tillater det og senere døgnet rundt. Plantene taes inn så fort det er fare for frost, sier Eva Rönnblom, som har skrevet Hagen gjennom året, en praktisk håndbok for hageelskere.

Selv om du bør unngå frost, skal du heller ikke sette plantene i solveggen. Det ekstra lyset ute gjør plantene godt, men alt med måte og spesielt under herdingen.

– Inneplanter kan ikke myse. I sommersola ender de derfor solblindet og svidd. Etter en uke i skyggen kan de gjerne få sole seg en time eller to. Etter en måned tåler mange full sol, sier Tor Smaaland i Tors tusen hagetips.

Les også: Alt du trenger å vite om den unike Monstera planten!

Herding av tomatplanter. Foto: nociveglia/flickr. CC BY 2.0 

Sommerferie for stueplantene

Det er ikke bare forkultiverte planter som bør herdes. Dersom du har tenkt å gi stueplantene en ferie utendørs, bør de få en gradvis herding før de plasseres ut.

– De aller fleste av våre potteplanter tåler aldeles utmerket å komme ut i den friske luften og vekselvis utsettes for sol, regn og skiftende døgntemperatur, mener Rönnblom.

Ved å sette stueplantene ut på terrassen og balkongen, får vi også pyntet opp uterommet helt gratis. Vinterens grønne alibi blir sommerens grønne glede. Det eneste som kreves er litt arbeid i form av løfting inn og ut mens plantene herdes.

Sunt for plantene

– Fra begynnelsen av juni og frem til og med sankthans kan det være hensiktsmessig å sette ut plantene. Tidspunktet bestemmes av klimaet der du bor – sett ikke ut plantene for tidlig, sier Rönnblom.

Blant stueplantene som har godt av en ferie utendørs, finner vi fuksia, bregner, fredslilje, eføy, gullranke, fiken, kapatklokke, betlehemsklokke, pelargonia, sitrus, grønnrenner, myrt og krysantemum. Du kan til og med la kaktuser og palmer stå ute.

En ferie utendørs gjør de fleste stueplanter godt. De svarer gjerne med nye skudd, flere blomster og sterkere farge. Det er heller ikke uvanlig at planter som har vært angrepet av skadedyr klarer å kvitte seg med dem etter en periode ute.

5 råd for herding:

  • Sette plantene ut noen timer per dag i begynnelsen, før du forlenger tiden og til slutt lar dem stå ute hele døgnet.
  • Start herdingen i skygge, og la plantene gradvis og forsiktig utsettes for sol. Planter som har stått inne hele vinteren, blir lett solbrent når de plutselig blir stående ute i full solsteik.
  • Ta inn plantene så fort det blir tegn til frost.
  • Bruk god tid på herdingen. Plantene trenger tid til å utvikle sterkere blader som tåler livet utendørs.
  • Inneplanter kan trenge 6–7 uker herding. Planter som er dyrket frem under solfangere kan trenge 3–4 uker.

Kilder: Fra frø til frodig hage, Hagen gjennom året og Tors tusen hagetips .