Fasiten?
Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi her kaller kirsebær.
– Norske moreller er så gode og søte og nytes best som de er, kirsebær er mer syrlige og kan godt brukes i pai, syltetøy og kompotter, mener ernæringsrådgiveren.
I tillegg til å spise moreller som snacks kan du også bruke dem i desserter, for eksempel til is, eller som en del av en fruktsalat. De er også perfekt til ost og kjeks.
Moreller kan nytes med den beste samvittighet
Ernæringsrådgiveren forteller at moreller er et sunt og godt valg.
– Moreller gir lite kalorier, inneholder godt med fiber som gjør godt for fordøyelsen, og er også en god kilde til kalium som er bra for blodtrykket. Den sterke fargen vitner om at bæret inneholder godt med antioksidanter.
Nyt den norske sesongen
I Norge produseres det mest moreller i Hordaland, Sogn og Fjordane, Telemark og Buskerud. Sesongen er kort og forventes å være ferdig allerede i siste halvdel av august. Leif Øye fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) kan fortelle at morellsesongen ser meget lovende ut og at det meste av morellene kommer fra Telemark i år.
Fakta om moreller
- Moreller kommer opprinnelig fra Kina der de har vært dyrket i over 4000 år.
- De finnes i en rekke forskjellige varianter og i flere farger. Noen er gule, gulrøde, mørkerøde eller nesten svarte.
- Navnet moreller sies å komme fra en veldig gammel kirsebærsort fra Château de Moreilles i Frankrike. Men disse var mørke og sure – altså ikke helt det samme som de søte, saftige morellene vi er vant til.
- De vakre blomstene på morell- og kirsebærtrærne blir sett på som symbol på vår, ungdommelighet, kvinnelig skjønnhet og håp.
- Bærene er en steinfrukt og er i slekt med plommer.
- Søtkirsebærtreet brukes ikke bare for høsting av frukt. Selve tresorten brukes ofte til å lage finere møbler og musikkinstrumenter.
Artikkelen er hentet fra en pressemelding utsendt av Opplysningskontoret for frukt og grønt